Våre medlemmer må ha intuisjon for de gode opplevelser. Det var i hvertfall rekordpåmelding på turen til Tallinn 8. til 11. april. Det var 31 påmeldte, men grunnet sykdom var det 29 som reiste til den estiske hovedstaden.
De færreste hadde tidligere besøkt Tallinn, og for samtlige av dem ble det et festlig møte med en sjarmerende, vakker og livfull by som gjerne vil tilhøre den nordiske sfære, sammen med nabolandene i Skandinavia. Vi bodde på Hotell Regal Olympia, et godt firestjernes hotell med norske eiere (Linstow Eiendom). Hotellet ble for øvrig reist under OL i Moskva i 1980 der seilkonkurransene foregikk utenfor Tallinn.
Byvandring og middelalder Første dag var det avsatt tid til byvandring med norsktalende guide i den gamle byen. Guiden delte med oss sine store kunnskaper om estetisk historie, kultur og opplevelsene under den sovjetiske okkupasjonstiden. Vi fikk vite historien bak praktbyggene i sentrum, og om bakgrunnen f okkupasjonstiden. Vi fikk vite historien bak praktbyggene i sentrum, og om bakgrunnen for den gamle by som er forbilledlig tatt vare på. Det ble en hyggelig to timers slentretur der kjølig vær var eneste lille irritasjonsmoment.Mange valgte å innta fast og flytende lunsj på en av de mange hyggelige spisestedene på eller i nærheten av den vakre Rådhusplassen. Om kvelden var vi alle samlet langs langbordet på Olde Hansa, et spisested som koketterer med middelalderens bordskikker. Maten var like rustikk som omgivelsene, men moro var det. Vakre jenter serverte oss, og på en forhøyning spilte tre unge mennesker tidsriktig folkemusikk på fløyte og to udefinerbare instrumenter. Det ble en lang og gemyttlig aften med høy prate- snaps- og vinfaktor. Det gammelmodige toalettet var, ifølge Christian H, i seg selv verd et besøk. Mange valgte å avslutte kvelden på et av de mange utestedene i sentrum.
En innholdsrik rundtur
Også neste dag var det avsatt passende tid til kultur. Egen buss med guiden fra dagen før brakte oss rundt i utkanten av Tallinn. Vi fikk se trøstesløse boområder fra kommunisttiden. Det var satt opp et nesten uendelig antall høye, utiltalende leiegårder, skuldrer ved skulder. Der bodde det på det meste 250.000 mennesker. Samtlige leiegårder skrek etter vedlikehold.
Ferden gikk også til store og deilige parker, og til et vakkert slott signert av Peter den store. Arenaen for den store sangerfestivalen inngikk også i utflukten. Der kan man hvert 5. år være del av et kor på 17.000 sangere. Denne festivalen er verdenskjent, og faktisk et begrep for sangerglede hos mange mennesker.
Vi besøkte også kirkegården i skogen. I et usedvanlig vakkert og fredfylt skogsområde med gresskledde hauger og tuer begraver estlenderne sine døde. Besøket manet mange til ettertanke. Kanskje dette er måten å gjøre det på også i vårt eget land?
Lunsjen inntok vi i en restaurant preget av arkitektonisk nostalgi. Best kan den sammenlignes med Ekebergrestauranten i Oslo. Det ble servert en fremragende lunsj i restauranten som ligger i olympiabyen fra 1980.
Ambassadøren tok imot Resten av dagen var til fri disposisjon. Gruppevis gikk vi ut på byen for å spise middag, og mange valgte å avslutte dagen i hotellets egen pub.
Siste dag ble vi mottatt på den norske ambassaden. Det var ambassadøren selv, Per Kristian Pedersen, som tok imot med åpne armer. Mange så kanskje på forhånd visitten som et pliktbesøk de kunne være foruten. Men det var bare før besøket. Ambassadøren holdt en personlig, sjarmerende og innholdsrik orientering om Estland av i går, i dag og i morgen. Dermed utfylte han også mye av den informasjonen vi hadde fått av den norske guiden. Samme ettermiddag reiste vi tilbake til Oslo.
Reisen forløp prikkfritt. Alt gikk som planlagt, og mange nye vennskap ble sluttet. Under hele besøket var det en god og positiv stemning som det var vanskelig å gi slipp på da vi igjen gikk fra hverandre på Gardermoen.
Reisen til Tallinn var Alf G`s siste arrangement som leder av klubbens reisekomitè.