Søk

14. desember – 100 år etter


Det var på hengende håret, men gutta klarte det – akkurat! Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle har fulgt i Roald Amundsens skispor til Sørpolen. Ekspedisjonen skulle gjennomføres nøyaktig 100 år etter, men været gjorde at starten ble to uker forsinket. Spenningen lå derfor i om de ville klare å komme i mål på dagen.

Det var tett av mennesker på Sydpolpunktet på denne 100-årsdagen. Mange hundre turister hadde kostet på seg flybilletter til rundt en kvart million kroner for å være på stedet. Det var også flere ekspedisjoner med samme mål som ”våre” gutter. Til og med statsminister Jens Stoltenberg hadde tatt turen for å markere Norges suverene stilling i dette isødet.

For å markere 100 årsdagen gikk Stoltenberg de siste kilometerne langs Amundsens trasé inn til Sydpolen sammen med Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Børge Ousland.

Deretter holdt han en tale for alle som oppholder seg ved stasjonen ved det seremonielle polpunktet hvor han også avduket en byste av Roald Amundsen støpt i is. Denne utendørsseremonien ble innledet av en nydelig framførelse av nasjonalsangen på tverrfløyte av en amerikansk dame som jobber på stasjonen. Deretter delte Jan-Gunnar sine refleksjoner etter reisen i Amundsens spor de siste seks ukene. Omtrent 300 mennesker deltok i markeringen.

Senere på dagen var det mottagelse for alle nordmenn som er på Sørpolen, og det hele ble avsluttet med en middag med amerikansk deltagelse.

#2011

6 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no