Søk

Vårt tidligere medlem nr 283 / 353 Oscar Mamen


Oscar Mamen i Mongolia. Foto: Privat/Kulturhistorisk museum.

Travellers Club har hatt noen oppdagere og mange eventyrere gjennom historien. Flere av disse et ukjent kapittel. Så også Oscar Mamen som dro til Mongolia for å selge sigaretter. I sitt bokmanus, som ikke ble publisert, skriver Mamen:  "Vel, jeg har alltid lurt på hva jeg et født for å gjøre, men jeg vil neppe finne ut av det. Men basert på min erfaring så langt i livet er jeg bedre til å fyre leirbål enn i peisen hjemme." Det er sparsomme opplysninger vi har om Oscar Mamen. I Clubens matrikkel leser vi:

* Født i 2/6/1885 * Medlem 11/4/1934 * Mongolia 1915 - 1945 * Tanganyika fra 1939 Gruve bestyrer Williamson Diamond Ltd. * British war service Fjerne Østen 1943-1946


Fra Travellers´ Club arkiv

I Clubens medlemsblad Tramp nr. 2 / februar 1938 står følgende: Oscar Mamen skriver nyttårsaften "on bord "Manila Maru" på vei fra Kobe til Hongkong", at han har sagt farvel til Kina.  Han meddeler, at han har det godt og at han nu er på vei til Mombasa i Øst-Afrika. Mamen ber oss hilse alle fra ham og opplyser at hans adresse inntil videre er Ths. Cook & Son Ltd. Mombassa. - - - -  - Hyggelig å høre fra dig, Oscar Hjertelig hilsen fra oss alle.                        Red.


I en åtte-siders artikkel i forrige ukens A-magsinet (nr. 16) kan vi lese om Norges ukjente oppdager, Oscar Mamen og om hans hengivenhet til Mongolia, hvor han reiste en rekke ganger. 


Oscar Mamen i Mongolia. Foto: Privat/Kulturhistorisk museum

Han kom til landet rett før store og dramatiske endringer fant sted. Mamen var der  da landet erklærte seg uavhengig det kinesiske Qing-dynastiet, og da keiseren ble jaget ut. Han var også tilstede da den nye, mongolske keiseren ble kronet i 1911 (A-Magasinet). Matrikkelopplysningene ser ut til å være unøyaktige siden han var i Mongolia allerede under keiserkroningen.  Mamen hadde med seg kamera på sine reiser og  noen av hans flerfoldige tusen bilder står på trykk i A-Magasinet. 

Foto: Ethel John Lindgren, “Oscar Mamen, outside Hailar. 1931

I januar i år var Mongolias president Khaltmaagiin Battulga på statbesøk i Norge. Han var da blant annet på Kulturhistorisk museum i Oslo. Der fikk han se en rekke bilder fra Oscar Mamens historiske mongoliareiser. Oscar Mamen døde i en trafikkulykke i 1951 da han ble påkjørt av en lastebil i Tanzania. Du kan lese mer om Oscar Mamen her: 


https://www.aftenposten.no/a-magasinet/i/4qe7aq/oppdageren-fra-kolbotn (krever abonnement)


https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2017/02/uio-overtar-samlinga-til-eventyraren-oscar-mamen%281%29.html


Introduksjon til musikk fra Mongolia. https://www.youtube.com/watch?v=NQkrsdjJB2s


Foto: Privat/Kulturhistorisk museum. Oscar Mamen i Ulan Bator.

Foto: Privat/Kulturhistorisk museum. Oscar Mamen (til høyre) med Lobsen Yantsang og P. P. Burin - Ulan Bator 1912.

Foto: Privat/Kulturhistorisk museum. Mamen var en dyktig fotograf.77 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no

Proudly made by www.hattemannen.no