Søk

Piemonte: Der skjønnhet og deilig vin forenes i en perfekt symbiose


Et godt råd! Hvis du ikke lar deg henføre av god vin, du er uinteressert i smakfull mat og dertil er svært nærsynt – er det helt bortkastet å reise til Piemonte i Nord-Italia. Men heldigvis kan jeg ikke karakteriseres som noen av delene, og kunne derfor ta med meg hjem kaskader av syns- og smaksinntrykk etter en eventyrlig reise i denne karismatiske del av Europa. Jeg var så heldig å få oppleve Piemonte midt i oktober da druehøsten var på hell og høstens farver hadde begynt å smyge seg inn i det kuperte landskapet.

Kyss på kinnet

Utgangspunktet for reisen til Piemonte var beretninger om landskapets skjønnhet, vingårdene og vinmarkene som omkranser alt. Flere av Italias fremste viner får sin tilblivelse i disse frodige omvielser. Og enda bedre. Flere norske modige norske gründere har forlatt hjemlandet for å søke seg en fremtid i det de selv omtaler som paradis. Jeg var så heldig å møte flere av dem, og smake på det de hadde skapt.

Hvordan man kommer til og bor i Piemonte? Ta Norwegian til Milano, lei en bil og sett kursen mot for eksempel Alba. Det er en idyllisk by på 30.000 innbyggere. Og hvis det er ledig på Langhe Hotel, 20 minutters nyttig gange fra sentrum, er det en sikker vinner. Eieren og resepsjonssjefen er til de grader vennlig. På nattbordet sto det en velsmakende gave den dagen vi reise og damen som serverte frokost ga både klem og kyss på hvert kinn ved avreise

Alba er en vakker småby med 30.000 innbyggere syd i Piemonte. Den er et flott utgangspunkt opplevelsesrike utflukter til de mest idylliske vingårder. Her er en rekke små lokale markeder. Da jeg besøkte byen, bar den peg av å ligge i hjertet av landskapet for de hvite trøfler. Den er kjent for å produsere sjokoladen Ferrero Rocher. Alba er også kjent for sine mange tårn.

Basseng og endeløse vinranker

Dagen er vakker og innbydende da vi reiser til den første vingården, Cascina Desderi, en snau times biltur fra Alba. Gården er eiet av de to kompanjongene Roald Notø og Trond Malmer som tar så inderlig vel imot oss. Rundt den idylliske gården, som ligger på en åsrygg, står vinrankene tett i tett. På gården er det innredet 6-7 store utleieleiligheter, og i sesongen er det rift om plassen. Midt på tunet, med utsikt mot syd og vest ligger et stort svømmebasseng. Bassenget er et såkalt Infinity Pool - et endeløst basseng. Det er ikke høye kanter som sperrer utsikten når man ligger der og skuer mot vinrankene, Monferrato fjellene og de Maritime Alper.

Vi blir invitert til en gastronomisk hyrdestund rundt bordet. Det er Trond som står på kjøkken og kreer er de deiligste retter som flankeres av – ja, nettopp Desderi-viner i forskjellige tapninger, både røde og hvite. Samtlige har karakter, smaker innsmigrende – og flere av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Cascina Desderi produserer ca. 10.000 flasker Barbera Superiore i året. Druene høstes i september og oppbevares på ståltanker og store slovenske eikefat før de tappes på flaske. Gården produserer også sin egen rappa og grappa likør.

Det blir en lang og smakfull dag på Desderi der vertskapet gjør det de kan for at vi skal trives. Og det gjør vi, enten vi sitter ved det lange bord eller rusler rundt på vinmarkene. Så tenker man at bedre kan man ikke ha det. Likevel, et par dager senere hadde vi det like bra.

Flittige kvinneføtter

I en sørvendt helling i landsbyen San Marzano Oliveto ligger vingården Tenuta il Sogne. Eierne, Eli Anne Langen fra Røros og Frode V. Refstad fra Oslo kaller den ”drømmegården”. De etablerte seg i denne vinregionen i 2002. Etter å ha prøvet og feilet i ett år eller to klarte de å frembringe gode viner – som ble stadig bedre. I dag kan de glede seg over rosende omtaler i flere vinmagasiner, og vinene deres står ikke tilbake for de mange konkurrentene i distriktet. Derfor er også deres viner å finne i bestillingsutvalget.

