Søk

Nukus, en ørkenby i republikken Karakalpakstan


I høst reiste jeg langs de gamle handelsveiene gjennom Turkmenistan, Karakalpakstan og Usbekistan. Disse handelsveiene blir i dette området markedsført som Silkeveien (i entall), noe som vel ikke er helt riktig.

Selv i dette området finnes det mange forskjellige forklaringer på dette, men det er en utgave som er mer interessant enn de andre. Jeg kommer tilbake med dette senere. Nukus er ørkenby i republikken Karakalpakstan. I boken “No Holiday: 80 Places You Don´t Want to Visit” er Nukus med på listen over de steder som en absolutt ikke trenger å besøke. De fleste har ikke en gang hørt om verken byen eller landet som jeg nylig besøkte. Attraksjonen er kunstmuseet i sentrum av byen. - Byen har også en mørk side som guiden ikke ville snakke om: Her bygget sovjeterne store laboratorier og fabrikker for utvikling biologiske våpen, inklusive den giften som nå i det siste er blitt kjent i media som Novichok.

I en artikkel datert 4. januar 1998 i The New York Times står det følgende:

“THE BLEAK DESERT THAT SURROUNDS THIS TOWN stretches for hundreds of miles in every direction, with only an occasional fly-infested truck stop to break the monotony of sand dunes and forlorn camels. Nukus itself is unimpressive, a Sovietstyle town with negligible charm or culture. And even for those who bother to penetrate this far into the desolate heart of Central Asia, it is easy to overlook a shabby wooden building that bears a small sign proclaiming it to be an art museum”.

I dag kommer kunstelskere fra hele verden for å se på den fantastiske billedkunsten som er samlet i Savitsky Karakalpakstans kunstmuseum som ofte bare blir kalt Nukus Museum. Museet inneholder også brukskunst, klær og smykker fra Karakalpakstan. En man som het Igor Savitsky reiste rundt i Sovjetunionen mellom 1920 og 1950 og samlet forbudt sovjetisk kunst og spesielt avant-garde malerier av ukjente kunstnere som i Stalintiden ble forfulgt, fengslet, forvist, sendt til gullag leiere eller ble drept. Kunstneren, maleren og arkeologen Igor Savitsky (1915-1984) forsto at disse bildene var noe å ta vare på for fremtiden. Han gjemte bildene i Nukus som lå fjernt og vanskelig tilgjengelig fra de sentrale myndighetene i Sovjetunionen. Bilder og hele samlinger kjøpte han svært rimelig og mye fikk han gratis for kunstene var ukjent for de fleste og ingen ville kjøpe bildene fra forfulgte malere. Museet har i dag mer enn 90 000 katalognummer, men det mest berømte bilder i samlingen er trolig dette:

Øynene symboliserer stalintidens mitraljøser.

Det er ikke lov til å ta bilder inne i museet. Derfor legger jeg en link til museets hjemmeside: http://www.savitskycollection.org

I 2015 ble det laget en film om Igor Savitsky og hans forbudte samlinger.

Jipek Joli Inn er et hyggelig og bra hotell i Nukus.

Rushtrafikk kl. 9 om morgenen i Nukus som har 312 000 innbyggere.

Savitsky Karakalpakstans kunstmuseum.

Grensen mellom Turkmenistan og Karakalpakstan.

#1Public #Karakalpakstan #Nukus

265 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no