Søk

Rane Willerslev. Den nye direktøren ved Kulturhistorisk museum


Rane er professor i sosialantropologi og medlem av vår broderklubb i København. En klubb ikke ulik vår, hvor man ikke kan bli medlem uten å ha utvist en viss nysgjerrighet for andre folk og kulturer parret med reiselyst og utferdstrang. Og Rane har alle egenskapene. Han var kommet til oss for å fortelle litt om sin tid blant Yukagirene, et jeger- og sankerfolk i øvre Kolmyaregionen langt nordøst i Sibir.

Rane holdt et fengslende kåseri om dette folket, deres levesett og sin tid blant dem, langt der øst, isolert fra resten av verden, midt i verdens største villmark. Han fortalte om hvordan deres privilegerte status som sobeljegere forsvant da Sovjetstyret ble styrtet og de måtte klare seg helt på egenhånd, uten noen form for forsyninger utenfra, og hvordan en mafialiknende organisasjon overtok all handel med sobelskinn og bare betalte småpenger for skinnene.

Rane ville hjelpe de innfødte til selv å ta hånd om omsetningen, men kom da på kant med mafiaen og det korrupte politiet.

Det var såpass alvorlig at han måtte flykte ut i ødemarken for å unnslippe dem, og der levde han alene i en svært enkel tømmerkoie i ni lange måneder før det hele hadde roet seg såpass at han kunne komme tilbake. Han led under frykten for å bli funnet og under ekstrem kulde og mangel på mat.

Her er hytta som var Ranes hjem i ni måneder, hvor han holdt på å sulte i hjel og hvor han måtte holde ut en lang vinter med temperaturer helt ned mot 65 minusgrader.

Rane Willerslev er nylig ansatt som ny direktør ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, og tiltrer stillingen 1. oktober i år.

Dette betyr at han blant annet har ansvaret for Historisk Museum, og ikke minst vikingskips-museet på Bygdøy.

I den anledning var det mange som benyttet anledningen til å fortelle denne sympatiske danske Trampbror hvor skapet skulle stå…

Eller rettere sagt hvor vikingskipene skal stå!

#1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no