Søk

På rundtur i krigsherjede Irak


Som noen få av dere vet så har jeg reist rundt i Irak med minibuss i 2,5 uker og er nå tilbake etter en utrolig interessant og opplevelsesrik reise gjennom historien fra oldtid til nåtid.Pga sikkerhet har jeg ikke kunnet fortelle noe særlig om dette prosjektet før reisen tok til. Turen var i samarbeid med turistmyndighetene i Irak, som gjerne vil ha turister. Men det er ikke lett å få turister til landet når det på enkelte steder er farlig og til dels livsfarlig å ferdes hvis en ikke er veldig godt forberedt og vant til å reise under vanskelige forhold.

Reise på egenhånd er for tiden helt umulig pga alle tillatelser og papirer som behøves. Det er fotoforbud av politi, militære, militære anlegg, veisperringer, enkelte bygninger.Et bilde er mindre verdt en persons liv fikk vi beskjed om. Men de fleste er velig glade hvis vi spør pent om å få ta et blide, etter først ha spurt litt om de har barn, kone og litt om familie.Det var en internasjonal svært reisevant gruppe som møttes på flyplassen i Istanbul - 11 mann inklusive ansvarlig reiseleder og organisator med de rette forbindelsene.7 mann forlot oss etter halve tiden. Resten av tiden kun 5 mann.

Reiseleder og guide/tolk har spesialutdannelse i avansert førstehjelp og kan forhandle med eventuelle terrorister / gisseltagere, men gærninger vet en jo aldri hvordan oppfører seg. Våre bodyguards er dårlige til å skyte fant vi ut etter hvert. Av de lokale gutta så er det bussjåføren som nok var den mest pålitelige. Hovedvekten av reisen var lagt opp for å se de historiske steder og de byer som var i gamle Mesopotamia. Ganske enkelt. Her har det vært: 1001natt / Ali Baba / Sinbad Sjøfareren og Noas Ark, med mye mer på en gang. Enkelte av stedene vi var har bare 15 – 25 turister i året. Ikke mulig og få refundert penger om turen avkortes / avbrytes / reisegaranti finnes ikke. Reiseforsikring gjelder heller ikke. Kun kontanter i USD som kan veksles inn i Irakisk dinar - IQD. Minibanker finnes noen få steder, men er upålitelige og virker stort sett ikke.

Til høyre sjekker jeg ut det som er igjen av dassen til Saddam Hussein

I hele Irak er det veisperringer over alt. Det er nødvendig med masse spesialtillatelser, ID kort og pass må være klare. Er en uheldig tar det timer å komme gjennom. De som reiser må være veldig fleksible med hensyn til reiserute, hoteller og mat. Litt etter ankomst på flyplassen i Bagdad ble vi møtt av mannskapet: Guide/tolk, sjåfør og 2 væpnede bodyguards. Med politieskorte ble vi kjørt til hotellet. 2 maskingeværstillinger rett utenfor i gaten. Bare vi skulle i butikken måtte vi ha med væpnet vakt. Bagdad: Khadimain Mosqe / Tel Harmal (Sumerian site) / Souk – første turister på 10 år / livsfarlig + bomber rett etter vårt besøk / Palace and School (fortidens universitet) / National Museum (bør oppleves) / Stedet der Saddams Husseins store statue ble revet under stor jubel fra folke-massene / Britisk krigsgravplass – 1. og 2. verdenskrig / Vestre Byport i den runde by.

Var også i en liten moske i et fattig strøk der de ikke akkurat var vennligsinnete. Det dukket opp en kar der med automatvåpen. På spørsmål om hvem han var, sa var svaret at han er «2nd gunner». «1th gunner» fikk vi ikke vite hvor var.

Erbil / Kuristan området: Sammarra Spiral Minaret

8th Cent A.D. Palace complex

Saddam ́s Tikrit

Citadelet i Erbil

Mar Benham Monastry

Nimrud

Mar Matti monastery.

