Søk

Om en kvinnes mot – og om mange menns mørke fortid


Rita Nilsen trollbandt oss med et uvanlig og minneverdig foredrag. Det er en avskyelig handling når man misbruker et barn seksuelt. Misbruket er et grovt overgrep når det skjer, og det kan også i ettertid få vidtrekkende og tragiske konsekvenser. Dette var noe av det krystallklare budskapet fra kveldens foredragsholder – Rita Nilsen. Hun vet hva hun snakker om! Hun delte med oss sine erfaringer fra at liv som misbrukt barn, som barneprostituert og som tung rusmisbruker gjennom mange redselsfulle før. De har hun nå lagt bak seg. For 16 år siden fortalte en annen tidligere rusmisbruker, Petter Lange, at nå får nok være nok. For Rita ble det et tidsskille uten sidestykke i hennes liv.

Rita omtales i deg som en pioner i arbeidet med å hjelpe rusmisbrukere, fengsels innsatte – og ungdom/menn som i deres barndom var utsatt for seksuelle overgrep. For 10 år siden, og nærmest med tomme hender, etablerte hun stiftelsen Retretten som i dag regnes som banebrytende i å rehabilitere mennesker i nød, en rehabilitering som samfunnet ikke har makter. Hun har engasjert sterke krefter i privat og offentlig sektor, og hun har maktet å bringe Retretten på et nivå hun for noen år siden knapt trodde var mulig. Institusjonen hjelper misbrukere med råd og dåd, de få undervisning, akupunktur og hjelp til å få kontroll over sine liv.

Mange av sine hjelpetrengende finner Rita i fengslene som hun besøker flere ganger i uken. Forbausende ofte klarer hun å vekke tillit hos mennesker som for lengst har tapt troen på samfunnet rundt dem. Hun får dem til å åpne seg, til å fortelle om sin fortvilelse og håpløshet. Det klarer hun ved å vise til sitt eget liv og hvordan hun selv, nærmest på vei inn i evigheten klarte å mestre seg selv. Det er nettopp i fengslene hun møter mange av dem som er rammen om kveldens foredrag – Menn skal være

menn, for enhver pris. For et drøyt år siden innledet Retretten et samarbeid med den kanadiske spesialisten om emnet overgrep mot menn; Tom Wilken, og bidro til at hans siste bok Fri fra fortid ble oversatt til norsk. Den ga Retretten mye ny kunnskap om en problemstilling som har vært undervurdert i hele den vestlige verden.

Rita nærmet seg temaet med å referere til en tre times lang samtale hun samme dag hadde hatt med en innsatt. Mannen, som er i 30-årene, soner en dom for grov vold. Før han ble satt inn var han tung rusmisbruker. Hans forhistorie er som tatt ut av Wilkens bok. Som liten gutt ble han grovt sexmisbrukt av sine stemødre! Misbruket vedvarte i flere år og resulterte i et ødelagt liv da tidens gang hjalp han til å komme seg ut av hjemmet og misbruket.

Rita presiserte at vi i Xs historie finner mange elementer som er typisk for hundre tusenvis av lignende skjebner over hele verden. I boken til Wilkens forteller blant annet syv menn sine historier, og i flere avdem kjenner vi igjen X. Skammen over å være smågutt og bli misbrukt, enten det er av menn eller kvinne, er knapt nok til å bære. Et annet fast element er at de har få eller ingen å henvende seg til, og når de likevel forsøker blir de ikke trodd.

Etter hvert som de blir eldre, blir skammen stadig mer intens. Selv om det er fullstendig ubegrunnet føler de selv skyld. Hvis de er gift og får barn, tør de ofte ikke være alene med barna av frykt for å bli mistenkt for misbruk.

Rita fortalte at konsekvensene av å misbruke en smågutt er nesten endeløs samtidig som samfunnet i liten eller ingen grad er opptatt av dette. Noen under opp i håpløse og kortvarige ekteskap. Noen blir kontrollerende til det paranoide. Mange blir rusmisbrukere, andre ender som ensomme menn uten selvtillit. De aller fleste velger å tilsløre sin fortid for at ingen andre skal få vite. Mange velger å avslutte det hele med å ta sitt eget liv.

Når det gjelder seksuelle overgrep, taler man stort sett om kvinnelige ofre. Canada er et land som på mange måter ligner Norge. Når man overfører landets statistikk til norske forhold, er det grunn til å tro at nesten 120.000menn en gang har vært utsatt for overgrep i handling eller ord.

Det var et tankevekkende foredrag og de fleste medlemmer satt i stille ettertanke da det hele var over. Men da hjalp en av Ritas bemerkninger godt.

"Jeg registrerer at jeg er i en klubb bare for menn. Ta godt vare på det, slik at ikke kvinnene også erobrer denne skansen"!

Ikke rart Rita var en populær foredragsholder. Og når det gjelder foredrags innhold bidro det til forståelse av hvorfor hun har mottatt ettertraktede priser for utvist humanisme. Ritas hverdag har de siste årene vært breddfulle av utfordringer, mange oppturer og noen få nedturer. En av dem ble henne til del for et par måneder sider mottok Scheiblers humanistiske pris. Det var samme dag som hennes søster ble begravd som følge av en overdose. Helt utrolig hvordan Rita klarer å holde det gående i sitt halsbrekkende tempo.

Av: Alf G. Andersen

#1Public

0 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no