Søk

Hvor går Tyrkia?


Foredrag av journalist og forfatter Sidsel Wold

28. august var det så mange som hadde meldt seg på til Clubaften, at flere fikk beskjed om at det var fullt! Langbordet og sidebordene var pakket med 55 spente Trampbrødre som var kommet for å høre «kona til Ragnar» snakke om hvilken politisk vei Tyrkia vil gå i fremtiden.

Sidsel har bodd og jobbet mange år i Midtøsten og som den sylskarpe, uredde og reflekterte utenrikskorrespondent hun er, var det med stor forventning vi benket oss denne onsdagskvelden. Hun har hatt Tyrkia som arbeidsområde de siste to årene og på den tiden har hun satt seg godt inn i, ikke bare den politiske situasjonen, men også historien til dette en gang så store imperiet, som fra 1500-tallet og fremover hersket over landområder som omfattet Algerie, Tunisia, Libya, Egypt og Hellas.

Vi fikk høre om hvordan Sultanene styrte det som het det Osmanske riktet, helt frem til det ble stykket opp etter første verdenskrig og den moderne staten Tyrkia ble opprettet med landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk som den ubestridte leder. Han la vekt på å modernisere landet og minimalisere religionens rolle, samtidig som han ville forene den splittede befolkningen og skape en tyrkisk identitet for alle.

Sidsels foredrag var ledsaget av gode og illustrerende bilder, og selv om det var – som hun selv sa – første gang hun holdt et foredrag om Tyrkia, var det fengslende og spennende å høre på henne. Spesielt spennende var det da hun kom inn på dagens situasjon og hvordan dagens president Erdogan, styrer landet med fast hånd. Denne del av verden har alltid vært et urolig hjørne, og det ser fortsatt ut til at dagens ledelse sliter med å etablere økonomisk stabilitet og harmoni til dette prøvede og splittede folket. «Erdogan ser nok på seg selv som en sterk leder» - sa Sidsel. «… men har kanskje vanskelig for å ta kritikk. Han slår hardt ned på folk med en annen mening enn ham selv og har en tendens til å skylde på andre når ting ikke går hans vei.»

Det ble en stor aften i Cluben denne kvelden, og til og med kjøkkenet fulgte opp med et godt utvalg tyrkiske retter i buffeen.

#1Public #Tyrkia #SidselWold #Ataturk #Erdogan

29 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no