top of page
Forfatterens bildeAlan Billyeald

15-årig foredragsholder i Travellers’ Club


Innledning: 1017 Gorm G. Lund


Bare én gang tidligere har vi hatt en så ung foredragsholder i Cluben. Det var Per Holter-Andersens sønn som snakket om «Mine reider i livet.» Men jeg tror Mona Lisa Aspenberg hadde slått ham, i allefall med antall besøkte land, fordi hun har reist verden rundt med sine foreldre fra hun var en liten baby.


Denne kvelden fortalte hun om elevaksjonen de har på skolen, og som hun er sentral i. Den heter «ROOTS» og skal lære elevene samfunnsansvar og nestekjærlighet. Målet er å samle inn så mange penger som mulig for å støtte jordbruksskoler på Madagaskar, hvor det er mye fattigdom, og de jobber mot dette med undertittelen «Ingen barn skal sulte!»


Mona Lisa Aspenberg fortalte om både Madagaskar, dens historie – og om prosjektet, og flere av Trampbrødrene benyttet anledningen til å donere adskillige 100-lapper etter foredraget. Vi ønske Mona Lisa og resten av elevene ved KG lykke til med prosjektet.


Mona Lisa Aspenberg, datteren til 1109 Nils Carl Aspenberg

Jeg heter Mona Lisa Aspenberg og er 15 år. Jeg går i 10. klasse på Kristelig Gymnasium (KG). Vi skal ha vår årlige innsamlingsaksjon hvor vi samler penger til prosjekter i den tredje verden. I år er det et viktig prosjekt på Madagaskar som står på planen.



Landskap med apebrødtrær (el. baobab) på Madagaskar.

Elevaksjon på Kristelig Gymnasium (KG) er en årlig innsamlingsaksjon arrangert av elever ved skolen.Aksjonen har som formål å samle inn penger til ulike veldedige formål og prosjekter. Hvert år velges et spesifikt prosjekt eller en organisasjon som mottaker av de innsamlede midlene. Prosjektene er knyttet til utdanning, helse, eller humanitært arbeid, både nasjonalt og internasjonalt. Elevaksjonen involverer hele skolen og elevene bidrar gjennom ulike aktiviteter som loppemarkeder, sponsorløp, dugnader eller andre kreative innsamlingsmetoder. Dette er ikke bare en viktig tradisjon for skolen, men også en mulighet for elevene til å engasjere seg i sosialt ansvar og utvikle en forståelse for globale utfordringer.

I tillegg til den økonomiske støtten som samles inn, gir aksjonen også elevene en sterk følelse av fellesskap og bidrar til skolens verdigrunnlag, som vektlegger nestekjærlighet og samfunnsansvar.

Årets aksjon heter "ROOTS"

Madagaskar

Madagaskar er verdens fjerde største øy. Landet ligger på østsiden av Afrika, og er 600 000

kvadratkilometer, eller 1,52 ganger større enn Norge. Dessverre er det også slik at Madagaskar er et av landene som blir mest påvirket av klimaendringer og tørke. Bare 22 prosent av befolkningen har tilgang til rent vann og under 40 prosent av barna blir vaksinert mot meslinger mot 97 prosent i Norge. Når vi snakker om skole og utdanning, så er det 13 forventet skoleår her og 8 på Madagaskar. 77 prosent over 15 år kan lese der. Innbyggertallet er på 30 millioner, hvor 80 prosent av befolkningen lever av jordbruk og 77 prosent lever i ekstrem fattigdom. På grunn av klimaendringer så har det også blitt vanskeligere å drive med jordbruk og det fører til sult. Over halvparten av alle barn under 5 år er så underernærte at de får varige skader. 43 prosent av alle innbyggerne er underernærte og mer enn hver tredje familie mangler til en hver tid nok mat. Madagaskar har en av verdens høyeste spedbarnsdødeligheter, hvor 66 av 1000 barn dør før de fyller 5. På en skala fra 0 til 1 der en er best så ligger Madagaskar på 0.501 som gjør det til et av 20 land med lavest HDI. Norge derimot har nest mest HDI i verden etter Sveits.



