Søk

Foca – nesten for godt til å være sant


Foca er den lille tyrkiske fiskerbyen som har nesten alt – og som ikke vil ha mer. Hva den ikke vil ha? Store, prangende hoteller, et støyende og utagerende natteliv og masseturismens seddeldryss. Hva den har? Alt det de fleste av byens gjester og fastboende setter pris på. Først og fremst en naturlig og nesten forførende idyllisk havn der fiskebåtene ligger i et fargerikt belte, og med restaurantene i en kjede utenfor det igjen. Her er ingen turistmessige kulisser, bare en ekte og vel fungerende småby. Den er så tiltalende at det første man gjør er å undre seg over at den for lengst ikke er fanget inn i masseturismens finmaskede garn.

Ekte og utadvendt For de fleste sydenreisende er Foca fremdeles en godt bevart hemmelighet. I Tyrkia reiser de til Alanya og områdene rundt og til Istanbul. Foca derimot smyger seg inntil Egerhavet i nordvest, og er dermed vel plassert i en region med et klima som er til å leve godt med (ikke for kaldt og stort sett ikke for varmt), og hvor det er langt til både Hilton og Sheraton. Derimot finner du små og stort sett veldrevne hotell som går i ett med den øvrige bebyggelse. Og ikke minst. De fleste turistene er tyrkere – for det er lenge siden de satt Foca høyt på deres egen prioritetsliste.

Havnen, med sine fiksebåter og restauranter i bakgrunnen, slik den viser seg en solblank formiddag sommeren 2009.

Under en båttur noen timer en formiddag får vi blant annet stifte bekjentskap med vakre og nesten artistisk formede klipper.

Gratulerer med Robak!

Den som første gang kommer til Foca undrer seg over hvordan det har vært mulig å bevare et så ekte og utadvendt miljø som vi finner i hjertet av byen. Arkitekturen er ekte og opprinnelig. I det pittoreske havneområdet er det ikke et eneste høyhus som forsøker å bryte bebyggelsens horisont. Turistene er selvfølgelig til stede, men i mindre målestokk enn det man er vant til. De fleste snakker tyrkisk. Havnen domineres av små fiskebåter, gjerne med garn og annet fangstutstyr hengende til tørk. Her er ikke en eneste kebab-bod. I gatene bak havnen er det et godt utvalg av forretninger. Men ikke for mange.

Slik fortner havnen seg en vakker sommeraften. I restaurantene står dørene på vid gap, og utenfor kaster vi blikket på fiskebåtene, Her er nok å gjøre med å ordne garn og teiner etter dagens fangst.

Ordfører Gokhan Demirag har ikke skremt noen med sitt utseende. Derimot har han skremt vekk de som vil bygge storhoteller og høyhus i hjertet av Foca.

”Tingbutikkene” med alt det du ikke har bruk er så godt som fraværende. De få selgerne som står på fortauet foran butikken er også noe for seg selv. Ingen napper deg i ermet for å få deg med inn, men de slår gjerne av en prat. En av dem ønsker å vite hvor jeg kommer fra. Norway! Å, sier han og løfter armene i været – ”Fairytale og Robak vant fortjent. Gratulerer!”

Ordføreren bestemmer

Så undrer man seg over hvordan det har vært mulig å bevare stedet så uspolert og ekte når alt tilsier at dette må være stedet mange drømmer om. Ikke alle, ikke de som søker holigong, berusende natteliv – og milevis med hvis sandstrender rett nedenfor trappen til et 20 etasjers hotell eller leilighetskompleks. Men det er mange som også søker andre kvaliteter – for eksempel de som har oppdaget og ikke vil gi slipp på Foca. En av de relativt få turoperatørene som har Foca i sin portefølje, Pelle Nilsen i Lilleput-reiser, har et godt råd. ”Dersom du ønsker å vite hvordan dette har vært mulig, snakk med ordføreren. Det er han som bestemmer”.

- Jeg har ikke tall på alle dem som har ønsket å bygge storhotell i havnen. De har fått nei alle sammen. Også mange andre ønsker å kaste seg over Foca for å bygge ut, for å spesialdesigne infrastrukturen, for å modernisere. Alle har fått nei. Mange ganger har det holdt hardt. Men alle har fått nei! Ingen skal få forstyrre vår egenart – byen der historien, kulturen og kunsten møtes.

Ordføreren som kan si nei til mye

Mannen bak denne imponerende staheten er ordfører Gokhan Demirag. Han er karismatisk, han har et utseende som en førsteelsker i amerikansk film fra 50-tallet – og han har en enestående posisjon i sin by. Ordførerens holdning er betryggende. Dermed vil vi i overskuelig fremtid kunne glede oss over Foca et eksotisk turistmål helt utenom det vanlige.

