Søk

Mona Lisa – ett år gammel, og allerede globetrotter


Vi i Travellers’ Club soler oss i glansen av å være menn som har bereist verden, dratt på ekspedisjoner, seilt over verdenshav og opplevd kulturer langt fra vår egen. Men vi er ikke de eneste. For 15 år siden ble vårt kvinnelige motstykke etablert, Women Travellers’ Club, og om ikke opptakskriteriene deres spesifiserer en aldersgrense kan de risikere å få et svært ungt medlem.

Lille Mona Lisa (født i 2009) har nemlig reist mer enn de fleste på sin alder. Foreldrene, Galina og Nils Carl Aspenberg (vårt medlem nr 1109), tok sin lille ettårige datter med på en reise jorden rundt, og på den turen rakk de å besøke 24 land i samtlige fem verdensdeler. De var selvfølgelig spente på hvordan det ville være å reise så mye og så langt med et lite barn, men alt gikk så greit at de faktisk anbefaler andre småbarnsforeldre å gjøre det samme! Slektninger, naboer og venner mente det var ”galskap”, da de fortalte at de tenkte å ta med seg ettåringen på en reise jorden rundt. Men etter å ha foretatt noen ”testreiser”, fant de stolte foreldre ut at prosjektet var fullt mulig og forsvarlig. Et lite barn kan ha det akkurat like bra på tur som hjemme. Faktisk vil en reise som oftest gjøre at barnet får enda nærmere kontakt med foreldrene. På reise blir ikke far og mor i samme grad som hjemme opptatt med hverdagslivets trivialiteter, de kan bruke all tid til å være sammen med barnet.

Turen ble til en bok!

Da turen var over satt den lille familien igjen med masse minner og en mengde bilder. Nils Carl, som driver et lite forlag, tenkte først å lage en fordragsserie, men denne ideen ble ganske snart utvidet til å bli en hel bok. Det er blitt en bok stappfull av bilder fra alle stedene de besøkte, gode beskrivelser av hva som er verd et besøk, praktiske reiseråd og alt sammen bundet sammen rundt fortellingen om Mona Lisa på tur. Boken heter ”Baby om bord, jorden rundt på 67 dager”, og den kan kjøpes i bokhandelen.

Boken forteller om en helt vanlig norsk familie, som bestemte seg for å reise jorden rundt. Hovedtemaet for boken er ”den store reisen”. For helhetens skyld berettes også om de mindre reisene som ble gjort i forkant, som forberedelser til den store. Her fikk Mona Lisa trene på skiftende forhold og det å oppleve nye steder og mennesker. På denne måten vendte hun seg også til skiftende rutiner. I følge Nils Carl er det familien har gjort ikke unikt eller uvanlig, men noe som mange kan, og bør, prøve. Det som er litt trist er selvfølgelig at barnet senere i livet neppe vil huske noe av disse reisene. Men det kan neppe være negativt at foreldre og barn har hatt mange positive opplevelser sammen. Det kunne ha vært interessant å vite hva slike opplevelser betyr for et barns utvikling. En slik reise gjør i alle fall at barnet blir mer vant til forandringer og mer vant til å se fremmede. Kanskje kan det gjøre barnet mer åpent og utadvendt? Det kan neppe være særlig negativt. På forhånd var foreldrene spente på hvordan det ville gå. I ettertid er de helt sikre på at de gjorde det riktige. De har hatt et fantastisk år med mange interessante reiser og flotte opplevelser.

Her er turen:

9. september 2010 startet den store verdensreisen. Turen tok 67 dager. Veien gikk innom England, Hong Kong, Taiwan, Filippinene, Kina, Ny Zealand, Fiji, USA, Den dominikanske republikk, både de amerikanske og britiske Jomfruøyene og Island. Første lengre stopp var i Hong Kong, som alle tre fant meget interessant. Deretter fortsatte turen til Kaohsiung, Taiwans nest største by. Taiwan er regnet som en av de fire ”tigre”, det vil si et av de fire landene som har hatt langvarig økonomisk vekst. Taiwan er lite kjent som reisemål, men har mye interessant å tilby. Standarden er også bra.