Vi står ute på gårdsplassen, flankert av vinranker og Frode forteller engasjerende om sine viner som vi også får smake. Blant annet Nebbio, en ren Nebbiolovin der druene er fottråkket av myke kvinneføtter. Frode forteller at det ikke er vanskelig å mobilisere frivillige. De kommer i ens ærend fra Norge for å tråkke druer. Vinen er rød som rubin, rik på tanniner og smaken bringer med seg både roser og kirsebær. Terre degle Amici er en frisk Barbera-vin som lukter kirsebær og mandel. Frode påstår den skal drikkes ung og i store slurker. Jeg er ikke vond å be. Nevnes må også Bricco Soria som har sin opprinnelse fra druerankene vi står ved siden av. Vinen er kraftig, med en anelse av kirsebær og treverk. Passer glimrende til rødt kjøtt.

Landskaper som signaliserer god vin

Likevel, om vinen er aldri så god, er det inntrykkene fra de innsmigrende landskapet som griper sterkest tak i sjel og sinn. Hvor vi enn snur og vender oss ser vi åser og lier, parallelle vinranker som bader i farger, sol og skygge. Det hvor det er markante høydedrag, ligger det ofte en borg eller landsby på toppen., med kirkespir som strekker seg mot evigheten, og en total skjønnhet som både imponerer og bergtar. I disse landskapene finner vi byer som Barolo, Barbaresco, Asti og Alba. Mange assosierer dem med skjønnhet, andre forbinder dem fyldige, kraftige og spenstige rødviner laget på druetypene Nebbiolo og Barbera.

På en liten høyde, ikke så langt fra gården til Anne og Frode ligger landsbyen La Morra. Byen er ladet med kultur, historie, skjønnhet og vin – alt i en vidunderlig blanding. Her har bodd folk helt siden antikken, og i 1233v talte Frans av Assisi til folket på torget. Costanzo Falletti plantet på sin bryllupsdag i 1856 et velkjent cedertre på vingården som i dag heter Cordero di Montezemolo.[3] Julius Caesar er i tradisjonen tillagt uttalelsen ”Fra La Morra bringer vi med oss eksellent vin til Roma”, og pave Pius VII ”Morra: Vakker himmel og god vin!”. La Morra har alt.

Paven henviser her til Barolo som også har fått nevnet ”Kongenes vin, og vinenes konge” . Den er uten tvil Piemontes mest prestisjefylte vin. Den er en av de fire vinene som i 1980 var de første til å få kvalitetsbetegnelsen DOCG. Barolo lages på 100% Nebbiolo druer i et begrenset område rundt landsbyene Barolo, La Morra og Castiglione Falletto, sørvest for Alba i provinsen Cuneo.

Over 1100 produsenter produserer 7-8 millioner flasker Barolo i året. Kravene til en Barolo-vin er blant annet at det maksimalt kan tas ut 56 hl pr hektar. Vinen må lagres minimum 36 måneder, hvorav 24 måneder på trefat. Minimum alkoholprosent er 13%. Lagres vinen i 60 måneder kan den kalles en Barolo Riserva.

Vin, landskap og kultur

Utsikten fra La Morra var helt fantastisk, på klare dager ser man Alpene. Ellers er det vinmarker så langt øyet kan se, herlig!! Ikke rart jeg lot meg fascinere av Alba, La Morra, Barola – og Piemonte som helhet. Piemonte er Italias nest største ”fylke”, bare noen få kvadrat kilometer mindre enn Sicilia - men med kanskje den aller største innflytelse hva gjelder vin, mat og kulinariske opplevelser. Her er det frodig og grønt hele året – der hvor Toscana er brunsvidd om sommer og høst, har Piemonte grønne haver, koller og vinmarker nesten hele året. Og det er nettopp vin og vingårder Piemonte er så viden berømt for. På hver åsrygg, sydhelling og vestvendt mark står vinrankene på geledd, snorrette med grenene intrikat flettet sammen for å gi mest mulig lys og sol til drueklasene som bugner i overflod i høstmånedene.

Jeg besøkte også andre vingårder, og alle holdt de dørene på vidt gap for den som ville komme, se – og smake. Mitt møte med denne landsdelen ga incentiv til kjærlig gjentakelse enten det dreier seg om vin, landskap eller kultur.

Tekst og foto: Alf G. Andersen

#2010 #1Public

9 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no