Søk

Kon Tiki – på vannet igjen


Vårt gamle medlem Thor Heyerdahl og den legendariske flåteferden med Kon Tiki blir i disse dager blåst til live igjen. Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, som også hadde regien på den populære motstandsfilmen om Max Manus, har begynt innspillingen av Kon Tiki-filmen nede på Malta.

Den nye kopien av den berømte flåten ble sjøsatt utenfor Valletta og Tramp har hatt sine spioner ute og kan derfor vise bilde av flåten. (Nedenfor)

Rollen til å spille Thor Heyerdahl er gått til den unge mannen Pål Sverre Valheim Hagen. Budsjettet for filmen er 88 millioner kroner, hvilket er det største filmbudsjettet i Norge – noensinne. Til sammenlikning kan vi fortelle at Max Manusfilmen (som ble laget av Trampbror John M. Jacobsen) kostet ”bare” 55 millioner kroner.

Pål Sverre V. Hagen spiller Trampbror nr 604

FAKTA OM KON TIKI:

Kon-Tiki-ekspedisjonen ble startet av Thor Heyerdahl 28. april 1947 fra Callao i Peru sammen med Herman Watzinger, Knut Haugland, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og den svenske etnografen Bengt Danielsson.

Reisen foregikk med en seilførende balsaflåte som fikk navnet Kon-Tiki (etter en indiansk solgud i Peru). Flåten ble bygd som en nøyaktig kopi av inka-indianernes balsaflåter.

Ut fra Heyerdahls hypotese om at det måtte ha foregått en kulturoverføring fra Sør-Amerika til Polynesia før Columbus' tid, var hensikten med ferden å vise at søramerikanske indianere kunne nå Polynesia med sine flåter, noe man tidligere hadde ment var umulig.

Kon-Tiki drev med vind og strøm over Stillehavet. Underveis ble det drevet forskjellige undersøkelser, og etter en reise på 8000 km strandet flåten 7. august på Raroiarevet, Tuamotu.

Herfra ble flåten brakt til Tahiti, og senere til Oslo (Kon-Tiki Museet). En dokumentarfilm om ekspedisjonen fikk Oscarpris 1951.

I "Våre Samlinger" har vi en liten flaske med jord fra Thor Heyerdahls kiste, (den som presten kastet på kisten) - da han ble gravlagt i Domkirken. Vi har også flere gjenstander som han ga Cluben. Bl.a. gamle figurer fra Påskeøyene, en bit av Kon Tikiflåten, en bit av RA-flåten, telegram han sendte oss m.m.

Her er et av de første bildene fra filminnspillingen. Det er "Thor" og "Liv" på sin sydhavsøy. "Liv" spilles av Agnes Kittelsen.

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no