Søk

En flott sexolog: dr. Gunnar Hasle (eller var det en flåttsexolog?)


”De som nekter seg livets goder – dør ut”... var åpningen på Gunnar Hasles foredrag om småkrypenes seksualliv. Alle anstrenger seg til det ytterste for å finne en partner. Insekter er intet unntak. Deres sjekke- og parringsritualer er både fantasifulle og varierte. At det er mange likhetstrekk mellom dem og oss mennesker var det ikke vanskelig å oppdage. ”Meningen med livet er å finne en partner, parre seg – og føre sine gener videre. Så enkelt og så komplisert er egentlig livet” – fortsatte Gunnar, som til daglig er lege, spesialist i infeksjonssykdommer med diplom i tropemedisin, og leder av Reiseklinikken i Oslo.

Men hvorfor i all verden skulle en medisiner snakke om insekter? Svaret var ganske enkelt; Gunnar har mange interesser utenom sin doktorgjerning, og driver med mye annet ved siden av. Bare en uke før sitt besøk hos oss hadde han, etter mange års studier, innlevert sitt doktorarbeide i entomologi, hvor han har blottlagt flåttens seksualliv og levned. Han skal disputere oppgaven til våren. At han også har blått belte med rød stripe i Tae Kwondo, har sunget i og dirigert forskjellige kor, at han har dykkersertifikat, har stått på toppen av Store Skagastølstind og har deltatt i Birkebeinerrennet viser at han er en allsidig herremann.

Men tilbake til kveldens foredrag… Vi ble bombardert med informasjon om hvordan de forskjellige insekter bruker lukt, lyd, lys, farger og annet for å tiltrekke seg en partner. Vi lærte om svevemygg som samlet seg i gigantiske antall for å sjekke damer, om boklus og gresshopper både over og under jorden. Ildfluer som brukte sine lysende bakkropper, slik vi gutta bruker levende lys og rødvin for å lokke til oss hunner. Vi tror vi er originale når vi byr på en romantisk middag, men skorpionfluene gjør nøyaktig det samme. Mens hunnen spiser benytter han anledningen, og jo mer mat han har å tilby, jo lenger kan han holde på. Men hunnenes utroskap er alltid et problem for gutta, og noen hann-innsekter har derfor utviklet teknikker for å sikre seg at det er deres gener som blir videreført. Stankelbein for eksempel, som ikke lever mer enn en drøy uke, kan tviholde på dama og holde på i halvannet døgn! Det vil, overført til oss mennesker, bety at vi skulle ha ett eneste samleie i vårt liv, men til gjengjeld ville det vare i 17 år – sammenhengende..!

Gunnar presenterer sine foredrag på en meget engasjerende måte, med masse humor og anekdoter. At disse småkrypenes sexliv skulle være så spennende hadde vi aldri trodd – og hvilken brutalitet og risiko noen må gjennom for ”å få det til” var også dramatisk å høre om. Noen hunner spiser opp hannen når det hele er over, dronene blir drept av arbeidsbiene når de har befruktet dronningen, kneler-hunnen begynner å spise på hodet til hannen mens han er i gang og noen myggarter bedriver ren pedofili ved å befrukte mygglarver mens de ennå er på puppestadiet. Vi hørte også om midd som lever på glovarme steinheller, som bygger en stake med en spermasekk på toppen som de trer dama ned på… Ja, her var det mye å lære – uten at vi nødvendigvis skal etterape, men en førsteklasses kveld ble det. En aften med god-prat og diktfremføringer rundt Det Runde Bord avsluttet en flått Clubaften...

For de av oss som skal ut å reise utenfor allfarvei (og det skal vi jo) kan det være en god ide å snakke med Gunnar om hvilke vaksiner det er lurt å ta før man legger i vei.

Her er et glimt av hvordan han har det på kontoret sitt.

Du kan også sjekke ut deres

hjemmeside på:

www.reiseklinikken.no

Foto: Gunnar Hasle

#2010 #1Public

4 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no