Søk

Foredrag av Ambassadør Emeritus Øyvind Nordsletten


"Kjempehyggelig å bli invitert til en så fin og spennende klubb som denne. Her var det virkelig staslig!" – var førstereaksjonen til den tidligere ambassadøren. "Jeg skjønner jo at dere er glad i å reise, og da vil jeg anbefale at dere reiser med tog! Det er den beste måten når man skal forflytte seg lange strekninger."

Det hørtes et gledesstønn fra jernbanemannen i rød jakke etter den uttalelsen, og Øyvind hadde publikum i sin hule hånd med historier fra et langt liv i diplomatiets tjeneste. Han begynte i UD for 45 år siden, og har tilbrakt mesteparten av tiden i de østlige deler av Europa – hele ni år som ambassadør i Moskva. Og han hadde mye å fortelle, om pussige episoder, som da han med masse bagasje, kone og barn ikke ble møtt på flyplassen i Kiev, slik det høver seg en ankommende ambassadør, men selv måtte skaffe seg en drosje i snøføyka. Drosjen fikk selvfølgelig motorstopp og han måtte hjelpe sjåføren med å fikse vannpumpa for å komme videre. Eller den gang han var på ministermøte og fikk statsministeren til å hjelpe med å dytte en bil som hadde satt seg fast. En ekstra spiss på historien ble det da det viste seg at det var sexbomben Jane Fonda og hennes mann Ted Turner som satt i bilen.

På klingende Jæren-dialekt rullet den ene historien ut etter den andre – og det i et tempo som kunne ta pusten fra oss. Dette med at vi prøver å begrense foredragene til tre kvarter var noe denne mannen ikke kunne ta hensyn til. Han hadde så mye han ville fortelle oss. Dessuten ville han vise oss bilder, fra steder han hadde vært og fra episoder han hadde opplevd. Vi fikk se gamle bilder fra Svalbard, Tyrkia, Murmansk, Ukraina og Sibir – og hans interesse for laksefiske kom tydelig frem da han fortalte om sin seilas på Jenisej-elven 100 år etter at Nansen og (vårt gamle Clubmedlem) Lied hadde reist i samme område.

Og laksefiske hadde han tydeligvis interessert seg for lenge. Han kunne nemlig fortelle at han allerede som ung rekrutt gikk grensevakt mot Sovjet, med ikke bare børse på ryggen, men også fiskestang! Det var nemlig godt laksefiske i Grense Jacobselv...

At han vasset ut på en liten holme i elven for å fiske, og at den holmen lå på Russisk side av grensen, vil vel strengt tatt bety at han var den første mann etter andre verdenskrig som krysset grensen og invaderte Sovjet med våpen. Det fikk heldigvis ingen følger, og om han fikk fisk den gangen glemte han faktisk å fortelle.

Etter middagen var det mange spørsmål, og Øyvind svarte vel og lenge. Klokken nærmet seg halv elleve før vi kom fra bordet og kunne begynne Clubkvelden.

15 mann rundt Det Runde Bord ble utpå kvelden overrasket av Per Jæger som stakk innom med en flaske eksklusiv Scotch Whisky som han ville dele med sine venner. Han hadde nemlig bursdag, og syntes det ble i meste laget å drikke alt alene...

#1Public

7 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no