Søk

Boken om ingen vanlig sykkeltur: 6000 kilometer rett øst – gjennom Sibir


Reiseglede kan være så mangt. Noen trives på dagstur til Strømstad. Andre halser av gårde til Kanariøyenes sol eller Pattayas sol- og underliv. Mens atter andre setter seg på en sykkel og tråkker rett øst. Ikke til Arvika – eller for den saks skyld Stockholm. Men til Sibir! Forstå det den som kan. Nå finner vi i bokhandelen en beretning om å uforståelig reiseglede som skal hjelpe oss til å forstå. Boken har altså tittelen ”Sibir” og undertittel ”Å sykle med bjørner”. Bilder og det skrevne ord tar oss med på en reise så langt vi kan komme uten å havne i vesten igjen. Ikke underlig at forgrunnsfigurene for denne reisen er tuftet i Travellers Club.

Den ene er Thor Haraldsen (60) som er syklist par exellence. Bare for ordens skyld, han har tidligere sykler fra Oslo til Kina. Denne gang hadde han med seg et annet medlem av Travellers’ Club, Gorm Lund, som kjørte ledsagerbil, fotograferte og skrev boken. De to andre syklistene var Arne Blakkisrud (57) og Tom Abrahamsen (52).

Det var i 2008 de tre voksne herrer la ut på en reise ingen trodde de ville klare å gjennomføre. Å ta seg gjennom villmarken i det nordøstlige Russland, gjennom hele Sibir, over den endeløse tundraen med de rike gull- og diamantforekomstene. Her hadde Stalin sine fryktede gulagleire helt fra til slutten av 50-tallet, og områdene er i dag stort sett bare bebodd av urbefolkning, gullgravere og bjørner. Dette er verdens bjørnerikeste område, og det ga ekspedisjonen sitt navn.

Tre måneder slet de seg gjennom villmarken. På en vei som går fullstendig i oppløsning hver vår, en vei kun de kraftige Kamazlastebilene tør å gi seg i kast med. Denne 6000 kilometer lange veien var det våre venner hadde valgt å prøve seg på – på sykkel..! En etter en måtte melde pass underveis, og kun en syklist kom helt fram.

Vi følger dem helt ut til kystbyen Magadan og derfra over til vulkanhalvøya Kamchatka, som ble syklet fra syd til nord – så langt nordøst det går an å komme. Boken, og TV-serien som kommer på TV2 på nyåret, forteller om strabaser og gleder, dramatikk og spenning, om storslått natur og om varme møter med urbefolkning og mennesker som aldri opplever besøk utenfra. Her får man et unikt innblikk i en del av verden få mennesker har besøkt - eller kommer til å besøke. Boken er rikt illustrert med fotografier fra turen.

Bli med på en annerledes reise, over den endeløse tundraen som strekker seg fra Baikalsjøen og østover, gjennom øde skogstrekninger og over en rekke fjellkjeder, hvor det kan gå uker mellom hver menneskekontakt.

Boken, som blir utgitt på SkyLine Forlag, er altså rikt illustrert, og teksten er blitt til i en symbiose mellom Thor og Gorm. Det er Thor som forteller mens Gorm gjengir Thors og egne inntrykk på en ledig og leseverdig måte. Boken fortjener avgjort en plass på nattbordet etter at den har ligget under juletreet.

Bestille boken?
Du kan lese mer om både boken og ekspedisjonen på: www.sibir08.no Her kan du også bestille boken – og få en personlig hilsen fra både forfatter og syklist hvis du ønsker.
Stikkord:
Boken: 25 x 31 cm. 232 sider. ISBN 978-82-91385-50-1. Pris kr 398,-
Om den norske ekspedisjonen: ”Sykler med bjørner” (Cycle with bears). Thor Haraldsens eventyrlige sykkeltur gjennom verdens siste villmark.
Mål: Å sykle fra byen Irkutsk, syd for Baikalsjøen, gjennom hele nordøst Sibir og Kamchatka.
Så langt øst det går an å komme, til ubåtbyen Ust Kamchatsk ved Beringhavet.
Hvorfor: Gutteaktig eventyrlyst i voksen alder, for å se om det går an, utfordre og mestre.
Tre syklister: leder Thor Haraldsen, (60), Arne Blakkisrud (57), Tom Abrahamsen (52)
Tolk/kokk: Øyvind Sætren, sjåfør/foto: Gorm G. Lund, filmfotograf: Maksim Galat (Russisk)

Avreise fra Norge: 1. juli 2008. Retur oktober 2008.

Ruta som ble syklet var i overkant av 6.000 kilometer. Det tilsvarer å sykle ”Birken” 70 ganger fortløpende. Eller Trondheim/Oslo 10-11 ganger. De hadde ca 100 punkteringer og 40 dekksskift, syv ribbensbrudd, ett hundebitt - men ellers gikk det greit.

”Knokkelveien” gjennom Sibir er bygget av gulagfanger i Stalin-tiden. Den er i elendig forfatning. Et gjørmehelvete fordi vannet ikke trekker ned i bakken (permafrost). Mange elver er uten broer fordi de er tatt av vårflommene og ikke reparert. Sibir er verdens kaldeste sted - om vinteren, men det er over 30 varmegrader i den korte sommeren.

Tidligere ekspedisjoner: En sykkeltur fra Oslo til Beijing som resulterte i boken ”Rett Øst..!” av Gorm G. Lund utgitt på Orion Forlag.

#2010 #1Public

51 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no