top of page

Svein Wilhelmsens kvantesprang: Fra grå og knallsterk økonomi til grønn og sjansepreget økologi


Alle har vi en eller annen gang hatt en drøm. I hvert fall nesten alle. Alle har vi en gang hatt en visjon om å snu opp ned på våre liv for bare gjøre det – uansett karriere, inntjening eller andre verdslige motiver. I hvert fall nesten alle. Men bare noen ganske få av oss har latt seg styre av driften mot det ukjente og utrygge selv om det der og da føltes så uendelig riktig. Vårt medlem Svein Wilhelmsen tilhører denne sjeldne kategori drømmere som bestemte seg for å gjøre den umulige visjonen til virkelighet.

Uendelighetens rike Det hele begynte en nyttårsaften i uendelighetens rike i 1987. Sammen med sin datter

oppholdt han seg, av alle steder i verden, på en campingplass i masaienes revier i vakreste Afrika. Rundt seg så han et vidunderlig landskap som strakte seg derfra og til evigheten. I landskapet så han dyreflokker uendelig tallrike og like artsrike som i Noas Ark. Og der møtte han mennesker som siden denne dags dato har bidratt til å forme hans tanker, ideer – og liv. Masaiene har siden 1987 preget hans hverdag, enten det er n år kreativiteten styrer tankenes flukt her hjemme i Oslo eller på de afrikanske savanner i Masai Mara. Det var på masaiene han tuftet sitt livs eventyr som for mange syntes som intet annet enn en visjonær tankelek - men som ble til Basecamp Explorer.

En gruppe av våre medlemmer besøkte Rajastan og sandstensfortet

i Chandelao hvor Pradoman Singh regjerer. Her slapper de av etter en krevende reisedag. (Foto: Stian Sundt)

Det begynte på en campingplass Basecamp Explorer er i dag noe i nærheten av en ideell virksomhet der vårt århundres turisme har foretatt kvantespranget fra å utnytte mennesker og riker til å tilføre verdier i bytte mot inderlige opplevelser av det ukjente. Det begynte altså med campingplassen i Masai Mara i Kenya og fortsatte med en camp på Svalbard, på øya Lamu

på østkysten av Afrika, så i Rajasthan og Darahmsala i India og endelig på dem russiske øygruppen Solovki i Hvitehavet. Skjønt endelig. Wilhelmsen arbeider nå med å utvikle enda en basecamp på den franske siden av Pyrineene langs grensen til Spania.

Det er nå nesten 10 år siden Svein Wilhelmsen innså at meningen med livet måtte være langt mer enn det å flytte penger til andres og egen tilfredshet. Men det er like godt å gå enda lengre tilbake og begynne med noe i nærheten av begynnelsen. Den setter vi til 1976 da en ung mann fra Oslo fartet tre år på loffen – til alle verdenshjørner. Svein var den gang bare 22 år gammel, men hadde allerede den gang et rastløst sinn. I disse tre årene vekslet ham mellom å være vandrer i det ukjente og eksotiske og å slite skolebenken på Handelshøyskolen i Bergen. Han mestret begge deler!

- Ikke spør meg, men jeg klarte det faktisk, sier Svein når vi sitter og prater sammen for at jeg skal få en bedre forståelse av den store og spektakulære forvandlingen som senere inntraff i hans tilværelse.

Ja, han klarte det faktisk i den grad at han allerede som ung mann kvalifiserte til deltakelse i Travellers Club som han entret i 1982 som klubbens yngste medlem. I årene som kom var det ikke de eksotiske reisemål som preget hans hverdag, men selskapet Industrifinans Forvaltning som han var med på å stifte som en av fire gründere. Der tilbrakte han tiden i 16 år mens millionene rullet inn. Men så var det altså den famøse nyttårsaften i 1998 som på sikt skulle snu opp-ned på Sveins liv.

