top of page

Travellers’ Club Göteborg – 80 år


Tidlig lørdag morgen satt seks karer fraTravellers’ Club Oslo seg på toget til Göteborg. Vår broderklubb hadde invitert til jubileumsfest i forbindelse med den store dagen, og vi stillet vel forberedt. Om bord var Trampsjef Carl Emil Petersen jr, visetrampsjef Gorm G. Lund, ballottsjef Stian Sundt, æresmedlem Henning Øverås, styremedlem Per Jæger og særskilt medlem Ole Bjarne Kværneland. Med oss i reiseveskene hadde vi selvfølgelig også et par overraskelser…

Dry Martini-Lunch

Første post på programmet var en fuktig lunch på Göteborgs Stadsmuseum, hvor små kanapeer gikk ned på høykant, godt hjulpet av en perfekt blandet dry Martini eller flere.

Ostindiska Comp.

Stadsmuseets lokaler er i de gamle bygningene til det Svenska Ostindiska Companiet, og vi fikk en omvisning fra helt nede i de dype kjellerhvelvingene og rundt til de praktfult dekorerte bygningene. Deretter innsjekk på hotellet og omkledning til aftenens festmiddag og feiring.

Flott fest

Smokingkledte og godluktene møtte vi våre opprømte venner, og det ble en flott middag med stekte andebryst og rikelig med rød vin av høy kvalitet. Taler og innslag av passende lengde satt en høytidelig ramme rundt det hele, men hele tiden var stemningen god og latteren satt løst.

Da vår egen trampsjef besteg podiet var han fulgt av visetrampsjefen som bar en diger rull i armene. Det var det fire-og-en-halv meter lange pytonslangeskinnet vi hadde med som present til jubilanten, og som langsomt ble rullet ut. Trampsjefens tale hadde vi skrevet inn på baksiden, og med stil, pondus og bravur løftet dette innslaget festen til et ennå høyere nivå. Høvdingen Håkan Bergström var tydelig både rørt og imponert av den lange gaven, og slynget den rundt halsen – slik man jo gjør med en boa..!

Trampsjef Carl Emils tale:

Kjære Ordførende Håkan Bergström, Mine damer, Distingverte medlemmer av TC Göteborg,

Besøkende fra andre brodercluber. Gratulerer med dagen! Jeg er meget glad for å være her i kveld som representant for Tramplaget, som Travellers’ Club Oslo også heter. Lederen hos oss kalles Trampsjef: Altså sjef over landstyrkerne. Dette er nesten en selvmotsigelse; landstrykeren er sin egen sjef, og karer seg frem i verden ved egen kraft og vilje. Og vi har karet oss hit til vidunderlige Göteborg. Som moralsk og annen støtte har med meg 5 brødre i kveld: EksTrampsjef og æresmedlem Henning Øverås - Ballottsjef Stian Sundt - Vise-Trampsjef Gorm Gregory Ebro Lund - Styremedlem Per Jæger og Ekstraordinært medlem Ole Bjarne Kværneland.

Vi bringer med oss hilsener og de varmeste gratulasjoner fra alle våre medlemmer. Og en pyton...

Vi føler et nært og varmt fellesskap med våre brødre i Göteborg. Våre klubber er omtrent av samme alder, TC Oslo feiret 80 år for bare et år siden, i begge klubber er vi glade i å reise og vi har stor interesse av andre kulturer ut i verden.

Den 28. oktober 1929, er årsaken til at vi feirer her i kveld. Det måtte vært litt av en fest når deres klubb ble stiftet.

Allerede dagen etterpå, altså 29. oktober, er en dag som er skrevet inn i verdenshistorien, den er kjent som Black Friday, og var dagen da Wall Street krasjet.

Your timing, gentlemen, was perfect!Våre klubber er bygget på tradisjon, og tradisjon tar tid å bygge. Dere har vært dyktige! 80 år er en viktig milepel for deres klubb.

Gode tradisjoner er et resultat av sterk vilje, planlegging, visjon, og ikke minst medlemmene selv. Vårt motto i Oslo er "Trampelaget det skal leve, 100 år og 100 til".

