Søk

Grand old man på etterlengtet besøk


Det var hyggelig å se igjen vår gamle trampsjef Theofil Helliesen på siste onsdagsmøte. Det er lenge siden han har vært innom.

- ”Det er ikke så lett å bare stikke innom Cluben lenger, nå som jeg for det første har flyttet fra Oslo til Tønsberg, ikke lenger har bil og attpåtil er innlosjert på et gamlehjem” – smalt det i kjent stil da vi ønsket den gamle hedersmannen velkommen.

Theofil har ikke mistet sin sans for humor her forteller han en historie som fikk latteren til å runge.

Theofil fyller 90 år i disse dager og selv om helsa er sånn noenlunde synes han ikke det er noe å stå etter å bli så gammel.

- ”På den annen side må man jo også innse hva alternativet er…” – avslutter han med et bredt glis.

Theofil var et markant medlem i sin tid. Tilstede på hver eneste Clubkveld og som regel sistemann ut av døra utpå natta engang. Han var også flink til å trekke nye medlemmer til Cluben, og med sin slentrende sjarme og store evne til å fortelle selv de kjedeligste historier på en fargerik måte fikk han oss andre til å vri oss i latter. At samme historie ikke alltid ble fortalt på samme måte, avstedkom en av hans kjente replikker: ”Du skal være klar over at det er alltid et snev av sannhet i det jeg forteller.”

En annen fin replikk kom den gang han ble spurt av et yngre medlem om han deltok aktivt mot tyskerne under krigen. Jeg? – sa Theofil. Det var jeg som vant annen verdenskrig. Tyskerne ble nummer to…

Men man skal ikke kimse av hans innsats den gangen. Han studerte i München rett før krigen og klarte der å erte på seg nazistene såpass at han ble satt i fangeleir, i 1939. Herfra klarte han å rømme og kom etter lang tid og mange viderverdigheter hjem til Norge. Dagen etter innvaderte tyskerne landet!

Det var også han som bygget opp, og holdt åpent gjennom hele krigen, kurértjenesten mellom de innsatte på Grini og verdenen utenfor. Med sitt uredde vesen og glatte tunge lurte han tyskerne trill rundt, og det var mang en livsviktig beskjed som kom frem til rett person på grunn av ham. Det finnes også mange gøyale minner om hans aktive tid i Cluben. Som for eksempel den gang vi fikk en regning fra foredragsholder Mentz Schulerud på 4000,- kroner for: ”Et stk foredrag i Travellers’ Club”. Theofil tok en bred tusjpenn og skrev med tydelige bokstaver tvers over hele fakturaen: Latteren kveler oss! Hilsen Travellers’ Club. ”Send regningen i retur til ham. Mannen skjønner jo ingenting!”

#1Public

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle