Søk

Geir Helljesens erindringer fra sine 40 år i NRK


Sjelden eller aldri har vel Clubens medlemmer fått så mange kjente navn drysset over sine hoder som under Geir Helljesens erindringer fra NRK. Kringkastings-veteranen har 40 år bak seg i TV-ruten, og han huskes som en slagferdig, språksikker og karismatisk reporter. Derfor følte mange det som et privilegium å få besøke hans fortid gjennom de mange årene.

Den lange reisen med erindringer om personer han møtte, ble innledet med beretningen om en islendingen Gudleivur han møtte for mange år siden, nesten ved begynnelsen av Geirs karriere. Islendingen berettet om den dagen han var ute på fiske sammen med fire venner.

Plutselig kom en brottsjø som slo inn over fartøyet og fikk det til å kantre, langt fra land. To av vennene druknet med en gang. De tre andre forsøkte å svømme mot land i det iskalde vannet som holdt fire grader. De ble etter hvert borte for ham. Selv klarte han å svømme i fem og en halv time til han omsider nådde land. Han maktet å komme seg opp på det tørre, og vandret i en retning han visste det var folk. Dyvåt gikk han i tre timer før han kom seg inn i et bebodd hus. Han var reddet. I etterkant var det mange som tvilte på historien som var for utrolig til å være sann. Men siden gjennomgikk han en medisinsk test som viste at kroppen var beskyttet av et brunt fettlag som er en sjeldenhet hos mennesker. Kombinert med en enorm livsvilje var det tilstrekkelig til at han reddet livet.

Siden kom Geir i kontakt med mange andre mer eller mindre kjente islendinger. Den mest kjente var kanskje Vigdis Finnbogadottir som i 1980-1996 var Islands fjerde president. Da hun ble valgt, var hun også verdens første demokratisk valgte kvinnelige statsoverhode. Geir husker godt da hun ble valgt, og at hun dro hjem før valgresultatet forelå. Men Geir holdt ut til det var avgjort. Da ringte han til Vigdis og fortalte at hun var valgt. Ikke rart at Vigdis i ettertid fikk et spesielt forhold til den norske reporteren.

Det ble etter hvert mye mange nordiske bekjentskaper for Geir som også en rekke ganger møtte Finlands legendariske president Urho Kekkonen. Fornøyelig var også historien om to andre personer han møtte, pave Johannes Paul 2 og Torolv Rafto. Paven beundret den norske professoren og fredsforkjemperen. Rafto var til stede under en messe paven holdt i Peterskirken, og paven kjente ham igjen blant de som var til stede, og gikk bort og hilste på ham. Rett etterpå fikk Rafto en diskret henvendelse fra en av pavens menn. Om han ville komme opp i privaten slik at de to kunne ta seg en svømmetur i pavens basseng, hvilket også ble gjort.

Plassen strekker dessverre ikke til for å berette historiene tilknyttet mange av dem Geir møtte, enten det var Jacob Weidemann, Carl Nesjar, Karl Erik Harr, Kong Olav, Kong Harald, Håkon Magnus, Per Borten, Trygve Bratteli, Lars Korvald, Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Erling Norvik, Carl I. Hagen, Halvdan Hegtun osv osv osv

Med sine anekdoter, betraktninger og analyser kunne Geir ha underholdt oss til langt på natt. Men mesteren viser seg ved sin begrensning.

Etter en drøy time, sto maten klar på kjøkkenet, og dermed var det bare å takke Geir Helljesen for sine spill levende betraktninger fra sine mange år i NRK.

Geir i full utfoldelse, kontinuerlig, i en time - uten manus..!

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no