Søk

Birkedal Hartmann er eneste cognac med norsk eier!


Når Cluben har to fristelser på samme kveld, blir det trangt ved bordet. Det skjedde på siste møte. Tor serverte sine legendariske kjøttkaker, og Kim Birkedal Hartmann snakket varmt om cognac – med tilhørende smaksprøver. Ikke rart det måtte til hasteoppdekning ved noen av småbordene.

Få eller ingen av oss er så heldige som kveldens foredragsholder. Kim Birkedal Hartmann har sin arbeidsplass i Cognac. Han bor selv i Bordeaux, og han er det fjerde slektsledd i familien Birkedal Hartmann som har produsert cognac helt siden 1887. Selv om familien er bosatt i Frankrike, omtaler han seg som norsk produsent, faktisk den eneste gjenværende av de norske cognac-familiene som. Larsen, Bache-Gabrielsen, Braastad – i norsk sammenheng er de alle historie, De er for lengst overtatt av andre selskaper, og navnene er det eneste som har tilknytning til gamlelandet. Med Biredal Hartmann er det noe annet. Familiens historie er så interessant at den er verd å dvele ved. Det begynte med Halfdan Det norske cocnac-eventyret begynte med oldefar Halfdan. I 1887 reiste han til Cognac og etablerte etter kort tid cognac-huset Birkedal Hartmann og Hartmann Fils et Freres. Halfdan gjorde stor suksess med sin cognac og fikk stor anerkjennelse blant de gamle franskbritiske cognac-familiene. Han var også interessert i vin, og i 1892 forlot han Cognac til fordel for Bordeaux, for å konsentrere seg om vinhandel. I årene som fulgte reiste han verden rundt for å markedsføre sine produkter. Han solgte den beste cognac og de dyreste og fineste vinene. Herunder kan nevnes at Mouton Rotschild, Lafite Rotschild og Château

Vi er lette å be når Kom Birkedal Hartmann frister med

en Extra old cognac med samme navn som han selv.

Margaux ble tappet i hans kjellere (på denne tiden var dette tillatt). Ellers solgte han champagne, vermouth, rum, whisky og til og med olivenolje. Alt ble solgt under navnet Birkedal Hartmann.

I 1902 ble Halfdan Hartmann utnevnt til norsksvensk konsul i Bordeaux og etter unionsoppløsningen 1905 ble han norsk konsul. Halfdan fikk fire barn i sitt ekteskap, eng en av dem var Poul Mogens som ble født 1898. I 1940 solgte Halfdan firmaet til sin sønn Poul Mogens. Så kom krigen og Poul Mogens måtte, som norsk visekonsul, flytte til fristaden Vichy. I mellomtiden var firmaet uten leder. I løpet av krigsårene ble det drevet mye handel mellom vin -og cognachusene og Tyskland. Birkedal Hartmann gjorde også forretninger med tyskerne, da de var de eneste mulige kundene. Men produksjonen var lav, lagrene gikk tomme innen krigen var over og man måtte starte på nytt.

De viktigste markedene for Birkedal Hartmann før krigen var Sør-Amerika, Skandinavia og Fjerne Østen. I 1945 var Sør-Amerika mer eller mindre stengt for import og særlig av alkoholholdige varer. Sverige var et av de få land som hadde råd til å importere vin og cognac på denne tiden. Birkedal Hartmann gjorde gode forretninger med Sverige og kunne dra nytte av fordelen ved å være et skandinavisktalende. Poul Mogens Birkedal Hartmann drev firmaet inntil sin død i 1972 og hans sønn Ivan tok så over firmaet. Ivan hadde flyver- og militær utdannelse, men ble overtalt av sin far til å arbeide i familieselskapet i Bordeaux og Cognac. Han var aktiv i firmaet og ble utnevnt til norsk konsul etter sin fars død. Ivan giftet seg med Aud Nordmo fra Nord-Norge, som forøvrig var første kvinne i Norge som tok flysertifikat etter krigen. De fikk to barn, Bente Elisabeth født 1951 og Kim født 1955 i Målselv.

