Søk

Foredrag: Balsaflåten Tangaroa ”I Thor Heyerdahls fotspor, eller i hans ånd, eller kanskje i hans kj


En sympatisk fyr med det lange navnet Dag Oscar Oppen Berntsen, med doktorgrad i molykulærbiologi, sex og forplantning hos hvirveldyr og en sykelig hengivenhet til trebåter, var innom oss for å fortelle litt om et prosjekt han har planer om å gjennom-føre om et års tid.Vårt gamle, avdøde æresmedlem Thor Heyerdahls første eventyr på balsa-flåten Kon Tiki er inspirasjonskilden, og deres mål er å videreføre forsk-ningsarbeidet Thor påbegynte i 1947.

Dag O. gjorde det klinkende klart at dette ikke var noen kopi av Thors’ tur, men en seriøs forskningsferd, riktignok på en balsaflåte laget etter de gamle prinsipper, men hvor de har korrigert bort de feil Thor gjorde i byggingen og seilingen.

Underveis har de to hovedmål;

1) Utprøve prehistoriske fartøys manøvrerings- og sjødyktighet,

og; 2) Undersøke den maritime forurensning av havet, av stoffer som blant annet PCB, brommerte flamme-hemmere og annen styggedom.

Senere vil disse resultatene kunne brukes for å se hvilken innvirkning

forurensingen har på forplantningen til marine dyr... Puhh..

Vel, til tross for en lang og tung innledning, var Dag O. O. en spennende foredragsholder. Med noen få plansjer på overhead’en fikk vi høre om hvilke feil Heyerdahl hadde gjort, hvor mye mer man hadde lært i disse snart 60 årene, og hvor-dan de skal kringkaste sin nyvundne visdom rundt i verden mens de var underveis. Alt de skal gjøre er nybrottsarbeide, og mye er veldig forskjellig fra Thors’ tur. Derfor heter heller ikke flåten Kon Tiki II, men altså Tangaroa.

Til forskjell fra Thor tur blir disse gutta mot. Berntsen, en ekspeljøene med åpne armer. Mange forskere har jo sett på Heyerdahls arbeide med en viss skepsis. Han hadde for mange originale ideer, som ikke har passet inn i en vanlig standard, og han ble aldri ved sin lest – slik de helst ville at han skulle gjøre. Det er klart man blir uglesett da!

I allefall... Gutta (for det er kun gutter på turen, seks stykker) hadde opprinnelig planer om å begynne felling av trær og bygging av flåte omtrent nå (februar 2005), men på grunn av Tsunamien i sørøst Asia har en del av økonomien som skulle tilflytt dem, gått til flomofrene, og når den korrekte tiden for å felle balsatrær på er i februar, da måtte de altså vente et helt år. Flåten deres vil bli adskillig større enn Heyerdahls., den vil ha 12 styreårer (eller Guaras som det heter) og ingen styreåre. De mener at originalt fantes ikke styreåren, de manøv-rete ved å vippe mastene frem og tilbake, og heve og senke Guarane. Selve seilasen går i Heyerdahls kjølevann, fra Callao i Peru, gjennom Humboltstrømmen mot vest, til selskapsøyene nord øst for Tahiti. Balsatømmeret hentes i Equador, fløtes på elven ned til havet og fraktes derfra ned til Callao.

Budsjettet for hele herligheten er på 6,2 millioner kroner, og som en kuriositet kan vi nevne at sønnesønnen til Thor Heyerdahl, Olav , skal være med på turen. Ellers består mann-skapet av Dag O. O. Berntsen, en ekspedisjonsmann fra Kvitserk (Inge Melbye), en journalist (Higraff), en svensk fotograf og kaptein Bjarne Krekvik som har vært skipper på Thorstveds vikingskipskopier i lang tid. Det var et fint foredrag og en fin spørsmålsrunde etter middagen.

(Gorm G. Lund)

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no