Søk

Helges favorittreisemål ligger i Afrika - og ved svenskegrensen


Det totalt uventede er ofte som heftig krydder i maten når den blir servert fra Clubens «talerstol». Det var vårt eget medlem, Helge Baardseth, som i sitt foredrag om «mine favorittreisesteder», fikk tilhørerne til å falle i dype tanker. Eller hva skal man si når en slik globetrotter deler med oss stedene han elsket å reise til. Vi ventet spent. Var det Sahara, Mexico, Vest-Afrika, land i Asia, Italia eller Mauretania? Det var ingen av dem. Det var Arvika!

Joda, Helge hadde i sine yngre dager vært i sjarmerende Arvika, han hadde besøkt byen flere ganger siden, og Arvika er fremdeles en av de steder han liker å reise til sammen med mange andre steder som ofte går til ukjent mark og farvann. Den første reisen han foretok seg ut i det store ukjente var for drøye 60 år siden. Han var åtte år gammel, mor hadde utstyrt ham med matpakke og satt ham på Dovrebanen for i reise til Ring i Ringerike. I første omgang gikk det svært dårlig. Det tok urovekkende lang tid å komme til Ring. Derfor spurte han etter hvert konduktøren. Han kunne bare beklage – for Helge satt på Rørosbanen! Det endte heldigvis bra. Han ble tatt hånd om av stasjonsmesteren på Hamar, fikk sitte sammen med togføreren på et godstog tilbake til start og kom seg etter hvert på toget til Ring. Dette var den spektakulære begynnelsen på mange år med reiser til enda mer spektakulære himmelstrøk.

Helge fortalte at forfatteren Axel Jensen var hans store inspirator med boken Ikaros fra 1957. Den forteller om en manns reise til Alger og gjennom Sahara 200 mil på lastebil til Tamanrasset. Her bodde han som eneboer i flere måneder ute i ørkenen. Ikaros er Jensens gjennombruddsroman, og Helge er ikke i tvil om at det også var hans beste.

Helge har opp gjennom årene gjort seg mange betraktninger om det å reise – og reiselivet generelt. Mye har skjedd siden charterturismen ble innledet på slutten av 1950-tallet. Tidligere var det stort sett turister fra vestlige land som reiste. Nå har også flere asiatiske land meldt seg for fullt, og reisemålene kan etter hvert bli utsatt for vanvittig press, enten det er Colosseum i Roma, kanalene i Venedig – eller vandringsruten på Besseggen. – Tenk om det ble skrevet en fristende artikkel om Besseggen i en kinesisk avis, og det en tid senere meldte seg halvannen million begeistrede kinesere. Dette er noe vi etter hvert må forholde oss til når vi planlegger våre utflukter til populære reisemål.

Selv har Helge ofte forsøkt å holde seg utenfor allfarvei, enten det dreier seg om biltur fra Oslo og gjennom Sahara, eller seilt på båt fra Kanariøyene til Mauretania, Senegal, Gambia (der ble han av forskjellige årsaker et halvt år), La Corona og til endestasjonen Esbjerg. Han har også vært ridelærer i Bermunda, en øy han karakteriserer som verdens kjedeligste, og en cruise fra Bermuda til Mexico der han slo seg ned nesten et år.

Men det dreide seg altså om favorittene, og selv er han ikke i tvil om det stedet han setter høyest, i tillegg til Arvika. Det er øyene Mafia 16 mil sør for Tanzania. Dit bør man reise med småfly, ha god tid og et åpent sinn. Det gir ro i sjelen å møte fiskerne når de kommer med dagens fangst, eller besøke landsbysmeden, altså bli en del av dagligdagse gjøremål på et sted som få turister har oppdaget.

Kanskje blir det enda et Mafia-besøk på Helge – i tillegg til Arvika. Vi gleder oss til å høre mer.

#1Public

1 visning0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no