Søk

Midt i april tok vår mann Frode Nilssen mikrofonen fatt og fortalte litt om sin tid i Chile.


Hvorfor han ble sendt dit og hva han bedrev som ambassadør i dette problemfylte og farefylde område av vår verden.

Det hele begynte så langt tilbake som i 1970, da Allende ble valgt, som verdens første folkevalgte marxistiske leder. Han nasjonaliserte blant annet kullgruvene for å stoppe penge-flommen ut av landet og bedre kårene til den jevne innbygger, noe amerikanerne ikke var spesielt begeistret for. Etter bare 1000 dager ved makten ble han styrtet og drept, og inn kom Pinochet og hans junta, med de klare mål for øye å utrydde marxismen og alt de mente kunne likne på det – samt bygge opp gode og lønnsomme forhold med amerikansk militære og næringsliv.

Deres skrekkregime varte i mange år og utallige tusen mennesker ble drept. Noen kom seg unna og søkte asyl i andre land, men det var få som var villige til å hjelpe.

Det var her Knut Frydenlund, vår gamle utenriksminister, grep inn: "Vi må hjelpe dem, og vi trenger rett mann der nede.!"

Han ringte Frode, og vips... var Herr Nilssen ambassadør i Chile..

Opprinnelig var meningen at han skulle være der i tre måneder og legge føringer for hvordan dette skulle gripes an videre fremover. Men Frode gjør ikke ting halv-veis. Han ble der til problemene var løst. Elleve år var han der nede, og hjalp folk i nød, og han har i disse årene opplevet mange dramatiske øyeblikk. De smuglet folk inn i ambassaden forbi de forhatte cara-bineros, de hadde hemmelige jesuitt-prester som kurérer, de besøkte fengslene og fangehullene og det beryktede Santiago stadion. Forholdene ble stadig verre og etter et halvt år ble Frode kalt hjem hvor statsminister Trygve Brattelid foreslo å bryte de diplomatiske forbindelsene med Chile..

"Det må dere ikke gjøre!" – sa Frode. "De trenger oss mer enn noensinne." UD hørte på hans bønner og opprett-holdt ambassaden, men trakk ut alle ansatte untatt én mann..: Frode Nilssen!

Frode brukte all sin tid på å bli kjent med de sentrale maktpersonene, og etter en stund ble han oppfattet som ufarlig av politisjefen, generaler i flyvåpenet, DINA (det lokale "gestapo") og den nye kvinnelige justisministeren som ga ham en direkte kontakt inn mot Pinochet img ns han bedrev sin undergrunns-virksomhet og hjalp flyktinger. Han gikk på alle mottagelser og skapte kontakter blant nøkkelpersoner fra andre ambassader, de høyere offiserene i juntaen og påtalemaktene. At han var populær der han drev en alene-ambassade var tydelig. Hans mottagelser var alltid stappfulle, og det var ikke bare Baccalao med Frydenlund-øl og norsk akevitt, og de tilslørede bondepiker med st. Halvard likør som trakk folk..

"Det var en spennende tid, de elleve årene. Og mine arbeidsdager var fulle av oppgaver. Men vi klarte å hjelpe mange, noe jeg er glad for og stolt av i dag".

Da den amerikanske presidenten Georg Bush var på statsbesøk der i 1991 sa han i en tale at; "Chile er en modell i latinamerika som de andre landene bør følge.." Pinochet svarte stolt: "Det var jeg som startet det!"

Frode Nilssen holdt en tale for Amnesty International i Washington litt senere. Han holdt på i tre timer..

Hos oss holdt han på i ca tre kvarter, og det var rungende applaus da han var ferdig. Frode har gjort en stor jobb for mange flyktninger, og hvor mange liv han har reddet underveis er umulig å si, men at hans innsats har betydd meget for mange er det ingen tvil om.

.................................Gorm Lund (Red.)

#1Public

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle