Søk

Med tvangstrøye på restaurant i Riga


Det er ikke grenser for det enkelte restauratører finner på for å trekke folk. Det er greit nok med gourmetmat, behagelig interiør og fremragende beliggenhet. Men de mest kreative skyr ingen midler for å trekke folk. Toppless servering er gammelt nytt. Det er også operasangere som drar en arie mellom bordene, eller serveringssteder der man gjør det til en gimmick i å trakassere spisegjestene på en humørfylt måte. Likevel, maken til det jeg opplevet på Hospitalis i Riga stiller i en egen klasse. Der er sykehuset modell for handling og innredning, med det meste av hva det innebærer.

Gynekologisk appetittvekker!

For noen dager siden besøkte jeg stedet, som ligger sentralt plassert i Riga, og falt straks i dype tanker. Restauranten er en miks av operasjonsstue, gynekologisk avdeling (!), behandlingsrom, apotek og bespisning i tvangstrøye for voldsomme pasienter.

Eller hva skal man si, når man ønskes velkommen til restauranten av betjening med grønn operasjonskalott på hodet, stetoskop rundt halsen og grønt operasjonsforkle? Den smilende servitøren, eller sykepleieren, (stryk det som ikke passer) kommer smygende over gulvet med en farvesprakende velkomstdrink servert i reagensrør. Den smaker spektakulært og må være en mellomting mellom en tom collins og bloody mary. Så stort var faktisk identifikasjonsproblemet.

Med bakbundne armer

Vi velger mat på menyen, men alt er ikke like tillitvekkende. Derfor styrer vi unna ”presset hjerne med høyre eller venstre øye som tilbehør”. Frode Thingstad, som er med i vårt følge, lar nysgjerrigheten styre hans valg av forrett og bestiller den utagerende psykiatriske pasients favorittrett. Servitøren smiler fornøyd, gir en munter beskjed til kjøkkenet, og etter noen minutter kommer han tilbake med en suppebolle og en tvangstrøye. Med stor vennighet ifører han Frode trøyen, og binder armene fast bak på ryggen, mens Frode følger undrende og ydmykt med i det som skjer. Nå er det tid for bespisning. I blikkbollen på bordet er det suppe, og servitøren begynner nå å mate Frode i påsyn av de andre spisegjestene. Munnfull etter munnfull leveres og svelges unna mens det begynner å dugge på Frodes brilleglass. ”Takk, nå klarer det seg”, sukker han med et halvhjertet forsøk på å signalisere tilfredshet. Nå er forretten spist.

Tre lekne menn

Før de øvrige rettene kommer på bordet, dukker det opp en mann i pen dress, og uten antydning til medisinske fiksfakserier på kroppen. Derimot forteller han mer enn gjerne om dette konsept med snev av galskap.

- Vi var tre lekne mennesker som hadde lyst til å skape noe helt spesielt innenfor Rigas og Europas restaurantverden. Vi har alle tre medisinsk bakgrunn, min kolleger er medisinere mens jeg er leverandør av medisinsk utstyr, sier Maris Revalds. – Da var det vi fikk ideen om å skape en restaurant med medisinsk tilsnitt. Et raid på nettet viser at det ikke finnes noe lignende – i hvert fall ikke i Europa. Vi fikk tak i utdatert medisinsk utstyr fra sykehus i Riga og vi samarbeider med Larvias medisinske museum, sier Maris Revald som har en anbefaling for hvordan man skal få mest igjen for besøket: - Vi anbefaler først og tas en tur ned i kjelleren. Der får du se saker og ting. Senere tok vi ham, på ordet og ruslet ned til blant annet konferanseavdelingen med polstrede vegger og møbler for at ikke de utilregnelige psykiatriske spisegjestene skal skade hverandre. Der er en dør til ingenting, og du får anledning til å spise godt sammen med levende hvite mus.

Ikke på bryllupsdagen

Når man er kommet riktig i sykehusmodus, kan man glede seg over fasilitetene i første etasje. Der kan de du velge deg bord preget av å være en del av tannlegens kontor, gynekologens arbeidssted eller en operasjonsstue med operasjonsbord og tilhørende lampe over det hele. – Vi legger alt til rette for alle dem med god humor, sier Maris og lover alle som ønsker det, relevant medisinsk behandling etter desserten.

Man kan mene hva man vil om dette konseptet, men kjedelig er det ikke. For den som har sett alt og spist alt og opplevet alt, er det en komplett ny opplevelse, ja riktig moro var det også. Som skreddersydd for utdrikkingslag, for en samling blant venner eller stedet man besøker når kjedsomheten gnager en i sjelen. God mat var det også. Men ta ikke med kjæresten når ”love is in the air”, eller for den saks skyld når man skal feire bryllupsdag 10 år senere. Det kan bli misforstått. Men jeg kommer gjerne igjen den dagen jeg er i Riga og kjeder meg ulidelig.

God appetitt!

#1Public

0 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no