Vi ønsker dere det samme.Jeg har med meg en gave fra TC i Oslo. En helt pyton gave, for å være spesifikk. Anakondaen er verdens lengste slange. Den kan stå som symbol på et langt og varmt, men slett ikke kvelende, vennskap.

Vi takker for invitasjonen, vi er glade for å kunne delta i feiringen, og vi ønsker TC Göteborg til lykke med 80 års jubileum. La oss heve glasset og skåle for Travellers’ Club Gøteborg - og for en pyton feiring! Takk for oppmerksomheten.

Den Utgåtte Støvel

Den gode stemningen fortsatte og da vi var godt inn i desserten snek visetrampsjefen og ballottsjefen seg ubemerket fra bordet. Noe senere hørtes kraftig banking på døren, og de to herrer steg med alvorlig mine inn, kledd omtrent slik vi gjør ved vår egen opptagelses-seremoni. De gikk bort til den norske Trampsjefen, hvisket ham noe i øret, og alle tre gikk deretter opp på scenen. Trampsjefen tok ordet og sa:

Jeg har akkurat mottatt en gledelig melding fra vår Seremonimester. En "Traveller" skal hedres her i dag.

Visetrampsjefen leste kriteriene for utdelelse av vårt hedersmerke ”Den Utgåtte Støvels Orden” – og Håkan Bergstrøm ble kallet til podiet. Det sedvanlige ritualet ble høytidelig gjennomgått, og en stolt og rørt Håkan fikk støvelen festet til sitt bryst og overrakt et diplom som bekreftet hans nye status. Applausen braket løs og vi hadde nok en gang på en utmerket måte klart å sette vårt preg på et nordisk møte.

Festen var flott og den varte ut i de små timer, og som Trampens vane er, ble den avrundet på rommet til en av gutta med en liten night cap..

Hederstecken til Gorm

Tidlig opp neste morgen for det nordiske Trampsjefmøtet. Denne gang ble også styre-medlemmene Per Jæger og Gorm Lund invitert med, sammen med Carl Emil, Håkan Bergström fra Göteborg, Helge Strøm Olsen, Arne Zettersten, og Nils Gunnar Toremalm fra Malmö og nede til høyre; Fred Goldberg fra Stockholm.

Fra møtet skal ikke refereres annet enn at det ble konkludert med at det er full harmoni mellom våre klubber.

Da agendaen var tilbakelagt grep høvdingen Bergstrøm ordet og sa at den svenska styrelsen gjerne ville hedre to trampbrødre som i mange år har bidratt positivt til det gode forholdet mellom de skandinaviske klubbene, og Nils Gunnar Toremalm fra Malmøklubben og Gorm Lund fra Osloklubben ble overrakt Göteborgklubbens Hederstecken med ekløv.

Opera lunch

Så var det tid for omvisning og lunch i operaen som ligger flott til nede ved vannet, med en skulptur av vår landsmann Bård Breivik rett utenfor. En praktfull fyr, som var både guide og operasanger, tok oss med på en runde ”back-stage” og underholdt oss med historier, anekdoter og spennende informasjon om dette bygget som har 1.200 ansatte! Formiddagen ble avsluttet med verdens dyreste rekesmørbrød (kr 167,-) og en iskald øl, før vi takket for denne gang og hadde noen timer for oss selv før togavgang.

Hooligans

Byen sto på hodet akkurat denne dagen, fordi cupfinalen mellom Göteborg og Stockholm skulle avvikles rett opp i gaten, på Nya Ullevi. Men vi kom oss helskinnet forbi de fulle og brølende fotballsupporterene, og havet av politifolk som var utkalt i anledningen – og inn på toget.

Alt i alt var dette en flott feiring, og svært hyggelige møter med gamle og nye venner blant våre brødre i øst. Om fire år feirer vi 85 år i Oslo. Vi gleder oss til å treffe gutta igjen!

Göteborgklubbens Hederstecken med Ek-løv

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page