Søk

Èn mann, èn globetrotter – og èn bok


Cluben er som en oase for oss som har drømt om å overvinne grenser, og som har kastet oss ut i den store verden for kanskje å bli en bitte liten del av det den representerer – langt der ute. Det er epoker, det er reiser og det er øyeblikk. I dag er, for mange av oss, opplevelsene og minnene ballast som fremdeles krydrer vår hverdag. Gleden av å være med i Cluben, er å være en del av et fellesskap som vi er alene om. Og den største gleden er kanskje når fellesskapet blir styrket av frodig ettervekst. Ulf Prytz er en av dem. For denne globetrotteren er det siste året blitt svært så begivenhetsrikt. Ikke bare har han blitt medlem av Cluben, men han har også gitt ut boken Jorden Rundt – On the wild side.

Drømmer skal du ha Den største motforestilling mot Ulf i dag er – hvorfor i huleste ble du ikke medlem av Cluben tidligere? Svaret er springende: Arbeidspress. Reisevirksomhet. Sykdom. OK. Det godtar vi. Så kan vi spørre om hva som har vært drivkraften i hans livsløp. Vi lar ham svare med et sitat fra sin første og eneste bok:

Drømmer skal du ha! Både natt og dag! Noen drømmer blir realisert, de blir eventyr og opplevelser. De blir erfaringer og en del av livet. Men opplevelsene ser ofte annerledes ut enn drømmene. Andre drømmer forblir urealisert, de fortsetter å være drømmer. Noen tinder forblir ubesteget. Slik skal det være. Hva er det igjen den dagen alle hav er krysset, alle tinder er besteget og alle drømmer realisert?

Reiseglad guttunge Ulf har hatt en frodig og geografisk utadvendt tilværelse som mange av oss kan misunne ham. Han forteller gjerne til Tramp om det som har vært:

- Jeg har alltid vært glad i å reise og å oppleve. Min første ”utflukt” utenfor Skandinavia var til Mallorca da jeg 15 år gammel. Det var første året det ble arrangert charterreiser fra Norge. Samme år var jeg på Christian Radich med plass på røylen, øverste råbommen i stormasten. Da jeg var 17, hyret jeg på MS Høegh Dyke som jungmann og seilte jorden rundt i ett år. Siden ble det friluftsliv og klatring i Nord- og Sør-Norge og Alpene. Fra 1977 kom Afrika inn i bildet. Club-medlem Odd Elisassen bygget turisthytter på Kilimanjaro. Dette var et NORAD-prosjekt. Da de lyste ut jobben som turistsjef for Kilimanjaro Nasjonalpark kunne jeg ikke motstå fristelsen.

Farvel til Kilimanjaro

Da jeg sa farvel til Kilimanjaro var jeg for alvor hektet på eksotiske opplevelser, og jeg etablerte mitt eget selskap Ulf Prytz Adventure Travel A/S som hadde fjerne reisemål som spesialitet. Dette var i 1980, altså i god tid før kloden hadde skrumpet for folk flest. Dette holdt jeg på med til 1989 da jeg fikk de økonomiske nedgangstidene rett i ansiktet.

Club medlem Ulf Prytz på tur

Kongepingviner på Syd Georgia med SY Golden Fleece i bakgrunnen

.

Blåner på blåner. Til fjells sør i Alpene. Et landskap for drømmer.

Det var bare å brette opp ermene og i 1990 sammen med gode partnere etablerte jeg Svalbard Polar Travel A/S og var vel en slags motor i reiselivsutviklingen på Svalbard. Det var en stor glede å bringe tilreisende fra hele verden ut i eventyret. Som del av reiselivsproduktet der oppe sto jeg i 1995 for byggingen av det som i dag heter Spitsbergen Radisson Hotel i Longyearbyen. Det er fremdeles Svalbards beste hotell, og da det ble bygget var det en kjærkommen mulighet på et sted der det var få eller ingen overnattingssteder. Jeg solgte meg ut i 2001, men sitter enda i styret for Spitsbergen Travel, som i dag er Svalbards dominerende reiselivsaktør.

I dag lever Ulf noe mer tilbaketrukket. Han reiser fortsatt, men ikke så heftig som før. De siste par årene har han kost seg med å samle opplevelser og bilder mellom to permer. Boken Jorden Rundt – On the wild side er på mange måter en rapport om et liv som er fullt av handling – og som er som skreddersydd for vår egen Club. Ulfs skriver om å være underveis, og har dermed nærmet seg tittelen til vår egen jubileumsbok Alltid underveis.

Så lar vi Ulf selv berette om tankene bak boken og hvordan det hele ble til:

Politisk ukorrekt Denne boken er ikke særlig politisk korrekt. Jeg beskriver ikke fattigdom og sykdom rundt om i verden. Jeg har ikke tatt opp klimakrisen. Derimot har jeg i bilder og tekst prøvd å beskrive hvor vakker jeg synes verden er.

Og ikke nødvendigvis den delen av jorden hvor menneskene dominerer. Her er nok også mitt dilemma. Jeg er mest glad i verden der det ikke er for mange mennesker, men jeg har i mitt arbeid likevel bidratt til å åpne den delen av verden for flere. Selv denne boken er jo et slikt bidrag.

Jeg har gode argumenter for hvorfor mennesker bør få oppleve de unike stedene i verden. Jeg har meninger om hvordan dette kan organiseres for at belastningen på naturen kan begrenses, både for sin egen skyld og for at mye av opplevelseskvaliteten kan opprettholdes. Likevel er det et tankekors å se hvordan mange av mine ”jordbærsteder” endres. Jeg vet jo at alt, hele tiden, er under endring, men likevel…

Hvorfor velger jeg ikke Peter Wessel Zapffes ”hold kjeft”-strategi? Han foreskrev at vi ikke skulle fortelle andre om perlene, dermed kunne de forbli perler for de som selv visste å finne frem til dem.

Beundret Zapffe I yngre år var jeg tilhenger av Zapffe. Nå må jeg bekjenne at utgivelsen av denne boken gir meg glede; det å la andre få del i opplevelser fra reiser i fjerne og nære strøk.

Dette sier altså Ulf om sin bok. Vi kan legge til at han har snakket om boken både i Nitimen og Godmorgen Norge, samt at han har kunnet glede seg over mange hederlige omtaler. Det har både Ulf og boken fortjent!

Boken selges hos bokhandlerne for kr. 398.-. Clubens medlemmer får den for kr 300.-. Ta i så fall kontakt med Ulf på e-post: prytzulf(at)online.no

#1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no