Søk

Tilbake til fortiden med Carl Emil Petersen som tidsvitne.


Reisekomiteen gjennomførte i perioden 22-29.april en tur med Hvite Busser til Krakow og Berlin for ved selvsyn å oppleve restene av ondskapens leire. Fra Cluben deltok Carl Emil Petersen sen., Terje Austenå, Kai Tony Didriksen, Einar Døhlen, John M. Jacobsen, Stian Sundt, Arild Krabbe-Knudsen og Kjell-Otto Solberg (reiseleder).

P.g.a. dårlig klubbdeltagelse ble gruppen utvidet med venner og kjente til å omfatte 33 stk. som etter et glass musserende fant seg godt til rette i en komfortabel buss. At et av våre medlemmer hadde vanskeligheter med å skilne mellom Uranienborg og Fagerborg kirke som møtested bidro til å sette en ekstra spiss på starten.

Første etappe gikk til Karlskrona så med ferge til Gdynia og videre til Krakow. Her besøkte vi konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau, opplevde gamlebyen i Krakow og hadde omvisning i Saltgruvene. I Berlin fikk vi en hel dags rundtur før besøket i Sachenhausen og Ravensbrück. Så videre til Swinoujscie i Polen og ferge til Ystad.

Det ble en fantastisk tur takket være Carl Emil som jevnlig tok mikrofonen og fortalte om sine opplevelser fra arrestasjon i 1943 til frigjøring og hjemtransport med Hvite Busser i 1945.

Kjell-Otto fulgte opp med mange dikt av Arnulf Øverland skrevet under hans fangenskap.

Vi la ned blomster både i Auschwitz og Sachenshausen til minne om millioner av uskyldige mennesker som ble ofre for nazismens djevelskap satt i system. Det er skremmende at mennesker kan utføre så bestialske og dyriske handlinger.

Lampeskjermer av menneskehud - helst med tatoveringer, tekstiler vevet av menneskehår (det er funnet ca 2 tonn hår), medisinske eksperimenter, kirurgiske snitt fylt med f.eks gress/småstein og annet – for å forske på virkningen.

Det er knapt 60 år siden.....når skjer det igjen? Man antar at det i dag er ca 8 mill. nynazister som benekter at det har skjedd – men som vi har sett restene av og Carl Emil har overlevet.

Vi følte at det var noe stort vi fikk oppleve og tiltross for alvoret og de sterke opplevelser ble det også tid til gode glass og hyggelig samvær – det trengte vi, for uberørte var vi ikke.

Vår guide fra Hvite Busser, Anne Lise Floor bidro også med sine meget omfattende kunnskaper og sin frodige sjarm til å gjøre turen meget minneverdig.

MEN FREMFOR ALT….TAKK IGJEN Carl Emil.

#1Public

0 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no