Søk

Da Rolf Pettersen kjøpte bil for fem kroner!


Det er en kjent sak at vårt mangeårige medlem Rolf Pettersen har mange godbiter i sin garasje på Nesøya. Mange av bilene er internasjonale samleobjekter – og T-Forden fra 1913 er en av dem. Bladet Motor har intervjuet Rolf, og der forteller han den artige historien om T-Forden som han i 1947 kjøpte for fem kroner!

- Det var en eldre dame som eide bilen, sier Rolf, og hun hadde ikke peiling på hvordan hun skulle kjøre den. Det er heller ikke så rart. De som har levet en stund ved at man måtte sveive i gang disse modellene, og hvis man ikke hadde erfaring, var det ikke helt ufarlig. Det er nok flere som har brukket en finger eller to når motoren tenner feil og sveiven slår tilbake med full kraft.

Rolf fikk altså et tilbud han ikke kunne si nei til. For fem kroner ble bilen hans, etter at den i mange år hadde stått vel forfart i damens garasje. Bilen befinner seg nå i hans garasje, og ikke i et amerikansk museum. For det kunne også ha skjedd. Foranledningen var som følger:

I 1970 var Henry Ford II i Norge for å møte ansatte i den norske delen av Fordkonsernet. I den anledning gikk han låne bilen av Rolf som forteller om det som videre skjedde.

- Jeg var til stede under en stor middag på Najaden. Det var mye fint folk til stede, og jeg pratet med den æresgjesten Henry Ford II som ga uttrykk for sin store interesse for bilen fra 1913. Det var fordi denne produksjonen hadde en helt spesiell bakgrunn. Bilen var nemlig ikke bygget av hans bestefar, men av konkurrenten Dodge. I 1913 var pågangen hos Ford så stor at fabrikken ikke hadde kapasitet til å leve alle de bestilte bilene. Dodge fikk dermed i oppdrag å sette produsere en del av dem, blant annet bilen min. Mange av delene på denne bilen er da også merket Dodge Brothers. Derfor ønsket Henry Ford å ta med seg denne bilen tilbake til Detroit for å stille den ut på et bilmuseum. Men jeg valgte altså å beholde den, sier Rolf til Motor.

I dag står bilen altså i Rolfs garasje. Mange av oss har hatt gleden av å se samlingen av biler, og Ford`en har en spesiell plass i hans samling.

- Det er en rar bil, sier han. De to gearene betjenes som en pedal på gulvet. Av og til har du dermed et ben for lite. Dessuten sitter bremsen på mellomakselen og ikke på hjulene. Når farten er høy, virker derfor bremsene ikke særlig pålitelige. Men det blir en vane, når du først har lært deg å kjøre den, sier Rolf.

Ford`en fra 1913 slik den tar seg ut i Rolfs garasje på Nesøya.

Rolf har mye mer enn gamle biler, blant annet denne antikverte bensinpumpe som har fått plass i haven

#1Public

12 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no