Der Eufrat og Tigris møtes

I Erbil / Kurdistan kan en gå uten bodyguard og er forholdsvis trygg. Ble kontaktet av mennesker på gaten som var veldig forøyde med att de fikk turister på besøk.Mosul: Vi klarte også å komme oss til Mosque of Prophet Jonah og Ninive der jeg spaserte på bymuren som første turist siden 1990. Også inn i Mosul sentrum. Ekstremt farlig. Noen bilister prøvde å kjøre mellom eskorten (privat milits) og bussen. Da AK47 ut av vinduene på eskorten ikke bedret situasjonen, så stoppet de trafikken og dro ut en kar av en bil. Håper han fortsatt er i live! Så over i motsatt kjørebane mot trafikken. Alle måtte vike. Størst bil / mest våpen hjelper godt. Inn i sentrum – veldig skummelt selv med militsen / politi / militæres ́ nærvær. Bombet rett etter vårt besøk. Assur the first Assyrian CapitalHatra viktig arkeologisk sted.

Babylon / Babylons hengene hager – der jeg gikk i Nebukadnesars fotspor og lå på samme stedet der Aleksander den Store dødeHer ligger også et av Saddams Husseins palasser som vi fikk komme inn i. I dette palasset var han aldri på besøk – tror man. BorsippaUkhaider – islamic Castle / palaceNeolith Al Tar cavesKerbala: Christian Monasteery / Shia Shrine City for Husayn and HassanKufa: El Khifal the 6th cent B.C. shrine of EzekielNajaf: Imam Alis ́gravstedNippur: Uruk – viktigste arkeologiske sted I IrakUR der Abraham ble født – vært i hans hus / Ziggurat og de kongelige gravene der Sumpområdet syd i Irak: på båttur ut i sumpene, som Saddam Hussain prøvde å tørrlegge pga stor motstand av de lokale stammene. Edens Hage der «Adams tre» står og elvene Tigris og Eufrat møtes.Basra: Shatt Al Arab / Saddams Husseins palass (egentlig 17 palasser)Båttur på elvenBasra Breez – Saddams Husseins tidligere luksuriøse yacht (som er til salgs) 269 ft / 82 meter. Ingen vil vel kjøpe noe slikt i dag? Avansert på 80-tallet, sliten i dag og ikke særlig vedlikeholdt.

Etter vi hadde spist sen middag i Basra gikk vi ut av restauranten. Alt var ekstremt stille, noe som er veldig uvanlig. Vi bare stoppet på trappen utenfor spisestedet pga stillheten. Utenfor ca 100 tungt bevæpnete menn til fots + armerte biler/kjøretøy med maskingevær og mitraljøser, granatkastere, m.m. ? ? ?Det viste seg å være øverste sjefen for politiet i Irak som var ute for å vise styrke på selveste ID-feiringen. TV og presse var med. Vi håndhilste og vekslet noen ord med ham. «I am here to protect you and you are always welcome to Iraq» sa han. Nå har jeg vært på TV og i avisen i Irak!

Khadiman moskeen i Bagdad

Bombeangrep og skyting foregår ofte på fredager da folk er på markedet og i moskeen. Vi var i inne i en moske, langt ute på landet, der Al-Qaida hadde prøvd å etablere seg i lang tid. Jeg synes det var merkelig at vi skulle dit på en fredag. Nesten ingen mennesker i moskeen, men vi var ventet. Derfor var vaktholdet usedvanlig strengt. 5 pansrete Hummere med maskingevær på taket og fullt mannskap hadde vel skremt vettet av de fleste. Imamen og de frivillige som arbeidet i moskeen var så glade for besøket at vi ble servert en enkel og god lunch inne i en 20ft container uten vinduer (ingen kan se inn). Den hadde AC. Utenfor sørget Spesial armed forces for vaktholdet.

