Søk

Ukjente sider ved Thor Heyerdahl Foredrag av Ragnar Kvam


Denne kvelden fikk vi høre litt om Thor Heyerdahls første del av livet. Ragnar holder, som kjent, på med å skrive biografien hans, og første bind er ferdig og det var dette han fortalte fra. Vi fikk høre om guttedagene i Larvik, om den religiøse faren og den strengt Darwinistiske moren, og om ”Little Lord Fountleroy” som man vel kunne kalle Thor i de dager.

Han gikk nok mye for seg selv og var ikke den mest utagerende gutten i byen. Moren likte best at han holdt seg rundt huset hvor hun kunne ha kontroll på ham, og lille Thor gjorde som hun sa.

Han var levende opptatt av alt liv i naturen og ble tidlig seriøst interessert i å samle på eksemplarer av alt mulig. Dette resulterte i at han fikk råderett over uthuset, og der bygget han sitt eget ”dyrenes hus” hvor han samlet alle de dyrene han hadde stoppet ut eller lagt ned på formalin. Dette ble etter hvert en såpass stor zoologisk samling at skoleklasser kom på besøk. Thor var veldig interessert i det han interesserte seg for, men helt uinteressert i nesten alt annet. Han leste ikke aviser, fulgte ikke med i politikk og samfunnsspørsmål, men leste alt han kom over av faglitteratur. I ungdomsårene var han mye på fjellet og ute i skogen. Helst alene med hunden sin. Men senere også på fjellet ved Hornsjø, hvor moren leide en hytte. Han nesten foraktet fremskrittet, og hadde en sterk lengten tilbake til det opprinnelige. Derfor fødtes også ideen med å ”dra tilbake til steinalderen.” Et prosjekt han prøvet med sin unge kone, da de reiste til Fatu Hiva – og paradis.

I alle fall for en stund. Men nysgjerrig som han var kunne han ikke la de gamle helleristningene han fant bare ligge der. Det store spørsmålet om hvor de opprinnelige polynesierne kom fra og legendene om Tiki opptok ham etter hvert så sterkt, og helsen begynte å svikte, at de dro tilbake til sivilisasjonen igjen. Derfra er alt kjent historie.

Under spørsmålsrunden etterpå fikk Ragnar med seg noen opplysninger om Thor Heyerdahl som ikke står nedskrevet noen steder, og han ble imponert av det.. (Som om det er noe underlig i at gutta i Travellers’ Club vet mer enn de fleste andre..)

Vel, en flott aften ble det, med 50 glade fremmøtte, - og Tores kjøttkaker.

PS. Ragnar henger på tavlen…

#1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no