Hva så med ”de vanlige”? Er det fraværende? På ingen måte. Historikk tilbake til antikken, opplevelser nok til å fylle dager og aftener, gode måltider på tiltalende spisesteder ved vannkanten, hoteller i de fleste kategorier, et greit prisnivå, gode muligheter for flotte uflukter, og ikke minst, vennlige mennesker som ikke er pågående, men som gjerne vil deg vel. Kan du ønske deg mer?

Fra metropolis til fiskerlandsby

En kortfattet historisk introduksjon kan være greit å få med seg. Foca ble grunnlagt av greske stammer for nesten 3000 år (!) siden. Det påstås at navnet Foca har noe med sel å gjøre. Påstanden er troverdig siden det finnes en selbestand i farvannet utenfor byen. Rart å tenke på i dag, når man i feriemodus rusler langs havnen og søvnige bygater: 500 år før Kristus var Foca en av verdens største byer. I havnen var det et myldrende liv av ferger og lastebåter. Grunnleggerne av Foca, eller Fokaia som var byens opprinnelige navn, reiste siden ut i Middelhavet og grunnla en rekke byer, deriblant Marseille og Nice. Foca var i storhetstiden, 500 år f. Kr., en av verdens største byer, og utgravningene på 1990-tallet avdekket både antikkens amfiteater, bymurer, templer og gravsteder. Storhetstiden var definitivt forbi da perserne invaderte regionen. I dag kan vi glede oss over at Foca ikke forsøkte å gjenreise sin status som myldrende metropolis, men har fått forbli den småby den er i dag.

Spis under nattehimmelen!

Hva så med badeliv og innkvartering? Her er mange muligheter selv om vi i Foca ikke vil finne milelange sandstrender. De fleste steder er det mulig å både, i byen stort sett fra brygger, men utenfor er det en rekke strender, blant annet foran luksushotellet Hanedan Beach Resort, kjent for sin dristige, men tiltalende design, både innvendig og utvendig. Hoteller er det nok av, få av dem er prangende, og nesten alle er tiltalende og passer godt for de som ønsker en litt Hvordan komme seg til Foca? Enklest er det å ta fly til Tyrkias 3. største by, Izmir, som ligger 70 km unna. Flere selskaper arrangerer charterturer til Foca, og det er også god forbindelse med rutefly, blant annet Lufthansa med flybytte i München. Derfra kan man ta buss eller leie bil. Vær oppmerksom på at billeie i Tyrkia er uforholdsmessig dyrt.

Historikk, klima, atkomst, prisnivå – alt er gode argumenter for å besøke Foca. Likevel, byens klart beste kvalitet er den enestående havnen der man mot alle odds har klart å bevare det opprinnelige fiskermiljøet. Havnen er enestående i seg selv. En trang u-bukt som er en del av sentrum. Om dagen og kvelden ligger 70-80 båter fortøyd langs hovedgaten. På den andre siden av gaten ligger restaurantene på rekke og rad. De har god mat og de fleste tilbyr både tyrkiske spesialiteter og mer internasjonale retter. Prisnivået er til å leve med, og servicen er mer vennlig enn anmasende. En aften på en uterestaurant i havnen er en opplevelse for seg selv under den nattsvarte himmelen.

Tråkk på den sorte stein – og du kommer tilbake

Apropos havnen. En annen del befinner seg på den andre siden av en odde som strekker seg ut fra sentrum. Der ligger sightseeing-båtene å rekke og rad. Herved anbefales en dagstur, blant annet for å se de imponerende klippeformasjonene rett utenfor Faca. Unn deg også mat og drikke om bord. Det koster så lite. En spasertur langs vannet mellom de to havnene er også verd å ta med seg. Langs sjøen går det en idyllisk gangvei som forbinder de to havnene. Andre opplevelser? Jo, det er mange av dem, men størst glede gir det når man finner ut av det selv. Det er bare å være åpen for innspill og inntrykk, som f. eks. utflukter til landsbyer i nærheten. Flere av dem er som smykker, og med vennlige folk som bare smiler til fotografen. Foca selv har også mye mer å by på, mer enn nok til å gjøre et opphold på enn uke eller to til noe man ikke glemmer så lett.

Beretningen om Foca er ikke komplett uten fortellingen om, det sorte stein. På folkemunne heter det at på et eller annet sted i Foca finnes det en sort stein med helt en helt spesiell egenskap. I legenden om den sorte stein berettes at hvis du er så heldig å tråkke på den, vil skjebnen være at du alltid kommer tilbake til Foca. Igjen og igjen. Under mitt besøk var dessverre ingen stort stein oppdrive. Men likevel. Jeg kommer tilbake, for dette stedet var nesten for god til å være sant.

#1Public

1 visning0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no