Søk

Planten un Blomen - eventyrparken i Hamburg


Blomsterprakt i et irrgrønt univers. Vannspeil med liljer som har åpnet seg mot himmelen - og vann som dovent sildrer nedover de mange slakke passasjer. Inderlig stillhet.

Og en betrakter som har falt i dype tanker over at dette er mulig i hjertet av en storby der tomteprisene reiser seg mot himmelen. 47 hektar som er reservert naturopplevelse. Det er nesten ikke til å tro. Men reis til Hamburg og bli troende! Uten sin like i Europa Planten un Blomen er et park- og naturområde som savner sitt sidestykke i nord i Europa. Jeg besøkte hansabyen og parken et par dager i slutten av juli da værgudene heldigvis disiplinerte seg. Parkens eksistens er på mange måter selvmotsigende. Den signaliserer i alt sitt vesen fred og harmoni – men er tuftet på krig og elendighet. Det er lenge siden. I dag er Planten un Blomen (det er ikke feiltrykk, men en plattysk versjon av det høytyske Pflantzen und Blumen) en mektig og forunderlig have i hjertet av Tysklands nest største by. Selv om tomteprisene de siste årene er gått til himmels har ingen våget å forgripe seg på området som i løpet av århundrene har fått utvikle seg til det den er i dag. Men la oss begynne med begynnelsen på fortellingen om parken som er blitt til som følge av geværmunningene i 30-årskrigen!

Det var i årene 1616 til 1625 at det ble reist forsvarsmur rundt den indre bykjerne. Forsvaret var så kompakt at byen innenfor murene aldri ble inntatt.

Imens vokste byen utenfor murene, og forsvarsanlegget ble etter hvert av mindre betydning.

Fra krig til park

Mot slutten av 1700-tallet var muren helt betydningsløs i militær sammenheng, og den belgiske gartner Isaak Hermann fikk i oppdrag å anlegge en hage innenfor murene, og den skulle anlegges etter engelsk mønster.

På begynnelsen av 1900-tallet ble den østlige del av området trafikkområde med ny jernbanestasjon, mens

De dansende stråler

”Wasserlichkonzerte”. Det dreier seg om et såkalt vannorgel med strålende vannsøyler som danser i takt med musikken. Vannstrålene forandrer hele tiden form og retning, de er strålende opplyst med lys i de forskjelligste farver. Konserten varer en halv time, og hver måned danser vannsøylene til et nytt program der musikken også skiftes ut. Vi opplevde en halv time i selskap med Edvard Griegs musikk sammen med tusenvis av andre mennesker som var spredd utover breddene langs sjøen der konserten fant sted. Planten un Blumen er virkelig en svært severdig attraksjon som heller ikke gnager på lommeboken. Alt er gratis, det er bare å forsyne seg av vakre inntrykk i hjertet av Tysklands nest største by. Store krigsskader – men det er nå historie Hamburg ble ille tilredt under krigen.. Mye av den opprinnelige bebyggelsen er borte for alltid. Men en del er restaurert, og her er mye å oppleve, og da taler vi om mer enn det berømte og beryktede Reperbahn med byens Red Light District. Det heter at Hamburg har flere broer og kanaler enn Venedig. Alster og Innenalster er innsjøer som ligger i hjertet av byen. Havneområdet, verdens 4. største havn, er et konglomerat av kaier, verft,kraner, fartøyer og severdigheter. Byen ligger ved Elbens nedre løp, 110 km fra utløpet i Nordsjøen.

Under krigen mistet ble 55.000 mennesker drept under bombeangrep hvorav 40.000 under ildstormen 27. og 28. juli 1943. 60 prosent av havneanlegget og 5 prosent av bebyggelsen ble ødelagt. En stormflod i 1962 forårsaket også store ødeleggelser. Men sporene etter menneskers vanvidd og naturens raseri er nå for lengst fjernet, og Hamburg fremstår i dag som en innbydende, spennende og vakker storby bare en drøy times flytur sydover. Herved anbefales!

#1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no