Søk

Foredrag om farlige dyr


"Det australske maurpinnsvinet er det eneste giftige pattedyret vi har" – startet ham med, og viste oss et bilde av en søt liten tass med lang snute og sørgmodige øyne. Til gjengjeld er det mange andre farlige dyr blant nesten alle de andre dyreartene. Og det viste han oss til fulle..

Han begynte med skremmende bilder av slanger, ormer og snoker. Både av den typen som ferdes på land og de man kan støte på i vann. "Men de er ikke primært ute etter oss"- fortsatte han. Helst vil de skremme oss slik at vi går vekk og lar dem være i fred – som for eksempel kobraen som spiler ut ribbena sine og gjør seg bredest mulig, eller klapperslangen som rasler med halen og varsler fare på den måten. Hjelper ikke det kan det hende de hugger, og da bør vi passe oss. En kobra kan avgi gift nok til å drepe 150 mann, og den består av flere typer gift. Noe lammer musklatur, åndedrett og lignende og noe starter forråtnelsesprosessen – slik at vi fordøyes lettere! Ikke så hyggelig å tenke på? Men så het også foredraget "Farlige Dyr!"

Han tok oss gjennom en billedserie med giftige Gilaøgler, frosker, stonefish og vår egen fjesing. Noe var kjent, for eksempel at noen maneter og bløtdyr bør få være i fred og at det finnes giftkoraller og sjøpinnsvin som kan skape stort ubehag, men at en sjøveps kan drepe deg på 20 sekunder var en skremmende nyhet. Eller at conussnegler kan skyte ut giftharpuner! Det var mye farlig å se, for eksempel giftige blekkspruter, den taggete sjøstjernen ’Kristi Tornekrone’ og andre gufne pigghuder.

At edderkopper kan gi hjertestans på få sekunder hadde vi vel en mistanke om, men at en liten flott kan gi så kraftige lammelser at du dør av det hadde bare den gode nyheten i seg at akkurat denne typen ikke levet i Norge. Skorpioner har vel de fleste av oss stiftet bekjenskap med, og her hadde han en tommelfingerregel som var verd å ta med seg: "De som har store klør og liten hale, er ikke så farlige, men de med små klør og stor hale bør du ligge unna". Takk for den! Det finnes livsfarlige veps, maur med kraftig giftbrodd, nattsommerfugler med giftige hår på kroppen og den spanske flue. Giften deres (kantaradin) er selvfølgelig farlig, men brukt varsomt og under kontrollerte former kan den også øke sexlysten (og evnen?) både hos kvinner og menn.

Blant bildene av hvithai og tigerhai hadde han krydret billedserien sin med fotos av noen av ofrene også. Vi så blodige mennesker som var hel- og halvmaltraktert av disse knivskarpe kjevene. Krokodiller er farlige, elefanter og flodhester også, selv om de er vegetarianere. Og hvem er vel i tvil om bråsinnet til en afrikank bøffel?

"Men det farligste dyret, som volder oss menn mest skade og død, har jeg spart til sist.."- sa han og avsluttet med et fotografi av et knippe prostituerte kvinner i et utstillingsvindu. "Disse dreper flere enn noen annen dyreart. Ta dere i akt når dere er ute og reiser.:!"

Et forrykende og flott foredrag, med masse humor og lærdom.

Under sin takk-for-maten-tale dro han fren et sneglehus fra lommen. "Her har dere en Conus textile"- sa han. "Dette er et eksemplar av den sneglen som skyter ut giftpiler. Jeg tenkte dere kunne få den av meg og legge den sammen med alle de andre spennende tingene dere har her i Travellers’ Club."

Nå ligger den i glassmonteret i biblioteket. Stor takk til Gunnar Hasle.

----------------- (Red.)

#1Public

3 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no