Søk

Nordmenn i Berlin - Vår Europeiske metropol


Norges forhold til Tyskland får større og større betydning i årene fremover, kunne diplomaten Sverre Jervell slå fast under sitt foredrag i Cluben den 10. september. Sverre Jervell har i to perioder vært stasjonert på den norske ambassaden i Berlin.

– For våre besteforeldre var Tyskland et viktig land. Mange nordmenn behersket det tyske språket. Det var stor interesse for Tyskland. Som en kuriositet kan jeg nevne at norske avisers sportssider har vært fulle av tyske billøp! Etter den 2. verdenskrig vendte Norge seg bort fra Tyskland og knyttet sterkere bånd til seierherrene. I løpet av få år var mesteparten av det tyske språket byttet ut med engelsk.

Og sportssidene i avisene ble fylt med engelske fotballkamper, sa Jervell.

– I dag skjer det derimot en endring. Vi vender oss igjen sydover, - mot Tyskland. Da jeg jobbet ved ambassaden i Berlin var det ikke mange nordmenn som reiste til byen. I dag er det over 200 000 av oss som årlig tar turen til denne metropolen, sa en entusiastisk Jervell.

Før i tiden var gjerne Stockholm, København, London eller Washington DC. destinasjonen for våre påtroppende statsministre, da de la ut på sin første utenlandsreise. Våre tidligere statsministre Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg og vår nåværende, Erna Solberg, la derimot sin første utenlandsreise til Berlin. En tydelig markering og dreining i retning mot vår mektige germanske allierte, med vel 80 millioner innbyggere.

I sin bok ”Nordmenn i Berlin - glimt fra Berlins historie ” (Skyline forlag) forteller Jervell om historiske høydepunkter i nordmenns tilstedeværelse i den tyske hovedstaden. I Cluben berettet han fra fire kapitler i boken. Spesielt interessant var det å høre at noen av de siste soldatene som falt i sluttkampene om Berlin var nordmenn. I krigens siste dager var hele 200 norske

frontkjempere i Panzerdivision Nordland med på å forsvare Berlins sentrum. En håpløs oppgave, på grensen til selvmord, etterhvert som de russiske styrkene rykket frem. Under de blodige kampene forsøkte Panzerdivision Nordland å bryte gjennom de russiske stillingene for å rømme byen.

Operasjonen mislyktes. De fleste soldatene ble nedkjempet av de russiske styrkene natten til 2. mai 1945. Bare et fåtall av nordmennene overlevde de grusomme gatekampene.

Jervell berettet videre om den norske ambassaden i Berlin. Den 4. april 1940 ble ambassaden tipset om en kommende invasjon av Norge. Trolig var det admiral Wilhelm Canaris, med sine nære bånd til sentrale, militære motstandere som sto bak meldingen. Nazisympatisør og nestkommanderende på den norske ambassaden, Ulrich Stang, underslo dette oppsiktsvekkende tipset. Han stakk tipslappen i lomma, kunne Jervell fortelle. Restene av Panzerdivision Nordland i Friedrichstrasse i Berlin

Hitler hadde også planer om å bygge et enormt seiersmonument, Germania, tuftet på 2.4 millioner kubikkmeter granitt som skulle importeres fra Norge. Det ble hugget granitt fra svaberg langs kysten, fra Iddefjorden til Grimstad. Den dag i dag kan man se rester av de norske granittblokkene på Kråkerøy, blant annet i en enebolig . Hitlers sjefsarkitekt Albert Speer skulle være ansvarlig for byggingen av Germania. Imidlertid fikk Speer nye oppgaver av Hitler. I 1943 ble Speer utpekt til rustningsminister og hele Germania ble lagt på is.

Hess, Goebbels, Hitler, den norske ambassadør Scheel og Bormann på fotballkamp under olympiaden i 1936. Kampen var mellom Norge og Tyskland. Hitler forlot ærestribunen da det gikk mot norsk seier.

Til slutt berettet Jervell om Nordahl Grieg, som forsvant under et bombetokt over Berlin den 2. desember 1943. Flyet ble skutt ned av tyskerne før mannskapet fikk droppet bombene over byen. En av flyv-vingene som tilhørte dette flyet ble tilfeldigvis funnet i en myr i 1961. Denne vingen står i dag sentralt plassert på en vegg i den norske ambassaden i Berlin.

Det ble aldri funnet noen levninger av Grieg, men det ble satt opp en minnestein i Hakenburg, over dikteren som blant skrev ”Reis ingen monumenter”.

Sverre Jevell er oppslukt av Berlins historie, er ”berlinofil” og benytter nesten enhver anledning - eller unnskyldning - til å reise til denne storslåtte hovedstaden.

(Han er dessuten innehaver av to leiligheter i Berlins sentrum og kan tilby Clubens medlemmer å leie disse over kortere eller lengre perioder...)

Sjekk: www.leilighet-berlin.no

Tekst: Oddbjørn Monsen

#1Public

9 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no