Søk

En kjærlighetserklæring til Norskehavet


Thorleif Thorleifsson ”henger på tavlen”. Han er en fyr vi har sett mye til etter at han kom hjem etter seilturen rundt Nordpolen, og han har seilt før. Mye..! Han er blant de svært få som er tildelt The Tillman Medal, og kan seile med ”The blue insign”. En iskald aften i januar varmet han oss med en kjærlighetshistorie til et lite omtalt hav, og han sa det omtrent slik:

Få hav er så omtalt og myteomspunnet som Middelhavet. Azurblått eventyr og vinrøde havdyp omkranset av et mektig kulturlandskap. Sol, varme og spor av seilende sivilisasjoner gjennom 3000 år. Mer hverdagslig, stormfylt og grått mot nord ligger et annet eventyrhav. Norskehavet. Agrenset av Nordsjøen i syd, de skotske nordøyer i vest, Nord-Atlanteren og Island i nordvest, Jan Mayen og Svalbard i nord, Barentshavet i øst og Norskekysten fra Finmark til Sogn i øst og sørøst.

Mens Middelhavet har solen, har Norskehavet lyset og klarheten. En friskhet som klarner tanken. Markante årstider som dikterer natur, vegetasjon og liv. Et klima som utfordrer og belønner. Et sted hvor naturen virkelig er kulturens vugge.

Et hav skildret i sagaer og historie. Beretninger om slit og skjønnhet, nød og rikdom. Øyriker mellom isbreer og havet. Spekkhuggere, delfiner og knølhval. Stimer med sild og makrell. En levende vulkan kneisende 2300 m over havet. En norsk, gotisk katedral på Orknøyene bygget ferdig før Nidarosdomen var påtenkt. Intakte jernalderlandsbyer og festningsverk på Shetlandsøyene med en befolkning som holder liv i norsk middelaldermusikk. En latinskole fra 1300-tallet på Færøyene. Fair Isle, som et Galapagos i Nordsjøen, med fuglefjell, selkolonier og dype sjøgrotter. Og langs norskekysten, skjærgårder og verdens dypeste fjorder mellom tinder og breer.

For den som søker utfordringer er Norskehavet lik verdens ekstremhav, men i mindre skala. Stat kan fortone seg som Kap Horn. Det nrodlige norskehav som the Roaring Forties. Spesielt om vinteren selvsagt, men også om sommeren. I tillegg til polhavet et av de siste havområder i verden hvor man kan oppleve ødemark. Dager under seil uten å møte andre skip, oljeinstallasjoner eller vindmølleparker. Og i Nord, ligger fortsatt den store hvite stillhet. Enn så lenge...

Hilsen Thorleif

#1Public

3 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no