Kim Birkedal Hartmann: Nordmenn er verdens største cognac-drikkere!

Kim selger over hele verden Så er vi altså kommet frem til kveldens foredragsholder – siste sudd på stammen. Kim har bodd ti år i Norge, to år i Marokko og resten av tiden har han tilbrakt i Bordeaux efter sine studier i London og California. Som tyveåring og etter avsluttet militærtjeneste i Norge utdannet han seg som vinekspert. Kim Birkedal Hartmann ble den ene av to redaktører som produserte det første vinmagasinet med reklame, Vinposten" - i 1992 og skrev senere håndboken « Vinsmakerboken ». Kim selger i dag sine produkter over hele verden og er veldig stolt over å kunne markedsføre sine viner og Cognac'er i Norge. Etikettene på disse flaskene er identisk med de opprinnelige etikettene fra 1887 - den gang da hans oldefar Halfdan startet firmaet. Til ære for Halfdan Hartmann, ble Cognac Halfdan Extra Gammel lansert i november 2003. « Extra Gammel » er Birkedal Hartmanns betegnelse på over 30 år gammel cognac. Birkedal Hartmann er dermed det eneste norskættede vin og cognac selskap som fremdeles drives av en norsk statsborger med norsk pass og som fremdeles snakker flytende norsk. Kim er i Norge hver måned og det norske markedet er blitt ett av de viktigste for Birkedal Hartmann. Birkedal Hartmann er leverandør til House of Lords i England men også til det Norske Folk. Eksklusiv leverandør til Choice Hotel-gruppen, men også til DDE, Norges største rockeband. Franskmenn drikker ikke cognac! Karismatiske og veltalende Kim Birkedal Harmann innledet sin sjarmoffensiv i cluben med å fastslå at ”livet er for kort til å drikke dårlig cognac”. Så ga han oss mye informasjon om cognac – og familiens norske bindinger til hjemlandet

Det ble tid til en hyggelig prat med kveldens foredragsholderr. Fra venstre Petter Nørholm, Kim Birkedal Hartmann, Gorm Lund, Per Jæger og en av kveldens gjester Torkjell Berulfsen.

- Det hele ble innledet i 1924 da Vinmonopolet ble startet i Norge. Da fikk vi ikke lov til å selge cognac i Norge, men bare vin. Vi solgte topp viner, men cognacen var det andre som tok seg av – helt til vendepunktet i 2003 da vi satset på det norske markedet. På tross av reklameforbudet har dette gått svært så bra. Vi selger i dag en rekke by-cognacer der byene får sine egen etikett. Det har gjort oss kjent. Det hjelper også å disponere et utmerket produkt i Norge.

Kim kunne fortelle noe som var en overraskelse for mange. Norge er i dag verdens største cognac-drikker pr. hode, og er derfor et svært viktig marked for cognac-produsentene. Til sammenligning drikkes det i Frankrike svært lite cognac. Derimot er de blant verdens største whisky-drikkere! I Frankrike drikkes det stort sett bare cognac i Cognac. Dette med tilhørighet vil også forundre mange. De ”norske” cognacene er ikke lenger norske, Martell er tysk og Hennesey er irsk. Dette med by-cognacene er forresten blitt en fulltreffer. I dag selger vi hele 17 forskjellige by-cognacer – altså cognacer der byen har sin egen etikett. Vi selger også DDE-cognac, og drikken til ære for dette dansebandet har gått vanvittig bra.

Det internasjonale cognac-markedet er i dag helt dominert av de fire store – Martell, Hennesey, Remy Martin og Corvousier. De ”eier” 90 prosent av eksportmarkedet, mens vi andre må sloss om resten. Men vi har likevel klart oss bra. Vi har produkter i mange segmenter og vår ekstra gamle Halvdan regnes som en av verdens beste cognacer. Og til alle dem som er glade i cognac, hadde Kim et godt råd: Drikke oftere, drikk mindre og drikk bedre! Under prøvesmakingen fulgte vi rådene, i hvertfall det første og det siste. Det ble en hyggelig aften.

#1Public

3 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no