Søk

Malmö Travellers’ Club fylte 75 år, og vi var der!


Lørdag den 15. oktober feiret Travellers’ Club, Malmö, sin 75 års dag med festaften i Malmö Rådhus. Høvdinger, Trampsjefer, Tramps and travellers møtte mannsterke opp sammen med byens ordfører og andre lokale dignitærer. Vår Club var representert ved Trampsjef Carl Emil, visetrampsjef Gorm, intendant Tore og medlem Matz Risberg. Man hadde anledning til å medbringe ledsager, så da festsalen var full tellet vi om lag 150 festkledde personer.

Men før vi skred inn i Rådhuset hadde vi hatt en fin båttur fra Oslo til København, etterfulgt av en togtur til Malmö i strålende solskinn. Formiddagen ble benyttet til en sightseeingtur i byen, som var beleiret av mange hundre politifolk som hadde satt opp sperringer overalt. Nesten hundre politibiler og helikopter som svirret over hodene våre fullendte inntrykket av en terrortruet by. Bakgrunnen for dette var at SverigeDemokraterna skulle holde en demonstrasjon på torget, en liten gjeng på rundt 100 personer, og det virket som om resten av Sverige var møtt frem for å motdemonstrere. Titusenvis av mennesker sto bak sperringene og skrek ”inga rasister i våra gator, inga rasister i våra gator..”

En liten gjeng med svenske flagg og tvilsom innstilling til folk med en annen hudfarge var årsaken til et politioppbud litt større enn da Barack Obama besøkte Norge. I bakgrunnen: Rådhuset, hvor vi måtte smugles inn av politiet.

Vi lot svenskene demonstrere i fred og inntok en hyggelig lunch i stedet, før vi gjorde oss klare til kveldens fest. Bevæpnet med spyd og smoking ruslet vi fra SAShotellet til Rådhuset, men området var avsperret av politiet. Vi prøvde å komme oss inn bakveien, men pøblete demonstranter og nervøse politifolk sperret veien. Det samlet seg etter hvert en god del festkledde mennesker, og politiet forsto at de måtte hjelpe oss inn, så selskapet ble loset inn i en politibil som sto på tvers og sperret gaten. Vi klatret oss gjennom bilen og ut på andre siden, med spyd i hånden, og derfra med raske skritt inn i Rådhuset. En morsom og annerledes entré!

Festkledde og blide Tramps på vei inn å Rådhusets store festsal.

Vi hadde med en gave fra vår Club, og det var et gammelt spyd fra Congo. Det hadde voldt visetrampsjefen en smule besvær å få det med, særlig med tollerne på danskebåten som ikke helt hadde forståelse for at han dro på båttur med håndvåpen. Men denne gaven falt i svært god jord hos mottakerne, og vil nok få en fremtredende plass i deres samlinger i klubblokalene ute i Limhamn, ikke så langt fra det store kalkbruddet.

Carl Emil leverte en flott tale og representerte oss på den aller beste måte. Vår nye konservator hadde gitt ham bakgrunnshistorien til spydet og dette imponerte svenskene.

Kveldens foredragsholder Magnus Andersson. Til høyre: Stockholmklubbens Høvding. Under: Göteborgklubbens

Festen var slik festen skulle være. Akkurat passe pompøs og akkurat passe folkelig. Slik vi liker det når større anledninger skal markeres. Fru ordføreren åpnet med en gratulasjonstale og overrakte byens flagg, en trubadur blåste på både lur og walthorn før hver taler – og de forskjellig Høvdinger og Trampsjefer fremførte sine ærender på en stilfull måte.

Menyen var eksellent, vinene gode og drikkevisene ble sunget med fynd, klem og innlevelse. Før middagen fikk vi være med på at seks nye medlemmer ble tatt opp, etterfulgt av et lysbildeforedrag om en reise i Himalaya på midten av 1980-tallet.

Bordet ble avsluttet med et lotteri. TC Malmö hadde mottatt en rekke gaver som ble loddet ut, og alle vi fire norske var heldige nok til ikke å vinne noen av gevinstene.

Variert underholdning. Ett av innslagene var denne "barbershop"-gruppen, som hadde musikalitet og humor i massevis.

Kvelden var ennå en smule ung da festivitasen var over, så Trampsjefen og visetrampsjefen dro på nattklubb med en av Malmögutta. Han var tydeligvis en kjent person, så vi ble geleidet forbi lange køer på de mest populære stedene. Det ble en sen, men på mange måter en hyggelig kveld og natt...

Søndag morgen. Solskinn og deilig. Frokost og busstur med en ypperlig guide som stolt viste frem Malmös severdigheter. Etter at Øresundsbroen er kommet, er Malmö blitt et sentralt knutepunkt, og det er hektisk byggeaktivitet over hele linja. Turen ble avsluttet med sjenerøs bevertning i klubbens lokaler. Spydet ble nok en gang overrakt høvding Arne Zettersten, og vår egen trampsjef fikk høvdingens slips som motgave.

Til venstre: "The turning torso". Et signalbygg som er blitt Malmös store severdighet.

Vi takket for denne gang, og var alle enige om at det nordiske samarbeidet er en god ting som vi må gjøre alt for å opprettholde.

Det skulle egentlig vært satt av tid til et trampsjefsmøte, men programmet var så tett at det ble improvisert avviklet på de to bakerste setene i bussen, i all gemyttlighet. Til og med visetrampsjefene var innbudt til møtet.

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no