Søk

Lasse Efskind: Den syklende skøyteløper som besøkte Cluben


Sist onsdag fikk vi besøk av en spesialist i ortopedisk kirurgi. Men det er ikke det han er mest kjent for. Mest kjent er han heller ikke får å ha syklet jorden rundt på 80 dager eller kjørt de hundre milene Oslo-Mosjøen non stop. Den udiskutable berømmelse skriver seg derimot helt tilbake til 1973, eller nærmere bestemt 12. januar i Davos. Da tangerte Lasse Efskind verdensrekorden på 500 meter med 38,0 og senere på dagen satte han verdensrekord på 1000 meter med 1.17.6.

Tildekkede kvinner bak rattet

Det var imidlertid ikke bragdene fra en fjern fortid Lasse kom til Cluben for å berette om. Det var derimot om en 2000 km lang sykkeltur gjennom Iran i 2009. For oss ble det en rekapitulasjon av en fascinerende reise. Sykkelturen gjennomførte han sammen med ni andre, og hensikten var å øke den kulturelle forståelse mellom to diametralt motsatte samfunnssystemer. Syklistenes påkledning illustrerer forskjellene mellom to kulturer. Med på laget var tre kvinner, og de måtte sykle fullstendig tildekket uansett vær og temperatur. Det innebar blant annet bruk av ”sykkelskjørt” og tildekkede armer.

Hvordan sykkelturen forløp? Hvis Lasse skulle ha komprimert kommentarene til en setning, ville han ha sagt: Sykling i Iran er en kampsort! Sykkelturen gikk over 3.5 uker, det var store høyde- og temperaturforskjeller. De ble fulgt meter for meter av TV-team, politibiler og ambulanser.

- Hva angår vår sykling så ble den hetere og hetere, som regel med dagsetapper på mellom 17 og 22 mil. Noen dager ble vi fulgt av en sprek gjeng iranske syklister, der den ene hadde leggprotese etter krigsskade i krigen mot Irak. Mot Yazd var det over 40 grader i skyggen og en brennende sol. Men det er underlig hva som går på sykkel. Vi brukte 50 liter drikkevann den dagen!

- Vi ventet oss ikke den formidable offentlige interesse for vår sykkeltur. Vi ble imidlertid fulgt av mediene hele veien. Når det gjelder de utallige TV-intervjuene bestemte jeg meg for at i hvert sekvens med oss skulle det være kvinner til stede. Det gikk TV-folkene med på. Men det vi ikke kunne gjøre noe med var at de syklende kvinnene ble redigert borti i hvert eneste innslag. Dette var bare ett av de selsomme inngrep vi måtte forholde oss til.

Persepolis og helsevesenet

Lasse forteller at store deler av Iran ligger på en høyslette, og at det dreier seg om en svært så stort område, faktisk like stort som Sentral-Europa.

- Syklingen var en opplevelse i seg selv. Det var også mange av de kulturskattene som syklistene fikk oppleve. Størst inntrykk gjorde den fantastiske byen Persepolis som Alexander en store lot brenne ned.

Vi brukte noen timer med søylegangs-vandring i ruinmetropolen fra mer enn 2500 år tilbake. Jeg forutsetter at tilhørerne enten kjenner nok av bakgrunnen eller kan google det, så jeg nevner bare navn som Cyrus den store og Xerxes – og Aleksander av Makedonia (de sier slett ikke «den store» her) som brant opp det hele. Men marmoren står ennå. De inviterte kunstnere fra alle kjente verdenshjørner for å utsmykke, og vi kan ennå se deres «signaturer» i steinene. Cyrus var en spesiell erobrer, for han sendte folk for å rydde og bygge opp igjen etter seg, og på den måten økte han sin respekt, og stabiliserte sitt rike. Han var på en måte den første kjente statsmann.

Det var imidlertid ikke bare kultur som fanget Lasses interesse. Han lot seg også imponere av et godt utbygget helsevesen, der det også var, for oss, kuriøse innslag. Nevnes kan det forhold at 80 prosent av kvinnene føder barn via keisersnitt. Hvorfor? Jo, fordi fødselen skal medføre minst mulig ”ugagn” nedentil.

- Trafikkulykker utgjør omtrent halvparten av alle ortopediske akutte skader. På de større sykehusene var behandlingen ikke ulik vår hva gjelder operasjonsteknikk og materiale. Den var også dekket av forsikring for de aller fleste. Et unntak var skader knyttet til kriminell vold, for eksempel knivstikk, der de ikke dekket noe. Det samme gjelder proteser for slitte hofter og knær. Men proteser etter ulykker blir dekket. De har altså en klar «moralsk» vurdering av hva de vil dekke. Det er prinsipielt forskjellig fra vårt system.

Lasse Efskind ga oss en tankevekkende og fascinerende bretning om reisen i Iran. For at vi ikke skal glemme så lett, lot han sitt foredrag ledsage av milde gaver som rekapitulerte hele tiden både i bokform og på DVD. Boken er bare kommet i 20 eksemplarer (!), og en av dem fikk altså Cluben.

Lasse avsluttet sin beretning med en informasjon som fikk tilhørerne til å falle i dype tanker. Neste prosjekt er en sykkeltur til Sydpolen! Det går an bare man har riktig utstyr – sa Lasse Efskind.

p.s.

Anton Hauge hadde fått i oppdrag å takke for maten, og kom i skade for å si at lam inngikk i kveldens hovedrett. Dette ble da også høylytt korrigert av medlemmene. Anton har bedt meg si at han beklager feilen og legger seg flat - som en wienersnitzel.

#1Public

12 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no