Ferden gikk videre til Manila, en mulitimillionby preget av trafikkaos og søppel. Det var omtrent umulig å ferdes med barnevogn, men også denne byen har sine ”perler” som er verdt å besøke. På plussiden er at nesten alle man møter snakker bra engelsk. De mange supermarkedene har også et utmerket vareutvalg.

Shanghai var neste stopp på ferden. Shanghai er en av de raskest voksende byene i verden og er et meget fascinerende sted. Turen gikk innom verdensutstillingen Expo 2010. Det kunne virke som om ”Hele Kina” var der, og Mona Lisa vakte like mye oppsikt som en amerikansk filmstjerne ville ha gjort. Nysgjerrige kinesere hadde tydeligvis aldri sett et europeisk barn, og hundrevis av dem ville ta bilde av henne. I Kina gikk reisen med tog og hastigheten var det lite å si på; 335 km/t. Togturen endte til slutt i Hong Kong.

Ferden gikk videre til Christchurch på Ny Zealand. To uker tidligere hadde byen vært rammet av den første store bølgen med jordskjelv og allerede første kvelden ristet hotellrommet av et skjelv på 4,1 på Richters skala. Dessverre ble byen rammet av nye store skjelv i februar og juni 2011. Sørøya på Ny Zealand ligner på mange måter på Vestlandet med sine høye fjell og dype fjorder. Landet kan virkelig anbefales for alle som liker natur. Høydepunktet på Ny Zealand var kanskje besøket på Hobbiton, byen hvor alle hobbitene bor og som ble brukt under filmene om Ringenes herre.

Neste stopp ble Fiji-øyene, hvor menn opptrådte i bastskjørt. Dessverre regnet det tre av de seks dagene på sydhavsparadiset. Bøndene frydet seg sikkert over det første regnværet på tre måneder, men for de som er på strandferie er det litt dumt. Fiji-øyene er et bra feriested som absolutt anbefales.

Også California hadde dårlig vær, men Arizona sviktet ikke. Det ble ingen stor gevinst i Las Vegas, men Mona Lisa koste seg og så på all flombelysningen og de mange flotte byggverkene. Hele byen er som et enormt Disneyland, hvor man finner alt fra egyptiske pyramider til Rialtobroen. Selv om Mona Lisa bare var 13 måneder gammel, hadde hun stort utbytte av besøket i Disneyland. Hun kjørte seks ganger med ”hestekarusellen” og prøvde også alt mulig annet rart.

Neste flytur gikk fra Los Angeles til New York, kanskje det man kan kalle ”verdens hovedstad”. Siden noen har sabotert the Twin towers, måtte utsikten nytes fra Empire State Building bygningen som i fire tiår var verdens høyeste. Fra New York gikk ferden med leiebil sydover til Florida. Veien gikk innom Philadelphia, Washington, Norge, Norfolk, Savannah og USAs eldste by St. Augustine. Siden Mona Lisa var så fornøyd med Disneyland gikk turen også innom Disney world i Florida, og hun fikk nok en fantastisk dag. Det ble også tid til flere besøk på Floridas flotte badestrender.

Fra Miami gikk ferden videre med cruiseskipet Norwegian Pearl. Å dra på cruise er noe av det beste man kan gjøre med et lite barn, og Mona Lisa stortrivdes. Om bord får man spise av fantastiske buffeer. Det er morsom underholdning, både for barn og voksne, og flere flotte svømmebasseng. I forhold til hva man får igjen er cruise ”billig moro”. Det som kostet mye på Norwegian Pearl var alkoholholdige drikkevarer og utfluktene i land. Når man er på familietur kan man klare seg uten alkohol. Utfluktene kan man få til halv pris når man er kommet i land. Etter en fantastisk uke med dagsbesøk i Samana, Charlotte Amalie og Roadtown endte cruiset i Miami. Tilbake til New York gikk turen med leiebil og det ble tid til noen dager i denne fantastiske byen. Det var fantastisk høstvær med skyfri blå himmel. Det ble tid til turer til Liberty Island, Staten Island, kunstmuseer og Central Park.

