Søk

Gunnar "Kjakan" Sønsteby har gått bort


Det tynnes i rekkene av gamlekara fra krigens dager. Den 10. mai la vår store nasjonalhelt Gunnar Sønsteby inn årene, 94 år gammel. Han var den siste av Oslo-gjengen, og etter sin innsats både i krigens dager og i ettertid, bestemte vår regjering at han skulle ha en statsbegravelse.

Med Gunnars bortgang mistet hele Norge en helt. Han var landets høyest dekorerte mann, og den eneste som er tildelt krigskorset med tre sverd.

Sønsteby spilte en sentral rolle i flere sabotasjeaksjoner under krigen. En av hans mest vellykkede var sprengningen av arbeidskontoret i Akersgaten 55 19. mai 1944. Dette utførte han sammen med Gregers Gram og bl.a. Max Manus. Sprengningen skulle hindre registreringen av tre årsklasser av norsk ungdom til arbeidstjeneste. Takket være snarrådighet, flaks, intuisjon fikk gestapistene og angiverne aldri tak i Gunnar Sønsteby. Også fordi han var i besittelse av et så helt alminnelig utseende at han knapt ble lagt merke til der han tråkket på sykkelen gjennom Oslos gater.

Sønsteby mente selv han klarte seg under krigen fordi han tilrettela mange av sine aksjoner selv og også sørget for sine egne legitimasjonspapirer. Han hadde 20–30 forskjellige overnattingssteder som ikke ble brukt lenger enn høyden et par måneder. Sønsteby hadde nerver av stål, noe han selv tilskrev en sterk psyke arvet fra foreldrene. «Jeg var så kald at jeg til tider ikke reagerte som jeg burde», sa han en gang.

De siste årene av sitt liv brukte Sønsteby mye tid på å reise rundt og holde foredreag, spesielt for skolebarn. Han har selvfølgelig også vært i Travellers' Club og fortalt litt om sitt innholdsrike liv.

Travellers' Club hadde sine representanter til stede både i Oslo Domkirke og i mottagelsen i Rådhuset etterpå. I kirken la vi ned blomster og en siste hilsen fra vår Club. Vår kreative visetrampsjef hadde laget et vakkert kort med teksten:

En siste hilsen, og en stor takk til en stor mann,
som har vist sitt Fedreland hvordan man skal være
og hvilke verdier man skal bygge og å satse på.
Takk også for at du brukte ditt liv på å oppdra
kommende generasjoner og lærte dem om
verdien av arbeidsomhet og å sette seg mål i livet.
Travellers’ Club vil ære ditt minne.

De to representantene fra Travellers' Club (Jan R. Søderstrøm og Gorm G. Lund) - sammen med Anne-Karin og Gunnar Sønsteby, som de har hatt mye å gjøre med de senere årene.

#1Public

7 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no