Søk

14 mann til bords – og Koreakrigen, 60 år etter.


Midt i elgjakta, med Trampsjefen bortreist og høstferie ellers i samfunnet møtte bare 14 mann opp til Clubaften den sjette oktober. Men det ble til gjengjeld en av disse intime, hyggelige kveldene som starter med gode samtaler og historier rundt middagsbordet. Rikelige mengder avkokt laks ble fortært, og Carl Emil som akkurat hadde returnert fra Korea, ble oppfordret til å fortelle litt om hvordan han opplevde å være en del av det virkelige M.A.S.H.

”Først må jeg si at jeg er veldig imponert over sjenerøsiteten til Korea og veteranforeningen. Det var 21 nasjoner som sendte folk og utstyr for å hjelpe, da Koreakrigen brøt ut” – sa han. ”Og alle vi gamlingene som har overlevd til nå, var invitert til Korea, med alt dekket og betalt, for å delta på 60-års markeringene. Vi var 14 stykker fra Norge.”

Grunnen til at Carl Emil meldte seg som frivillig var hans takknemlighet til Røde Kors som hentet ham ut av tysk konsentrasjonsleir på slutten av annen verdenskrig. Syk og svak ble han hentet av de hvite bussene, og innlagt på sykehus i Sverige, til han var sterk nok til å stikke av, og returnere til Norge.. Da Røde Kors noen år senere søkte frivillige til å bemanne et norsk feltsykehus stilte Carl Emil opp, sammen med 99 andre innstaslystne nordmenn (hvorav 12 var sykesøstre. Veldig hyggelige sykesøstre..)

Etter en 52 timer flytur landet de i Tokyo. Det tok så lang tid den gang, med propellfly – men reisetiden var allikevel behagelig kunne Carl Emil opplyse. For flyvertinnene var både søte og gavmilde, og de delte sjenerøst ut cocktails og drinker. Fra Japan gikk turen videre med en konvoi av lastebiler og jeeper. Først til Kobe, og deretter med ferge til Pusan, hvor store mengder flyktninger hadde samlet seg. Operasjonsstuen ble satt opp, og pasientene strømmet på. Carl Emil ble tildelt stillingen som assistent på operasjonsstuen og han hadde bokstavelig talt hendene fulle fra dag én.

”Enkelte ganger kunne det ligge flere hundre skadde i forteltet og vente på tur, og jeg kan fortelle at det ikke var noen lett oppgave å gå mellom disse og velge ut hvem som skulle slippe inn på operasjonsbordet først. Valgte du en med store skader, kunne operasjonen ta så lang tid at du kanskje mistet noen andre som ventet, men valgte du 3-4 lettere skader – så fikk vi køene fortere unna og da mistet du kanskje bare én..!”

Han ble også sendt til Paris, og senere noen uker rundt i USA, på vegne av Røde Kors, for å rekruttere frivillige til hjelpetjeneste i Korea. Ved en anledning hadde han den legendariske general Mashall til bords, og sannelig fikk han også truffet president Harry S. Truman i det Hvite Hus. Koreakrigen fikk jo tilnavnet ”The Truman War” fordi det var amerikanerne, med general Mac Arthur i spissen, som grep inn og stoppet nord-Koreanernes fremmarsj.

Carl Emil ble spurt om TV-serien M.A.S.H. hadde noen likhet med den virkelige verden, noe han bekreftet med et smil. ”Det var nesten helt likt slik de fremstilte det. Vi hadde våre egne utgaver av Hawkeye, Radar og Hot Lips. Sykesøstrene fikk automatisk offisersgrad, så det var viktig å holde seg inne med dem av flere grunner. Offiserer kunne jo kjøpe brennevin i offisersmessa. Det var masse spøk og humor, men når det ble alvor var alle svært profesjonelle. Om jeg må si det selv, synes jeg vi gjorde en god jobb der nede.”

Carl Emil tilbrakte 14 måneder i Korea, og nå, 60 år senere, var han altså tilbake på gamle tomter for å motta den heder han og alle hans kamerater så inderlig vel fortjener for sin innsats - og vi er takknemlige for at vi fikk servert historien "straight from the horses mouth."

#2010 #1Public

5 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no