Søk

Robert Caspersen, fjellenes konge


Om det finnes noe som heter et lavmelt fyrverkeri – så må det være Robert Caspersen. Denne 37 år gamle rødtoppen som i de siste 15 år har vært regnet som Norges beste allround klatrer. Tre ganger Norgesmester og en rekke store klatrebragder i Norge, Himalaya, Alpene og Trango i Pakistan har gjort ham til en ubestridt ener i klatremiljøet.

Som så mange andre med store bragder bak seg, presenterer han dem med en sakelig beskjedenhet, ispedd lun humor og en god porsjon selvironi. Vi merket fort at vi hadde en fagmann på høyt nivå blant oss

TC var med Denne kvelden midt i desember tok han oss på en rundtur i det ugjestmilde Dronning Maud land i Antarktis og de dramatiske fjellene der. Han var med på ekspedisjonen i 1993 -94 hvor førstebestigningen av Norges høyeste fjell, Jøtulkjyrkja3148 m .o.h, var ett av målene, men hvor også så mange som mulig av de andre toppene som aldri har vært besøkt av mennesker skulle erobres. Det ble et tyvetalls førstebestigninger før de satte kursen hjemover igjen.

I denne første ekspedisjonen til Dronning Mauds land var Travellers’ Club også godt representert. Våre egne; Carl Emil og Odd Eliassen var med på turen. Ikke som klatrere, men på skilaget og som base manager/ postmaster. Dessuten hadde Jan Erling Haugland vært på toppen av Jøtukjyrkja noen måneder tidligere (riktignok med helikopter) – og slått ned et messingskilt med ”Jan Erling was here… Hilsen Norsk Polarinstitutt”.

”Jeg har vært så heldig å få lov til å besøke dette området tre ganger” – sa Robert. Vi tror heller at det er de andre som var heldige da de fikk med seg denne ”gekkoen” av en klatrer. Jo vanskeligere og mer utilgjengelig et fjell er – jo mer trives Robert. ”Det handler om å utfordre, og å mestre. Om å gjøre håndverket sitt på riktig måte og høste seieren når jobben er gjennomført. Å stå på toppen som førstemann er selvfølgelig en god følelse, men å kjenne at man mestrer veien dit er en like viktig for meg. Dessuten elsker jeg utfordringer og trives når det er en viss risiko involvert” – legger han til.

En stor aften Fjellområdet ”Fenriskjeften” er akkurat ut slik navnet tilsier. Skarpe, spisse, glatte og dramatiske topper som skjærer flere tusen meter rett til værs. Selve værstingen av disse utilgjengelige fjellene er ”Ulvetanna”, og etter 11 beinharde dagers klatring rett opp, og under ekstreme værforhold, nådde Caspersen, Tollefsen og Nesheim toppen via nordvestveggen. Vi fikk også være med til topps på det 2427 meter høye granittårnet ”Rondespiret” – alt sammen ledsaget av storslåtte bilder, små filmsnutter og en beundringsverdig god foredragsholder. Det ble en aften av de store i Travellers’ Club.

Robert koste seg godt hos oss, med engasjerte tilhørere og Tores saftige og møre hjortestek, og det ble en fin aften rundt det runde bord med engasjerte spørsmål.

#1Public

17 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no