Søk

Hong Kong – 16 år etter overtakelsen


Vårt blodferske medlem Egil Hagen snakket en aften om Hong Kong. Han har vært mye i området da han jobbet for Innovasjon Norge, og kjenner området godt. Som relativt ny i Cluben, og fra Molde – mente han at det var naturlig å ha lav selvtillit når man skulle presentere Hong Kong til så mange andre som også hadde vært der.

Men etter at andre personligheter, som Kjell Inge Røkke, Magne Bondevik og Ole Gunnar Solskjær, hadde satt Molde ettertrykkelig på kartet, og gitt alle Moldensere en boost i selvtilliten – våget han seg utpå allikevel.

Det ble et informativt foredrag, og Egil gjorde en fin fremføring. Vi fikk tilbakeblikk fra opiumskrigene og historien frem til Kinesernes overtakelse i 1997, da engelskmennene trakk seg ut etter 99 år. Hong Kong har i alle disse årene vært en annerledes del av Kina, og mange av de kineserne som bodde der da kineserne skulle overta fryktet for at det ville bli vanskelig å drive videre uten statlig innblanding. Det resulterte i at over 800.000 kinesere flyktet til andre land. Mange til Canada og Afrika. Og selv om byen nå drives av Kinas mektige menn, har den en stor grad av selvstyre, og er i alle henseende en storkapitalistisk by som styres av en slags statsminister med sin egen regjering. Det er en by som aldri sover, den har kanskje verdens frieste økonomi, lav skatt og gode internasjonale og fleksible banksystemer. Dessuten snakkes det engelsk.

Utenlandske selskaper som ser Kina som sitt marked gjør nok lurt i å etablere sitt selskap i Hong Kong. Det er inngangsporten dette enorme markedet. Som finanssentrum ligger denne lille flekken av en by på imponerende 3. plass i verden! Og byen har fremtidsplaner. I skrivende stund planlegges en bro inn til fastlandet. Den blir imponerende 29, 6 km lang. Nesten tre mil!

Selv om den gamle sjømannskirken nå er borte og Norge la ned sitt generalkonsulat, så har vi et handelskammer der, og ca 300 norske innbyggere.

Et fint foredrag i akkurat passe lengde fikk vi av Egil. Lakkmustesten er godkjent!

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no