Søk

Nord Korea – Landet hvor alt går på skinner …


”… denne forunderlige by som ingen forlater før han har fåt mærker av den…” skrev Knut Hamsun om byen Kristiania. Det samme kan sies om Nord Korea. Et land som av naturlige grunner er lite besøkt av utlendinger. Både på grunn av strenge restriksjoner og fordi man blir passet på hele døgnet. Man kan ikke reise rundt og oppleve landet, men må pent tråkke i fotsporene til de offisielle ”guidene” som loser deg gjennom de severdighetene regimet har bestemt at du skal få lov til å se. Intet annet.

Nils Carl Aspenberg, vår egen trikkeentusiast, hadde besøkt landet – men med en litt annen vinkling enn de fleste turister. Trikker, tog og trollybusser står sentralt i hans reiseopplevelser, og dette fikk vi høre om en hustrig vinterkveld i midten av januar.

Men ikke bare det. Også den tragiske historien til dette utarmede landet flettet han inn, med historien om den første despoten Kim Il-Sung som plaget livet av sine innbyggere fram til sin død i 1994. Deretter overtok sønnen Kim Jong-Il, som styrte landet ned i den største elendighet, og i disse dager har tredje generasjon overtatt ”styringen” over en utsultet og totalt hjernevasket befolkning.

Av landets 24 millioner innbyggere er 9 millioner militære, paramilitære, politi eller hemmlige tjenester som skal sørge for å holde de siste 15 millionene i tømmene og sørge for at de lever i konstant frykt – og elsker sin store leder.

Det er helt utrolig at vi kan ha en slik stat i verden i år 2012.

Knut Hamsun avslutter sin bok ”Sult”, hvor hovedpersonen seiler ut Kristianiafjorden på vei til England med ordene: ”… Ute i fjorden rettet jeg mig op engang, våt av feber og matthet, så inn mot land og sa farvell for denne gang til byen, til Kristiania, hvor vinduene lyste så blankt fra alle hjem…”

Slik var det ikke da Nils Carl forlot Nord Korea. Alle de monumentale prakt- og skrytebygningene som utgjør hovedstaden Pyongyang har ikke lys i vinduene. Og grunnen til det er at de står tomme …

Stor takk til Nils Carl for spennende foredrag, tatt på strak arm og kort varsel. De som ikke har fått nok av hans reisebeskrivelser kan høre han fortelle om sin siste jorden rundt på 67 dager-reise, på Deichmanske bibliotek, filial Røa, Austliveien 4, torsdag 19 januar kl 1800. Et foredrag i samarbeid med Oslo Folkeakademi.

PS. Jeg lurer på hvordan det er gått med den stakkaren til høyre på bildet. Han har valgt brune sko..!!

#1Public

4 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no