På veien fra Basra til Bagdad er det ikke trygt å kjøre på hovedveien. Vi tok da en lengre omvei, etter noen veisperringer ble det stopp i flere timer pga uenighet mellom politi, militære og lokal milits. Stekende varmt. Vi kom til slutt i gjennom og da var Spesial armed forces tilkalt som eskorte. Da gikk det unna i veldig god fart til Bagdad.De fleste stedene som jeg har nevnt finner dere på nettet / Google Earth / Wikipedia m.m. Eskorte må en ha.Normalt med en bil foran og bussen rett bak Av og til en bil foran og en bil bak bussen: Politiet kjører stort sett pickup av type Ford F-350 med en V10 - 6,8 liter turbodiesel motor. Ofte med maskingevær på planet. Gutta bruker vanligvis AK47 + pistol. Skuddsikre vester SWAT (Special Weapons And Tactics) har menger av diverse - veldig bra utstyrSpesial armed forces, Forsvaret, menn med spesialkompetanse og godt utstyrMilits, diverse grupper i Irak. Også private som samarbeider med myndighetene. Div. utstyrDiverse informasjoner:Den Britiske konsulen / ambassadør(?) i Bagdad kom til hotellet med beskyttelse fra et privat vaktselskap med 3 armerte Toyota Land Cruisere for å snakke med reiseleder / organisator. De gutta er usedvanlig vaktsomme. Man hilser ikke på disse karene nei.

Innsiden av en kirke, og siv-landsby i sumplandet i sør-Irak

Kostnadene for å leie disse selskapene er astronomiske. Konsulen, en dame i 40-årene var helt sjokka da hun hørte at vi hadde vært i Mosul, samt et par andre steder som anses som farlige, også inne i Bagdad.Irak satser nå på å få pilgrimmer til noen av de hellige stedene / moskéene som har stor betydning for muslimer. Dette er under full utvikling med infrastruktur som veier, hoteller, mobilnett, internettforbindelse på hotellene, o.s.v. Flyplass vanligvis rett ved og kort, grei transport til moske og hotell.Hoteller er stort sett OK. Standarden varierer og de er ofte i glorete stil. Veldig dyre. D.v.s norske priser. Det eneste hotellet som var ekstremt dårlig og møkkete var i Basra, men de hadde 806 kanaler på TV ́nAlt annet er usedvanlig rimelig, spesielt sett med norske øyne. Forholdene for reisende blir sakte forbedret. Det tar nok mange år før alt ordner seg til det bedre.

Mitt syn på USA ́s invasjon av Irak har endret seg etter som jeg har snakket med vanlige folk, vitenskapsmenn, imamer, politi, militære m.fl. Mange har god utdannelse som dessverre ikke alle får brukt. De aller fleste er svært positive til at det kommer turister for å se landet. Mange mennesker har det vanskelig både med hensyn til bolig, mat og jobb. Entreprenør- bransjen er i rivende utvikling. Alle vil få fordel av dette etter hvert.En stor moske bygger ut infrastruktur med veier, hoteller o.s.v. for USD 700.000.000. Jeg snakket med prosjektlederen der. Han forventer at tilgangen av muslimske pilegrimer fra hele verden gjør at anlegget må utvides allerede mens de påbegynte arbeidene gjenommføres.. Planleggingen av dette er allerede i gang. Dette vil utgjøre enda flere arbeidsplasser. Bussjåføren var en rundbrenner, og på spørsmål om hvordan dette kunne skje i et så muslimsk land som Irak er, så var svaret her som mange andre steder: Han reiste jo mye rundt omkring. Vel, etter hvert vi fant jo ut hvordan dette foregikk. Det finnes noen få nattklubber i Bagdad, men nattklubber uten øl, sprit og damer er nokså fremmed for oss. I Erbil / Kurdistan finnes det en nattklubb der det serveres øl og drinker, men kvinner har ikke adgang.

Dette skrivet er kun ment som informasjon til Travellers ́ Club, familie, samt enkelte venner og bekjente som liker å reise for å lære om andre land, kulturer og lokale forhold.

#1Public

17 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no