Søk

Vårt hjem -”Josefine”. Oppkalt etter kong Haakons VII's oldemor.


Vi holder hus i Josefines gate, men hvilken Josefine er det egentlig snakk om? Jo, det er tipp-tipp oldemoren til kong Harald. Den tysk-franske Joséphine Maximilienne Eugénie Napoléonne, født i 1807 som prinsesse av Leuchtenburg og ble gift med prins Oscar i 1823, bare 16 år gammel. Hun var datter av Eugène de Beauharnais (Napoleon Bonapartes stesønn) og Augusta av Bayern. Hennes far fikk tildelt tittelen Herzog von Leuchtenberg (hertug av Leuchtenberg) av den bayerske kong Maximilian I av Bayern i 1817 etter at Napoleon var styrtet.

Vi uttaler egentlig hennes navn feil. Vi sier Josefiine, med lang ”i”. Navnet skal egentlig uttales med trykk på ”e” etter den tids franske mote. Men la oss se litt nærmere på denne damen. Joséphine og Oscar fikk fem barn på like mange år! Karl som ble hertug av Skåne, Gustav som ble hertug av Uppland, Oscar ble hertug av Ôstergötland, datteren Eugénie og til slutt August som ble hertug av Dalarna. Oscar var tydeligvis en mann som var svak for kvinner. Det er en vel kjent hemmelighet at Dronning Joséphines store sorg var mannens utroskap og langvarige kjærlighetsforhold til skuespillerinnen Emilie Högquist. Kongen fikk to sønner med henne, kjent som prinsene av Lappland. Dronning av Norge og Sverige ble hun da Oscar I overtok kronen etter sin far Carl Johan i 1844. Han ble kronet i Sverige, men den norske biskopen i Nidaros, Hans Riddervold, ønsket ikke å krone en katolsk dronning i protestantiske Norge. Derfor ble hun aldri kronet til dronning. Oscar ble heller ikke kronet i Norge.

En av Oscars første handlinger som konge var å anerkjenne det selvstendige norske flagget, men med unionsmerket i hjørnet. Det påstås for øvrig at kong Carl Johan ble forelagt et utkast til det rene norsk flagg noen år tidligere, skisset opp på en konvolutt, og at han likte det så godt at han skrev: ”Gillas” og deretter signerte. Tramp har etter intenst detektivarbeide klart å fremskaffe en faksimile av konvolutten:

Slottet i Oslo, som Carl Johan hadde påbegynt, nærmet seg sluttføring da Oscar overtok, og kongeparet deltok aktivt i planleggingen av innredningen. Den offisielle innvielsen var 26. juli 1849. Josefine var veldig kunstinteressert og la grunnlaget for den fine samlingen av eldre norsk kunst som finnes på slottet. Et av de mer markante monumentene vi kan se etter henne er Oscarshall lystslott på Bygdø som hun var med på å finansiere. Joséphine engasjerte seg også sterkt, både personlig og økonomisk, i oppføringen av de katolske kirkene i Bergen og Oslo, og klarte å overtale danskekongen til å gi Olavs-relikvien fra Nationalmuseet i København tilbake til Norge. Den ligger i dag under Maria-alteret i Oslokirken.

Joséphine Maximilienne Eugénie Napoléonne døde i 1876.

(... og bare for ordens skyld vil vi nevne at Oscarsgate selvfølelig er oppkalt etter hennes mann, Oscar I.)

( ... og når vi nå nærmer oss 17. mai, kan vi jo vise opp alle de historiske variantene av det norske flagg.. Her har du dem, fra løvebanneret til hertuginne Ingebjørg - til statsflagget.)

(... og her er dets korrekte proposjoner:)

#1Public

4 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no