Klimaendringer og fattigdom

Ekstrem fattigdom og klimaendringer gjør det svært vanskelig å produsere nok mat til alle på

Madagaskar. I år samler KGs elevaksjon inn penger til landbruksskoler som forsker på produksjon av mat, utdanner bønder og sprer kunnskap om hvordan man kan produsere mer mat. På tross av tørke og knappe ressurser så nytter det, kunnskap deles og flere tar i bruk nye metoder for å øke og sikre avlingene.



Støtte til skoler

Skolene vi skal støtte ligger i ulike klimasoner og vil være tilpasset de ulike utfordringene ved dyrking av mat. En av skolene er allerede i gang og trenger derfor bare hjelp til å styrke driften. Den andre skolen er det vi som skal være med å få i gang. De to jordbruksskolene på Madagaskar, som eies og driftes av Den gassisk-lutherske kirke (FLM), har vært i kontinuerlig drift siden hhv. 1965 (Tombontsoa) og 1983 (Fihaonana). Det har vært mye og lenge samarbeid mellom Norge og NMS knyttet til disse skolene og de har gitt flere generasjoner unge mennesker på Madagaskar en praktisk utdannelse som gir økt matsikkerhet og utvikling i lokalsamfunn over hele øya. Skolene har vært gjennom flere tøffe perioder, og endring og omstilling er mer regelen enn unntaket.



Men både Fihaonana og Tombontsoa klarer seg godt nå og på Tombontsoa ble det i 2023

uteksaminert rundt 400 studenter, fordelt på tre ulike kurs:


1) Ettårig agronomutdanning

2) Treårigvideregående, studieretning jordbruk/naturbruk

3) Treårig bachelor-grad i jordbruk

De to siste studiene er kommet til i senere år, de er selvfinansiert med skolepenger og gir skolen solide bein å stå på. Det første kurset er det opprinnelige, med fattige fra landsbygda som viktigste målgruppe. Denne gruppen bor på internat, og dette tilbudet er tilsvarende det 50 studenter får på Fihaonana og som fortsatt er avhengig av støtte utenfra.


Studentene fra skolene er svært ettertraktet i samfunnet. Pensum og undervisning på skolene har dannet et mønster for andre jordbruksskoler på Madagaskar. Det at de har gårdsbruk på skolene og at elevene har 50 prosent av sin undervisning i praktisk arbeid på gårdsbruket er en stor og viktig ressurs. Gjennom flere år har NMS samarbeidet godt med den norske organisasjonen Jordbruksskolenes Venner (JV) som også har bidratt med penger og andre gaver, dugnadsinnsats og stort engasjement for disse skolene.


Nå er det planer om å gjenstarte skolen i Tsarafototra, som et anneks under Tombontsoa. Det jobbes med ekstern finansiering for å renovere bygningsmassen og kjøpe inn nødvendig utstyr, og sikre gode planer for bærekraftig drift i årene som kommer.


Med disse tre skolene: Tombontsoa i høylandet ved Antsirabe, Fihaonana i regnrike områder i øst og Tsarafototra i tørre områder i vest, vil FLM samlet være godt rustet til å utdanne unge på

Madagaskar til bærekraftig bruk av naturressurser og sikre matproduksjon i ulike klimasoner over hele øya.


I en situasjon med stor befolkningsvekst og allerede tydelige klimaendringer er det få ting som er viktigere å satse på for å motvirke fattigdom og sikre matsikkerhet og bærekraftig utvikling på

Madagaskar.


Med hilsen Mona Lisa



Prosjektet trenger penger, og da håper jeg at noen i Travellers´ Club kan bidra.

Hvis denne QR ikke virker så kan betaling også skje ved VIPPS til 90 50 28 97

eller til Bankgirokonto: 6051 12 64386 (Nils Carl Aspenberg)

55 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page