Den kloke høvdingen Det var kveld og natten var mørk der de satt i det som kunne fortone seg som en campingplass nær masaienes hytter. Svein kom, via tolk, i snakk med flere av masaiene som han beundret fra første stund. Høye, staute og stolte – og med en stor og ærerik fortid. Men masaienes grunnlag var nå i ferd med å krakelere. Den økende og innbringende turismen forsynte seg grovt av land og miljø, mens masaiene bare fikk smuler tilbake.

Svein kom i snakk med en 80 år gammel masai, Ole Taek, som var en høvdingskikkelse i Masai Mara. Den tilårskomne masaien uttrykte bekymring for sitt folks fremtid. Ville det være mulig å få en løsning som ga noe igjen slik at moderne turismen ble motoren til en

Kvinners står tradisjonelt ikke sterkt hos masaiene. Men også her ar

Basecamp Explorer påvirket i positiv retning. På bildet ser vi Grace sammen

med Svein Wilhelmsen som hjalp henne med skolegang. Hun begynte som ansatt

vi Basecampen i Masai Mara, og er nå forfremmet til leirens leder. Her er de begge

avbildet under et besøk i Klubben i mars. (Foto Alf G. Andersen)

bærekraftig utvikling som også ga masaiene et livsgrunnlag – både i dag og i x antall år fremover.

Ja, det er mulig, Svein og kjøpte campingplassen, og i sitt hode hadde han allerede snekret grunnlaget for Basecamp Explorer, et konsept som forener moderne turisme med helt nytt livsgrunnlag i basecampens nedslagsfelt. Der og da så han også, vel optimistisk, muligheten for å adoptere en eventuell suksess i Masai Mara til helt andre himmelstrøk. Men optimismen var begrunnet. Basecamp Explorers Masai Mara fikk sitt første driftsår i 1999, samme år som basecampen etablerte seg i noe nær en kulturell og geografisk antipode - på Svalbard. Selv karakteriserer Svein disse to stedene slik: På det ene stedet finner vi menneskets vugge og på det andre menneskets last frontier.

Så kom nye basecamps på rad og rekke, to i India, en på øya Lamu på østkysten av Kenya, på Soloki-klosteret i Hvithavet, for øvrig den samme lokalisering som Stalins første Gulag i 1924, og nå snart også i Pyreneene på grensen mellom Frankrike og Spania. Og hele tiden var utgangspunktert å bygge økologiske, kulturelle og økonomiske broer mellom den moderne turisme og de opprinnelige beboere. På Lamu var det om å gjøre å vise swahilikulturens integrasjon i det afrikanske og det arabiske levesett og kultur. Lamu er som kjent sterkt preget av islam mens det meste av Kenya er dominert av kristendommen.

Ubekymret over fotograferende tilskuere sørger løveparet

her for å bringe slekten videre. Parringen er hektisk og finner

sted over flere timer med få minutters mellomrom her i Masai Mara (Foto: Alf G. Andersen)

Møteplassene Vi kan omtale Svein Wilhelmsen på samme måte som vi karakteriserer vår klubb: Alltid underveis, og alltid søkende etter nye muligheter til å gi så mye tilbake at lokalbefolkningen kan leve at det samtidig som driften av de enkelte campene går i balanse, ja, helst meden liten fortjeneste som kan pløyes tilbake til tiltak som er til gode for lokalbefolkningen.

- Masai Mara har gått med hyggelig overskudd de siste tre årene, sier Svein som er godt fornøyd med driften, ikke minst fordi grupper av turister stadig donerer midler til gode formål i området.

I skrivende stund er det seks år siden Svein solgte seg ut av Industrifinans for å bruke all sin tid og kreativitet på å nå Basecamps ambisiøse målsettinger. Disse er utpenslet på virksomhetens hjemmeside (www.basecampexplorer.com). Vi kan konsentrere ordene til følgende overordnede mål: Å skape et globalt nettverk av uvanlige møteplasser på vår klode, møteplasser som karakteriseres av et utsøkt samspill mellom mennesker, kulturer, dyreliv og miljø og omgivelser. Disse møteplassene skal besøkes av mennesker med genuine ønsker om å få opplevelser på omgivelsenes premisser, og det skal være opplevelser som bringer verdier tilbake til folk flest i områdene.

