top of page
Søk

Kortreist: Tranene i Hornborgasjön

Tekst og foto: Oddbjørn Monsen


Vårens vakreste eventyr - for å ty til en velbrukt klisjé - utspiller seg i og ved Hornborgasjön i Västra Götaland i mars - april. I løpet av noen uker ankommer tusenvis av traner til innsjøen for å beite og hvile. Deretter fortsetter tranene sin ferd til hekkeplasser i de nordlige områdene i Sverige, Finland og til dels Norge.

Traner i flukt over Hornborgasjön.

Det finnes 15 ulike tranarter i verden, men bare en av disse artene kommer til Hornborgasjön.


Mange av verdens fuglearter er «rødlistet» og står i fare for å forsvinne. Tranene, derimot, er i økning over nesten hele Europa. Trolig skyldes dette forandrede jordbruksmetoder, jaktrestriksjoner og klimaforandringer. Det eksisterer ca. 300 000 traner av den europeiske tranen, som denne typen kalles. Av disse ble hele 27.300 observert ved Hornborgasjön den 3. april 2019. Fuglene flyr i en hastighet på ca. 70 km i timen og tilbakelegger en strekning fra Rügen i Nord-Tyskland til Hornborgasjön på under en dag. De har et vingespenn på to meter og veier mellom fire og syv kilo.

Hann og hunnfuglene ser like ut.

Tranene fores med store mengder korn. På begrensede områder hele 150 tonn pr. år. Dette gjøres blant annet for at tranene ikke skal gå løs på åkrene i området.

I september kommer tranene tilbake til Hornborgasjön. Der raster fuglene noen dager før flokkene drar avgårde på den lange flukten til sydlige breddegrader i Spania, Frankrike og Portugal.

Tranene fores årlig med 150 tonn korn for å holde fuglene mest mulig borte fra bøndenes åkrer.

For å oppleve tranene i Hornborgasjön er byene Falköping og Skara et fint utgangspunkt. Der finnes en rekke hoteller og andre overnattingsmuligheter. Du kjører fra Falköping eller Skara til Hornborgasjön på under en halv time. Anbefales.

Traneskulptur i Hornborgasjön.

Tranene beiter og hviler i ca. 14 dager før de forlater Hornborgasjön.

102 visninger4 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page