Søk

Midtens rike midt i blinken


1PublicMerittert forfatter. Det var ikke hvilken som helst kåsør vi hadde besøk av i Cluben 9. september. Torbjørn Færøvik er blant våre mest meritterte reiseforfattere og foredragsholdere. I Cluben kåserte han om det som kanskje er hans geografiske hjertebarn – Midtens rike. Det ble en minneverdig aften. Torbjørn Færøvik er cand. philol. med asiatisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som utenriksjournalist, blant annet fra NRK, hvor han var verdensreporter i 1996/97. Han har utgitt flere kritikerroste reiseskildringer og ungdomsbøker. To ganger har han mottatt Brageprisen; i 1999 for India - Stevnemøte med skjebnen og i 2003 for Kina - En reise på livets elv. I 2006 ble han tildelt Cappelenprisen for sitt fremragende forfatterskap.

For bare 14 dager siden kunne han signere de første eksemplarene av sin siste bok Tittel? Midtens rike selvfølgelig. Og for dem som fremdeles ikke har oppfattet hva tittelen uttrykker, dreier det seg om Kina som allerede for 4000 år siden var den vestlige sivilisasjon totalt overlegen.

Færeøvik påtok seg en formidabel oppgave da han skulle sammenfatte 4000 års historie på drøye tre kvarters taletid. Derfor kunne det ikke bli annet enn raske visitter til begivenheter, steder, personer – og oppfinnelser.

Mektige KinaUnder introduksjonen viste Færevik et satellittbilde av mektige Kina som er 27 ganger så stort som Norge og som huser 1,4 milliarder mennesker. Befolkningstallet er bemerkelsesverdig, ikke minst fordi store deler av nasjonen er preget av ørken og utilgjengelige fjellområder. Likevel er det plass til 20 prosent av Klodens befolkning.

Språk og skrift danner nøkkelen til enhver sivilisasjon. Desto mer bemerkelsesverdig er det at kineserne allerede for 4000 år siden risset sien skrifttegn inn på dyreknokler. Det var menneskehetens første skrifttegn. Og apropos skrift, den vestlige verden har i århundrer brisket seg i Gutenbergs grensesprengende teknologi da han i 1455 ga ut sin bibel – den ”første trykte bok” i historien. Den tyske gullsmeden oppfant boktrykkerkunsten, sier historikerne – og bommer stygt. Hvordan er det mulig å oppfinne noe som allerede er oppfunnet mange hundre år tidligere. Allerede i 868 trykket kineserne sitt hellige verk Diamant-sutraen. Hvis du tviler, kan du se originalen på British Library i London. Dette skjedde 600 år før Gutenbergs bibel og 450 år før Gutenberg trykket kineserne sin første bok med bevegelige typer.

17-åringens store reise: En del av Færeviks kåseri konsentrerte seg om Marco Polos fantastiske reise til Kina. Bare 17 år gammel tok han, blant annet sammen med sin far, fatt på sin reise til Kina. Ferden til og i Kina, som begynte i 1271, kom til å ta 17 år.

I Kina var Marco lenge i tjeneste hos keiser Kublai Khan, sønnesønn av Djengis Khan. Marco var ung, observant og lærenem, og imponerte keiseren. Han fikk derfor en rekke viktige oppdrag for keiseren rundt om i landet, blant annet skal han ha vært guvernør i Yunnan-provinsen en periode. Slik skal han ha fått førstehånds opplysninger om forholdene i store deler av Kina. Han deltok også i en keiserlig ekspedisjon til vasall-staten Burma, der han reiste helt til kysten av Bengalbukta og møtte handelsmenn fra India, og dermed også fikk utførlig informasjon om dette landet. Etter mange viderverdigheter kom Marco Polo tilbake til hjembyen Venezia i 1295 – og da som en rik mann.

Fra nå- til fortid: Færøvik avla det moderne Kina en kort visitt før han vendte tilbake til fortiden. Utgangspunktet var at Kina ble samlet til ett rike 200 år f. Kr. Frem til 1908, da keisertiden ble avsluttet, hadde det regjert 200 keisere i Kina. Mao tok makten i 1949, og landet måtte tåle mye blodsutgytelse og elendighet frem til – og etter at – folkerepublikken ble etablert og festet jerngrep om hele riket. Men det er altså en annen historie. Denne gang tok Færøvik oss tilbake i historien for å gi oss minneverdige smakebiter fra en utrolig fortid. Eller hva skal man si om keiseren som på 700-tallet som forsøkte å ”betjene” sine 40.000 konkubiner. Oppgaven var formidabel, og dermed ble det lite tid til styre og stell. Heldigvis hadde han et dyktig administrativt apparat som grep inn der keiseren sviktet, men altså ikke i sengen! Keiseren fikk forresten sitt mandat fra himmelen, og lyttet gjerne til Konfusius` tanker om lydighet i forholdet mellom menn og kvinner, ektefeller og venner, en lydighet som har preget det kinesiske folk helt til vår egen tid.

Muren og soldatene: Vi fikk også stifte nærmere bekjentskap med den 6000 km lange kinesiske mur og den trolige hæren av terrakotta-soldater som ble funnet på 1970-tallet. Stedet for de 8000 soldatene ble påvist i 1974 da noen bønder gravet etter vann. Soldatene skulle vokte keiser Quins avsjelede legeme og sørge for hans evige liv etter at han døde i 220 f . Kr. Samtlige soldater er forskjellige, og det bidrar sterkt til at denne kunstige hæren i da går for å være menneskehetens største arkeologiske funn.

Før Færøvik avsluttet sin beretning tok han oss også med til Silkeveien og lot oss dvele ved den underlige skikk med å snøre sammen kvinners føtter helt fra 5-årsalderen. Den mishandlingen pågikk i mer enn 1000 år, sa Færøvik blant annet da han tok oss med på sine streiftog i Midtens rike.

#2009 #1Public

1 visning

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no