Søk

Ansikt til ansikt med Nefertiti - Bysten er i seg selv en god grunn til å besøke Berlin


Den dagen du står ansikt til ansikt med Nefertiti føler du høytiden og historiens vingeslag gjennom hele din kropp og ditt sinn. Kanskje er dette praktfulle kvinnehodet verdenshistoriens mest berømte byste. Den ble til for over 3000 år siden og er nå juvelen i Berlins egyptiske museum på Museumsinsel ikke langt fra Alexanderplatz.

For meg var muligheten til å stå foran glassmontren med den vakre dronningen bare en halv meter fra mitt ansikt grunn nok til å besøke Berlin og det egyptiske museum. Som belønning fikk jeg i tillegg se flere av verdens fineste museer og et strøk og et miljø som er uten like på vår klode.

Men før vi gjør oss litt bedre kjent med Nefertiti, vil jeg bare nevne at Museumsinsel er Berlins eldste og mest berømte museumskopleks som ligger på en kunstig øy i elven Spree som dovent flyter gjennom hovedstaden. Der finner vi i tillegg til Nefertitis hjem, Pergamonmuseet med en rekke helt unike objekter, det gamle nasjonalgalleriet med et representativt utvalg av Tysklands malerkunst fra tidligste tider. Du finner også Neues Museum, Bodemusem og Berliner Dom. På UNESCOS liste Museumsinsel er i dag verdens største museumskompleks og står i dag på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Samtlige museer er enestående og krever egentlig tid og konsentrasjon uten å bli forstyrret av andre inntrykk. Men for en vanlig besøkende er dette ikke mulig. Da jeg besøkte Berlin, klarte jeg å få med meg Nasjonalmuseet, Pergamonmuseet – og Det egyptiske museet. Bildene i Nasjonalmuseet var av stor kvalitet og variasjon, og var i seg selv en veiviser til tysk historie. I Pergamonmuseet er det blant annet bygget et komplett hellensk tempel.

Nefertiti i all sin skjønnhet. Hennes ansikt, hennes historie

og arkeologenes beretning gjør besøket hos dronningen ekstra attraktivt.

Mest berømt er den blå Istarporten som var den åttende porten inn til Babylon, bygget av Nebudkanesar (605-562 f. Kr.). Istarporten lå ved enden av en prosesjonsgate omgitt av murer som ble bygget samtidig. Den var mellom 20 og 24 meter bred, ca. 250 meter lang og belagt med sten og teglsten. Porten bevoktet inngangen til en 90 meter høyt tempeltårn. ”Den vakre har kommet” Men tilbake til vår udødelige venninne Nefertiti som er foreviget en rekke ganger for noen tusen år siden. Den vakreste og best bevarte bysten er imidlertid den jeg hadde foran meg da jeg sist besøkte Berlin. Jeg ser hennes klassiske ansiktstrekk, farvene som er bevart og skyggen av det evige smilet som formes av hennes lepper. Jo, jeg skjønner betydningen av hennes navn. Nefertiti betyr direkte oversatt fra hieroglyfenes tegn – den vakre har kommet. Nefertiti var altså en egyptisk dronning som levde fra 1370 til 1330 f. Kr. Hun var også en av hustruene til farao Amenhotep IV. Vi føler enda

Templet midt i Pergamonmuseet imponerer i a ll sin velde..

større nærhet til historien når vi får vite at faraoens sønn var berømte Tutankhamon som ble farao 9 år gammel, og døde da han var 19 – og noen tusen år senere ble egyptologiens mest berømte relikvie. Tutankhamon var antakelig sønn av en av de andre av faraoens hustruer. Bekjemp presteskapet I Amenhoteps fjerde år ved makten, reformerte han Egypts religion. Han forkaster alle guder utenom én, Aten, og skifter navn til Akenaton. Nefertiti får en fremtredende rolle i denne revolusjonen. Det viktigste motivet for omveltningen var sannsynligvis å vinne tilbake makt fra Egypts mektige presteskap. For å oppnå dette bygde også Akenaton en ny hovedstad, dagens Amarma. Så lenge Aknaton satt ved makten, var Nefertiti en av tidens mektigste kvinner. Hun opptrådte til og med som med-regent og faraos like i en periode. Hun ble i hvert fall fremstilt med kongekrone på hodet, og arkeologer har funnet ut at hun brukte kongekappen ved flere anledninger. En gang i Aknatons 13. regjeringsår glir Nefertiti ut av bildet. Navnet hennes forsvinner fra de historiske nedtegnelsene som om hun aldri har eksistert. Det diskuteres om Nefertiti var fra utlandet eller ikke, og hennes fødsels- og dødsår er uvisst. Kom til Berlin og se selv! Jeg står og lar meg fascinere av kvinnehodet, og erindrer plutselig et innslag i nyhetsbildet sommeren 2003. Da kom meldingen om at arkeologene nå mente å ha funnet mumien Nefertiti. Det var en underlig melding med et innhold jeg ikke klarte å forsone meg med.

Det tyske kunstmuseet når lyset faller og solens stråler er ekstra farverike.

Arkeologene var sikre på å ha funnet de jordiske restene etter dronningen, men en av de fremste egyptiske arkeologene var like sikker på at mumien var levningene etter en mann – altså at vakre Nefertiti egentlig var av hankjønn! Siden dukket det opp andre funn som gjorde den siste påstanden mer tvilsom. Der står jeg altså og ser på Nefertiti – mann eller kvinne? Jeg gir blaffen. Det viktigste er at jeg har foran meg verdenshistoriens mest berømte byste – egyptologiens Mona Lisa. Men kom til Berlin og se selv!

#1Public

8 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no