Hjemveien fra New York omfattet også to døgn på Island. Flyplassen i Keflavik var preget av isende kulde og snøfokk, og konklusjonen var at øyene i Karibien nok var et hyggeligere sted å oppholde seg. Men Mona Lisa fikk se geysirer og hadde det greit. Etter 67 døgn var verdensreisen slutt og Mona Lisa fikk oppleve en lang norsk vinter med snø og kulde.

De som vil vite mer kan kjøpe boken ”Baby om bord, jorden rundt på 67 dager”. Den koster kr. 350,- og kan kjøpes i bokhandelen. (Eller snakk med Nils Carl - så får du kanskje en signert utgave...)

Tips om forberedelser til en slik tur:

Få tid til å gjøre det.

En nybakt far har i dag rett til 12 ukers pappaperm. Denne ”ferien” kan brukes til mangt. Galina og Nils Carl mente at det ville være fint å bruke den til å reise.

Forberede barnet

Den viktigste forberedelsen var å gå på babysvømming. Dette er en fantastisk aktivitet som gjør at barna elsker vann og også er trygge i vann. Vannaktiviteter er viktige når man reiser rundt i verden. Ellers kan man aldri forberede seg godt nok. Man kan snakke med venner og kjente med ulike reiseerfaringer kjøpe reisehåndbøker og ikke minst søke informasjon på nettet. Det er viktig at man ikke legger opp for stramt program på forhånd, slik at man har tid til å slappe av og legge inn nye aktiviteter som man finner på veien.

Treningsturer

Nå bør man jo ikke uten videre legge ut på en tur verden rundt. For å finne ut om det ville være mulig og forsvarlig å reise så langt, ble det startet i det små. Forberedelsene startet med en ”harrytur” til Strømstad da Mona Lisa var litt over to måneder gammel. Nils Carl reiste med en noe skeptisk kamerat, men babyen oppførte seg helt eksemplarisk, og ”matpakken”, som besto av en tåteflaske med morsmelk, ble varmet opp ved hjelp av varmt vann fra et av Strømstads gatekjøkken. Nils Carl og Rolf spiste ”kjøttbullar med potatismos” og Mona Lisa drakk melk og alle var fornøyde.

Neste tur gikk noen uker senere, og var en weekendtur til Stockholm. Lørdagen ble tilbrakt på en messe, og Mona Lisa klarte for første gang å være våken hele formiddagen. Det skjedde bare så mye, så hun hadde ikke lyst til å sove.

Fire måneder gammel tilbrakte Mona Lisa en uke på Tenerife. Hennes store opplevelse derfra var å sitte i sportsvogn. Da kunne man se mens man kjørte vogn, og det var noe helt nytt. Påsketuren gikk først til Tyskland og deretter til Tyrkia. Her fikk Mona Lisa smake på mange nye matretter. Et par måneder senere fulgte en sommertur med bobil i Europa, fulgt av en flyreise til bestemor og bestefar i Sibir.

Vanskelig og dyrt?

Dette er en reise som de fleste kan klare å foreta. Å reise jorden er verken vanskelig eller skummelt. Det koster selvfølgelig litt penger, men heller ikke all verden. Hvis man starter planleggingen og sparingen i god tid, vil de fleste nordmenn sannsynligvis ha muligheten for å foreta en lengre reise i permisjonstiden. Bare man vil det sterkt nok og tar avgjørelsen; ”Let`s do it!”, så er en verdensreise, både med eller uten baby, innen mulighetenes grenser.

#1Public

2 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no