Lamu er ikke akkurat det stedet man plukker ut som feriemål selv om vi der finner det meste av det turistene søker. Hvite endeløse strender, eksotisk folkeliv, temperaturer vi her hjemme bare kan drømme om – og det bilfrie samfunn. Denne øya i Det indiske hav langs kysten av Kenya og 70 km syd for Somalia, er mer forlokkende for globetrotteren – eller travelleren.
Svein Wilhelmsen viste vei
Hvorfor når øya har det meste av det turistene søker? Jo, fordi den også har mye av det turisten helst unngår. Trange, litt skitne gater, fravær av både McDonalds, vinbarer og restauranter som aspirerer til Michelin-stjerner – og ikke minst svært så begrenset tilgang til alkohol. På Lamu er befolkningen muslimsk, og blant dem står som kjent alkohol på fy-listen.
Likevel vil det være mange i vår klubb som en eller annen gang de siste årene har besøkt denne særegne øya. Det har sammenheng med at vårt medlem, Svein Wilhelmsen, som har etablert det miljøvennlige reiseselskapet Basecamp
Gatene i Lamu kan knapt kalles gater – og gir ikke plass for motorisert trafikk. Derfor er biler forbudt.
Explorer (BE), har satt Lamu på kartet. BE har i flere år arrangert turer til Lamu, gjerne i sammenheng med reise til Masai Mara i hjertet av Kenyas viltreservat i hjertet av masaienes rike. Det bilfrie samfunn For å si det enkelt – Lamu er annerledes, og en ukes opphold blir helt forskjellig fra det man ellers forbinder med en tradisjonell badeferie. Her er en spennende og by helt forskjellig fra det vi tidligere har opplevet, her er fotogene dhower som glir forbi når vi er på stranden – og her er ikke så mye som en bil eller en moped å se.
Bortsett fra administrasjonen, som disponerer en bil, er motoriserte kjøretøyer forbudt. Det har sammenheng med de smale gatene der det
Ta en tur med en dhow – og bli glad. Båtene ser gebrekkelige ut men de har flotte sjøegenskaper.
nesten alltid kryr av kjortelkledte mennesker i alle aldere. Det er simpelt hen ikke plass til biler. De eneste motorene som er å høre, er når en båt med påhengsmotor passerer. I bilenes fravær hersker eslene på veier og stier. De er over alt, Det skal være 3000 av dem på øya. De vandrer rundt med nedslåtte blikk og gresser i veikanten og i søppelet som flyter. Eselet er både trekkdyr og ridedyr. Alle å øya eier et esel. Og de som ikke har? ”Den som ikke har et esel er selv et esel, sier et gammelt ordtak på disse breddegrader. Vi bodde i Shela 20 minutters spasertur fra byen ligger fiskelandsbyen Shela der vi også finner vårt hotell, Shela House, som faktisk også har norsk eier. Det utmerkede hotellet benyttes av BE, og er lokalisert i et samfunn for seg.
Hotellet er helt utmerket, og ligger et par hundre meter fra vannet. Rett i nærheten ligger et utmerket danskdrevet spisested, faktisk det beste i sitt slag som vi fant på Lamu. Der var også skalldyr og god drikke til priser og kvalitet som absolutt er å leve med. Hundre meter forbi restauranten ligger innledningen til den nesten uendelige sandstranden der det alltid vil være god plass for alle. Og vannet? Nesten i varmeste laget, i hvertfall midt på dagen da må holde 30 grader eller mer. De fineste badeopplevelsene hadde vi før frokost, rett etter at solen snek seg opp fra horisonten.
Men tilbake til byen Lamu og forsøplingen. Den er heftig og trekker avgjort inntrykket ned. Kloakken sildrer åpent i gatene, og avfall tømmes direkte på fortauet. De eneste som fjerner døde katter og hunder insekter og smågnagere. Det blir ikke idyll av slikt.
Det er verd å merke seg at Lamu står på UNESCOs liste over verdens kulturarv hvilket står i sterk kontrast til den heftige forsøplingen. Sorger og gleder Som tradisjonell turist er det mye å glede seg – og ergre seg over. Prisene på mat og souvenirer er OK, men like bra er ikke de som selger varene. Spesielt guttene er utrolig masete, og tar ikke et nei for et nei. De selger det som kan skaffes av varer, og de selger seg selv, blant annet som turguider. Men det går også an å få tak i turguider med offentlig lisens, og de gjør stor sett en storartet innsats for at de skal oppleve og trives. Og han vil kunne fortelle deg mye m byens historie, blant annet
Stranden var dekorert med de mest spektakulære klippeformasjoner.
at Lamu etter sigende er Kenyas eldste fungerende by.
Her opplever det en blanding av muslimsk og østafrikansk kultur iblandet portugisisk og britisk arkitektur. Selv når vi tar søppelet i betraktning, er Lamu avgjort en reise verdt, ikke minst hvis du tar deg tid til å bli med en av de vakre dhowene som tilbys hvor du ferdes. Vi ble med på en dagstur med dykking på programmet.
Men akkurat den dagen hadde vinden det så travelt at det ikke lot seg gjøre. Derimot fikk vi en hyggelig sjøreise som endte på en øy rett vis-a-vis Shela. Der fant vi et bra spisested med forfriskninger på stranden, faktisk å bra at vi vendte tilbake for å innta avskjedsmiddagen en dag senere. Langs stranden lå de mest underlige og forvridde klippeformasjoner som naturens egne dekorasjoner. Tur med dhow er et must Den som etter disse linjer føler seg fristet til å føye Lamu på sitt reiseprogram, bør merke seg følgende. Atkomsten skjer pr, småfly, gjerne fra Nairobi og flyet lander på naboøya og derfra er det forbindelse med Lamu pr. båt. Når du lander, kan du oppleve at armen møter deg som en vegg. Da jeg landet, var det drøye 40 grader, men den intense heten ga seg neste dag. Få med deg de viktigste attraksjonene, for eksempel Eselhospitalet ved havnen. Det drives av en veldedighetsorganisasjon for esler (!) og tar seg av skadede eller syke dyr, Hospitalet er ikke veldig spektakulært, men avgjort severdig.
Solen går ned, mørket drysser over Det indiske hav, det er fred på sjø og på land –
Lamu og farvannet rundt legger forholdene til rette for kontemplativ ro i kropp og sjel.
Lamu museum ligger rett ved vannet og inneholder tradisjonelle bruks- og kunstgjenstander fra det swahiliske miljø. Markedet i Lamu ligger under tak, og hit bringes all fisk som fanges i sjøen rett ved. Og ta deg endelig tid til en tur med dhow. Båtene kan synes ganske gebrekkelige, men de tar sjøen med stor eleganse.