Søk

Thorskogs Slott – en minneverdig opplevelse i fortid og nåtid


Jeg lar min egosentrisitet få fritt spillerom, når jeg herved meddeler at jeg i løpet av sommeren 2014 har sovet i samme seng som ekspresident Georg W. Bush, Mikhail Gorbatsjov og John Mayor. Hvordan det kunne gå til?

Det skyldes at sengen befinner seg på Thorskogs Slott i Bohuslän og jeg fikk gleden av å overnatte i samme rom og i samme seng som de nevnte herrer. Men for å være helt ærlig, dette er ikke annet enn en artig parentes til beretningen om et sted og et slott som knapt nok noen av oss i Cluben vet eksisterer. Det har jeg herved tenkt å gjøre noe med.

Jeg snublet over slottets eksistens da jeg i vinter besøkte en reiselivsmesse der Thorskogs Slott var representert. Jeg hadde aldri hørt om slottet, men lot meg fenge av en innbydende presentasjon, og vips – etter et par dager hadde jeg

bestilt plass for Siri og meg noen sommerdager som vi sent kommer til å glemme.

Thorskogs Slott ligger solid plantet med sine tårn og sine vakre fasader i hjertet av Bohuslän litt inn i landet og 4-5 mil nord for Gøteborg. (Ca 2,5 times kjøring fra Oslo). Nærmeste tettsted er upretensiøse Lilla Edet der matbutikken er det mest fremtredende samlingstedet. Men jeg kan ikke gjøre dere kjent med slottets historie uten å ta dere nesten 800 år tilbake i historien. Det var nemlig i disse omgivelsene at kong Håkon Håkonsen i 1249 signerte en «evigvarende» fredsavtale med Birger Jarl. Den gang befant de seg på norsk mark som hadde det norske navnet Torskebakke som siden ble til Thorskog. Freden ble imidlertid langt fra evig og i 1658 ble Bohuslän «svensk alt sammen». Men det er en annen og lang historie. I 1760 etablerte Olaf Wengren seg på stedte. Han anla et sagbruk, bygde en herregård der slottet står i dag samtidig som han anla dammer på oversiden av slottet og anla en park. Den er senere «foredlet» og fremstår i dag som en engelsk park med springvann, blomsterflor, striglede grønne plener og det hele.

Våre svenske naboer har vakre slott spredd ut over hele landet til minne om grever og baroner høyt hevet over folk flest. Det som gjør dette slottet så spesielt er at det på slutten av 1800-tallet ble bygget av en mann, Petter Larsson, som gikk inn i livet som et fattiglem. Som 12-åring kunne han knapt lese eller skrive. Det gjorde han noe med. Sakte men sikkert, skritt for skritt bygde han seg opp til å bli en av egnens rikeste og mest kreative. Ham skal vi høre mer om senere.

Det som også er enestående ved Thorskog Slott er enkeltmenneskets vilje og evne til, ikke å gjenskape fortiden, men å bevare

det som engang var. Utvendig som innvendig fremstår slottet i dag som en invitasjon til å oppleve haller og saler, interiører med møbler, kunst og belysning – hver eneste detalj utfyller andre detaljer og skaper sammen en helhet så tiltalende at gjestene alltid bruker mye av tiden på å se, undre seg og la seg begeistre over at dette har vært mulig å få til.

Store ord? Ja, men Thorskogs Slott preges av storhet uten å være patetisk og prangende, bare lunt, vakkert og med en harmonisk eleganse som må oppleves for å kunne forstås. Et glimt fra en av de vakre salongene.

- For 28 år siden ble Thorskogs Slott en del av vårt liv, sier Lena Jonsson som den gang kjøpte slottet sammen med sin mann Morten. – Vi var ikke spesielt interessert da en eiendomsmegler ringte oss og sa at slottet skulle selges. Vi bodde i Gøteborg og hadde aldri vært der. Men vi tok turen dit, og ble fengslet fra første øyeblikk over det slumrende Tornerose-slottet, og det endte med at vi kjøpte det. Men først måtte vi love den daværende eier om å beholde alle bilder og øvrig utsmykning, noe vi også har gjort, sier Lena som det siste året har drevet virksomheten på slottet uten sin mann som gikk bort ifjor.

Ekteparet Jonsson har vært tro mot sine forsetter – å beholde, å bevare og ikke minst vedlikeholde slottet som for de fleste vil være et besøk verd, også for oss travellers. Det som gjør opplevelsen så enestående er hvordan kvalitet og vakre omgivelser i hver eneste detalj er vevet sammen med en fascinerende historikk der mye kunne ha gått galt uten de rette eiere.

Tilbake til Petter Larsson som i dag ville ha blitt beskrevet som en gründer av formidabelt format. Men familiens suksess var like eventyrlig som den var kortvarig. Alt han bygde opp forliste etter at sønnen, Eskil, overtok virksomheten ved farens død i 1912.

Siri ved siden av himmelsengen der både Gorbatsjov og president Georg W. Bush har sovet.

Petter Larsson ble født under lutfattige kår 1833. Tidlig demonstrerte han en enestående vilje til å prestere. Fra å være sauegjeter arbeidet han seg opp i lokalsamfunnet sauebeiter til kontorjobb og til medarbeider ved et skipsverftet i Torsholm på østbredden av Götaelv. Der var han så drivende dyktig at han stadig forfremmet til han ble eierens høyre hånd. Det var ikke bra nok for ærgjerrige Petter. Han sa opp jobben og hoppet over til den andre siden av til elven. Der etablert han sitt eget skipsverft samtidig som han tok med seg de fleste kundene. I løpet av få år ble verftet det største i Sverige! Petter var blitt en formuende mann da han i 1867 kjøpte en herregård som senere ble revet for å gi plass for Thorsholm Slott.

Herregårdens grunnlegger og eier, Olof Wettergren, hadde gården latt omkranse med vakre haver, springvann og demninger i liene over gården. Det var i 1730 han kom til Thorskog. Alt er intakt i dag. I 1892 lot Larsson slottet bygges med sine tårn og sagnlignende fasader. Larsson var på den tid en meget velholden mann. Ved sin død var han god for 13 millioner kroner hvilket i dag tilsvarer 4 milliarder! Alt dette satte sønnen over styr, dels på grunn av udyktighet, overdådig og «fuktig» livsstil – og uflaks med konjunkturene. Slottet måtte etter hvert selges og hadde forskjellige eiere helt til ekteparet Jonsson kjøpte det i 1986.

Ekteparet brettet opp ermene idet de bestemte seg for å skape et slott for betalende gjester som ønsker å oppleve noe annet enn striglede og uniforme hoteller. Det har de klart. Ikke rart brudepar i både Sverige og Norge kjemper om å få holde brudefesten akkurat her. Thorskogs Slott har over 30 brylluper pr. år – og 60 prosent av dem er norske! I fjor ankom et helt bryllupsfølge som hadde tatt turen med busser fra Tromsø! Konferanser, kongresser og «folk flest» setter også sitt preg på gjestelistene. Det gjør også høyt profilerte personer. Georg W. Bush er en av dem. På 1990-tallet kom han på besøk, og likte seg så godt at han og hans stab ble der i fem dager.

Slottet har i dag en rekke suiter og rom og er velegnet til det meste for folk som gjerne vil samles for å lytte til fortiden og glede seg over nåtiden. Deilig mat og en usedvanlig vennlig betjening gjør oppholdet ekstra attraktivt. Eneste minuset var vemodet vi følte da øyeblikket kom da vi lukket dørene og oppholdet var over for.

#1Public

3 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no