Søk

Redaktør Vebjørn Selbekk: Har vi innført selvpålagt sensur?


"Dette var et koselig sted. Her føler jeg meg både velkommen og hjemme. Jeg er veldig glad i å reise. Min kone og jeg har vår egen Travellers Club og har hittil besøkt 77 land" - åpnet redaktør Selbekk sitt foredrag med før han tok en oppsummering av hva som skjedde i det som senere er kallet "karikaturstriden".

Det begynte med at den lille dagsavisen "Dagen" (opplag 5000) ville lage et temainnslag på hvorfor kjente norske karikaturtegnere, som vanligvis harselerer og provoserer om alt mulig, ikke turte å tegne noe som kunne risikere å provosere muslimer. Var det blitt slik at man kan tøyse med alt i verden, men ikke med muslimer? Sto muhammedanere i en særstilling? Og hvorfor gjorde de eventuelt det?

Under forarbeidene med artikkelen "Ytringsfrihet og Islam" kom de over noen karikaturtegninger som hadde stått i den danske avisen Jyllandsposten, og mente at disse uskylige tegningene godt illustrerte artikkelen. Som tenkt – så gjort. Tegningene ble brukt, og helvete brøt løs. Fra å ha en rolig hverdag i en bitteliten avis, i et bittelite land med en bitteliten leserkrets (som antagelig ikke omfatter altfor mange muslimer?), ble Selbekk kastet inn i en malstrøm av oppmerksomhet i både norsk og internasjonale media. Toppolitikere, aviser, TV og "alle" hadde kommentarer, meninger og anklager mot Selbekk.

Nå er det 10 år siden dette skjedde, og hvem skulle trodd at vi fremdeles snakker om dette, at det fremdeles er et like følsomt og vanskelig tema, og at muslimske fundamentalister har klart å skremme den vestlige pressen til å skrive og oppføre seg etter deres ønsker?

"Er det slik at vi er på vei til en halv ytringsfrihet?" – sa Kokkvold den gangen. "Slik at vi kan diskutere alt, men ikke det muslimske, og det er ikke på grunn av respekt, men på grunn av trusler og vold. Da vil vi endre Europa og den vestlige verden."

Foto: Oddbjørn Monsen

#1Public

2 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no