Søk

17 mai 2006 i Cluben


17. mai ble som sedvanlig avviklet på tradisjonell måte, også i Travellers' Club. Det hele starter sånn i 12-tiden på formiddagen. Etter at man hadde sett barnetoget og blitt sånn akkurat passe våt og kald, var det godt å komme inn i Cluben til en kopp varm kaffe. Pølser og is til ungene og masse blide, festpyntede mennesker. Dette er jo en unik dag i Cluben. En av de få anledninger hvor utenforstående, og kvinner, har adgang. Det ble mye godord for hvor fint vi hadde fått det etter oppussingen, noe også Trampsjefen markerte i sin tale.

Trygve Woxen, som til tross fpr at han nærmer seg de 90 fremdeles er uforskammer sprek, utbragte kongens skål.

Og dagens festtaler, Per Jæger, la en svett hånd rundt mikrofonen og åpnet med: "Kjære forsamling.. Mellom Kongens skål og Ja vi elsker har jeg fått æren av å holde 17. mai talen i Travelers Club i det herrens, men for meg hersens år 2006. Jeg er så glad at det regner i dag! Fordi da blir det ikke fullt så farlig det jeg skal si nå. På den største festdagen i vårt land, med barnetog, hurrarop, musikkorps og Henrik Wergeland til det tyter ut av øra på oss…" - sa han.

Så fortsatte han med noen betraktninger om hvor viktig denne dagen er for mange – faktisk nesten alle i vårt land. At man kanskje legger forskjellige verdier i feiringen, og fester på forskjellige måter, men at det er en festdag, for alle. Og så fortsatte han: .. ”Jeg tror ikke Carl Emil jr. visste hva han gjorde om når han ba meg, en anarkist, opprører, sinnatagg og alltid forbanna på det meste rundt meg av løgner og fortielser, holde en 17 mai tale for dere! Men gudskjelov regner det, så forventningene er forhåpentligvis ikke så store..."

Her følger noen flere utdrag av hans tale:

... Allerede for 75 år siden sto skrevet i Morgenbladet med stor forargelse. "Vil russen skjemme seg ut på ny?" Det var den 14.mai 1936. Da var vel Carl Emil sr. kanskje litt for ung til å være russ - men Trygve Woxen var med!

Videre sto det: "Det er synd å se til hvilket nivå russens humoristiske sans er dalet, den mobiliserer sin aller mestseksualbetonte fantasi uten tanke på hvorledes unge piker med renere fantasi, reagerer på... Rektorrådet

var i går sammenkalt og det ble drøftet konfiskering...

Henrik Wergeland var i sin tid heller ikke med i rektorrådet, men han var opprører og barrikadestormer. Av de mest intense og brysomme for samfunnets støtter, til tross for alle de vakre ord landets rektorer eller deres utvalgte elever snakker om ham i dagens 17. mai taler. Henrik Wergeland stilte spørsmål. Han var kritisk. Han var sint på sin samtid og sine landsmenns dumheter. Han var ikke akseptert overhodet av datidens jevne borgerskap!

..”Han døde som muslim!” - kunne Shabana Rehma fortelle i sin 17. maitale for noen år siden. .. I et brev til faren to måneder før sin død, skriver Henrik Wergeland: "Jeg dør som en Allahs oppriktige dyrker". Wergeland døde altså som muslim…! DET hadde dere vel ikke trodd..?

..Nå synes jeg at vi i toleransen navn kan skåle for vår kamp for vidsyn, ikke det vi tror vi har, men det vi bør kjempe for å få, som er slik jeg oppfatter den sentrale verdien i Travellers Club. Skål for den første muslim som blir med i vår forsamling, og den første innvandrer. Og alle andre annerledes tenkende - som ikke lar seg konfiskere av rektorrådet.

Gorm overtok så mikrofonen og ledet an i Fedrelandssangen. Store og små koste seg med mat, drikke og hyggelig prat - og et par drøye timer etter at det hele startet, var det over. Nusser og klemmer ble delt ut og hver gikk til sitt.

Og 17. mai i Travellers' Club ble akkurat slik vi vil at 17. mai i

Travellers' Club skal være….

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no