Søk

En av de siste fangstmenn på Svalbard


Kjell Reidar Hovelsrud har drevet fangst og ekspedisjonsliv i 40 år på Svalbard, og er vel den siste fangstmann av den gamle skolen. Det ble en hyggelig aften da han viste bilder og fortalte om sine år og opplevelser på øygruppen som ligger så isolert der tett oppunder Nordpolen.

Han vokste opp i Bærum og ble tidlig en friluftsinteressert gutt. Hans interesse for polarhunder og hundekjøring startet allerede som 11 åring. I 1968, som 20-åring, var han med på den første vitenskapelige isbjørnekspedisjonen hvor de skulle fange levende bjørn og lære litt mer om denne arktiske kjempens livssyklus. Det ble senere mange ekspedisjoner og oppdrag innen forskning, utmål for oljeleting, fangst og turoperatørvirksomhet. I en periode var han også stasjonssjef i Ny-Ålesund.

I Fangstasjonen i Mushavna, som Kjell Reidar bygget av drivtømmer.

I begynnelsen av 80-årene reiste han fra Oslo med en 30 fot gammel trebåt til nordsiden av Spitsbergen for å drive fangstvirksomhet innerst i Weidefjorden på Austfjordneset. Etter tre sesonger flyttet han nord til Mushamna i Woodfjorden der han bygde opp sin egen fangststasjon. I 1994 avsluttet han

fangstvirksomheten. Etter dette har han gjort mange ekspedisjoner med egen båt rundt øygruppa og med snøskuter om vinteren. Nå er det profesjonelle feltlivet avsluttet, men han oppsøker gjerne øygruppen og sin gamle fangststasjon når en god anledning byr seg.

Kjell Reidar besøker vårt medlem Stein P. Aasheim som tilbrakte en sesong med familien sin på Autfjordneset.

Hovelsrud har i tillegg til sin forfattervirksomhet også vært en populær foredragsholder rundt om i det ganske land – og denne kvelden var det altså oss som hadde glede av hans historier.

#1Public

5 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no