Søk

Jon Gangdal, om bestigningen av Mount Everest


Hyggelig, trygg og beskjeden ankom kveldens foredragsholder. En mann som til daglig arbeider med leder- og teamutvikling, strategisk kommunikasjonsrådgivning, medietrening og krisehåndtering. Av tidligere yrkeserfaring kan han også se tilbake på 20 år som journalist i fagpresse, lokalaviser, Dagbladet og TV2 med økonomisk journalistikk som hovedområde. Men denne kvelden skulle han snakke om høye fjell. Han har vært gjest hos oss før, da snakket han om prosjektet sitt, om Sherpafolket som han prøver å hjelpe med skolebygging og livsvilkår. Kveldens tema var Mount Everest. Sir Edmund Hillary hadde akkurat

Jon Gangdal og Børge Ousland

”passed away” – så han syntes det var

på sin plass å fortelle historien om bestigningen av verdens høyeste fjell. Han tok oss med på en billed- org ordkavalkade fra de aller første og spedeste forsøk på å komme til topps på verdens tak, og det var engelskmennene som sto i spissen. Etter å ha forsøkt 6-7 ganger uten å lykkes kom plutselig en annen nasjon til fjellmassivet for å prøve seg, men da

ble det fart i engelskmennene. Dette var deres fjell. Det var de som skulle klare det først, og Edmund Hillary og hans nepalesiske følgesvenn Tenzing Norgay kunne løfte blikket og se ut over verdens tak som de to første mennesker på toppen – den 29. mai 1953. Den evige diskusjonen om hvem av dem som var først oppe ble lagt død, denne kvelden. Jon kunne fortelle at i Tenzing’s dagbok har han selv anført at det var Hillary som gikk noen meter foran, og således var førstemann opp. Men de syntes selv ikke det var noen stor sak. En bagatell og tilfeldighet egentlig. Det kunne like gjerne vært Tenzing. Det gikk politikk i diskusjonen etterpå, men de to gode vennene brydde seg lite om den. Jon kunne sine saker. Han loset oss gjennom Everests historie med gamle sort / hvitt bilder, fine historier og morsomme anekdoter. Det var et flott foredrag som høstet stor applaus. Og så kjenner han dette området. Han kjenner det godt. Ta bare en titt på merittlisten over hans ekspedisjoner i Himalaya:

Mount Everest

1988 – Alpamajo (5947 m), Peru 1988 – Huascaran (6768 m), Peru 1989 – Himal Chuli, vesttoppen (7540 m), Nepal 1991 – Tirich Mir, sørøsttoppen (7620), Pakistan, (leder) 1994 – Mount Everest (til 7000 m), Tibet, (leder) 1996 – Mount Everest (til 7900 m), Tibet, (leder) 1999 – Cho Oyu (8201 m), Tibet 1999 – Shisha Pangma (8046 m), Tibet 2002 – Manaslu (8163 m), Nepal 2003 – Mount Everest (til 8000 m), Nepal 2005 – Island Peak (6187 m), Nepal 2005 – Mount Everest (8850 m), Nepal, (leder) 2006 – Parchemo (6273 m), Nepal

Hillary og Norgay

#1Public

12 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no