Kveldslyset gir ofte de beste bildene. Disse giraffene på Masai

Mara savannen i Masai Mara illustrerer hvordan lyset kan være avgjørende

for bildekvaliteten. (Foto: Alf G. Andersen)

Svein har en rekke organisasjonsmessige verktøy som gjør det mulig å nå målsettingen – som også omfattes av ønsket om å presentere områdets historikk både når det gjelder land og folk.

Svein erkjenner at ambisjonsnivået er høyt – og at mye av det som skjer egentlig er forankret utsagnene som ble fremført av Ole Taek.

- Taek var vår mentor, og det var han som ryddet stien mot forståelse av andres levesett, og det var han som inspirerte oss til å forsøke å få forskjellige kulturer til å samarbeide.

Meget kan sies og skrives om Sveins møteplasser i den store verden. Og mye blir skrevet. Basecamp Explorer er i ferd med å bli et internasjonalt begrep for anstendighet. Basecamps røst blir hørt, og flere av leirene har mottatt internasjonale priser for økologi og bevaring av kultur. Det er også verd å merke seg at det er fra Basecamp vi har fått et nytt begrep på enkelte av oss reiseglade: Den lysegrønne turist som er interessert i mer enn 25 grader i vannet, 30 grader i luften, lavprisfly og billig mat og drikke. Den lysegrønne turist reiser for å oppleve og å bevare.

For alle medlemmene i klubben er det enkelt å fremføre et oppriktig ønske om at Svein skal lykkes, ikke bare i dag og i morgen – men at Baseamp Explorer også om x antall år er et begrep for hvordan vi skal oppleve våre fjerneste omgivelser.

Basecamp Explorers møtesteder syv møteplasser

Masai Mara i Kenya:

Ble etablert i Rift Valley i Kenya i det som kalles menneskehetens vugge. Masai Mara karakteriseres av uendelige savanner og hundretusentalls dyr på vandring, og ikke minst de stolte og praktfulle masaiene – for det er deres hjemland. Spitsbergen Møteplassen ligger på 80 grader nord. Hensikten der er å følge i fotsporene til fortidens jegere og oppdagere. På samme måte som Fridtjof Nansen gjorde det på slutten av 1800-tallet, bor de besøkende i telt og de fraktes av hundesleder. Der er blant annet et "hotell" med kjøkkensjef og betjening som tar godt vare på gjestene.

Solovki i den russiske Hvitesjøen Etter å ha etablert seg på de to foregående steder, valgte Baseamp et sted som omtales som det gamle Europas mor. På øya ligger Russlands største kloster, et ideelt sted for å studere historiens fra en fjern og lokkende fortid.

Lamu – nordøst på Kenyas kyst På øya finner vi en av de best bevarte eksemplene på Swahilis kultur,og er en del av UNESCOs kulturarv. Lamu-kulturen er influert av arabere, portugisere og indiere. Fra Lamu kan havgående dover bringe gjestene til øde deler av dette fantastske øyrike.

Rajasthan i India Basecampen holder til i et 300 år gammelt fort – Ghar. Det er nylig pusset opp, men originaliteten er bevart. Her kan du i løpet av få dager oppleve maharajaens liv, du kan reise på kamelsafari i ørkenen, og landsbylivet slik Mahatma Gandhi opplevet det på sitt hjemsted.

Dharamsala i Indias Himalaya India er buddismens fødeland. I Dharamsala samarbeider Basecamp med lokale tibetanske institusjoner for å kunne vise frem et unikt reisemål preget av verdens kanskje med fascinerende filosofi og kultur

Pyreneene i Frankrike En camp med fantastisk utsikt, og en arena for flotte fotturer, og dialog om vestlige verdier og historie sett gjennom den katalonske kultur.

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page